用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問而家如何由英國回港
樓主: Kawaiistar
go

[英國] 請問而家如何由英國回港   [複製鏈接]

yuiyui888 發表於 22-2-23 19:42
謝謝講解!你囡囡好叻喎!仲會email去領事館問

因為當初要隔離15日,但後來改左12日,所以要問清楚。

舊年要washout 21日,所以隔離完12日後佢同朋友搬去另一間酒店住多9日,真正放假輕鬆下。

小公主媽媽 發表於 22-2-23 08:03
我都想住如去星加坡,我都會去接應我兩個女,一定唔會留英

新加坡小心地區熔斷
二萬六千宗單日新高

SINGAPORE, Feb 23 (Reuters) - Singapore's health ministry reported a record 26,032 COVID-19 infections on Tuesday and said it may take a few weeks before the current transmission wave peaks and subsides.

https://www.reuters.com/world/asia-pacific/singapores-daily-covid-19-cases-hit-record-more-than-26000-2022-02-23/

https://www.gov.sg/features/covid-19

回覆 YuYuMother 的帖子

請問現在由英國入境新加坡有什麼規定?

排骨媽媽 發表於 22-2-24 16:56

唔好意思呀,新加坡唔清楚

YuYuMother 發表於 22-2-24 17:27
唔好意思呀,新加坡唔清楚

Search Singapore VTL

排骨媽媽 發表於 22-2-24 16:56

參考以下網頁

https://safetravel.ica.gov.sg/vtl/requirements-and-process

依家反而擔心打仗會影響航班。

俄羅斯已經禁止來往英國航班飛越俄羅斯領空,唔知復飛後條線會點行,或者會唔會冇晒直航機。

我朋友而家係 Singapore 過緊隔離再返香港,唔知如果Singapore 真係溶斷既話,咁佢點算

KIMLIFEINUK 發表於 22-2-25 20:42
我朋友而家係 Singapore 過緊隔離再返香港,唔知如果Singapore 真係溶斷既話,咁佢點算
...

希望夠期後即有飛機返港
新加坡 22/2創單日新高2萬6千宗
昨天(24/2)回落至1萬8千宗

https://www.channelnewsasia.com/singapore/moh-daily-covid-19-cases-deaths-hospital-icu-protocol-2-2517511

https://www.gov.sg/features/covid-19

YuYuMother 發表於 22-2-23 15:01
最壞打算經曼谷返,我女已睇緊資料。

泰國 創單日新高近2萬5千宗

Record 24,932 new Covid cases, 41 more deaths

PUBLISHED : 25 FEB 2022 AT 13:00
UPDATED: 25 FEB 2022 AT 13:15

https://www.bangkokpost.com/thailand/general/2269971/record-24-932-new-covid-cases-41-more-deaths

There were 41 more Covid-19 fatalities and a record 24,932 new confirmed cases recorded during the previous 24 hours, the Public Health Ministry reported on Friday morning.

https://ddc.moph.go.th/covid19-dashboard/

Poyau 發表於 22-2-25 22:06
泰國 創單日新高近2萬5千宗

Record 24,932 new Covid cases, 41 more deaths

到時睇下情況再決定,六月先返,希望到時疫情緩和有直航直飛香港。

政府禁飛從來都冇乜logic ,唔擔心得咁多。

德國宜家日日十幾廿萬宗,計人均世界之最,仍然冇禁。

Chole 發表於 22-2-25 22:37
政府禁飛從來都冇乜logic ,唔擔心得咁多。

德國宜家日日十幾廿萬宗,計人均世界之最,仍然冇禁。
政府話計人流,嗰8個國家比較多人回港所以禁

幸福花海 發表於 22-2-25 23:03
政府話計人流,嗰8個國家比較多人回港所以禁

英美固然多人返香港,法國澳洲加拿大應該唔多呱,我之前一路有跟每日航機確診個案,宜家arrival 好少機,放棄睇,反正本地爆到七彩,per million 已經追英趕美。

印尼每班機都有十幾至廿幾個confirmed case,又唔使禁,姐姐經濟價值高啲?但又禁菲律賓喎(禁飛前每班都係不相伯仲)。

我絕對贊成政府實施措施保護香港市民,只期盼佢有少少logic 。

宜家龍門任搬,總之日日睇住新聞,諗定plan B, C, D, E…..

Sorry 呻多咗!

其實只要航班熔斷唔變,歐洲返香港都好難,一星期中4個停14日,一定要買到熔斷後第一二班機先可以穩陣回港。

Chole 發表於 22-2-25 23:48
英美固然多人返香港,法國澳洲加拿大應該唔多呱,我之前一路有跟每日航機確診個案,宜家arrival 好少機, ...
而家全世界都共存,好多國家都陸續開放,病毒唔會消失,根本唔應該禁自己市民回家,應該做好隔離工作。市民係有需要外出,長期限制人出入自由講唔通

Chole 發表於 22-2-25 23:48
英美固然多人返香港,法國澳洲加拿大應該唔多呱,我之前一路有跟每日航機確診個案,宜家arrival 好少機, ...

唔洗sorry, 明白的,你呻出來的感受,我無嗎?家長們,我們見步行步吧!

foxli 發表於 22-2-26 01:58
其實只要航班熔斷唔變,歐洲返香港都好難,一星期中4個停14日,一定要買到熔斷後第一二班機先可以穩陣回港 ...

我女一月頭要返香港,第二次直航取消話改遲幾日出發,我即刻半夜跳起身買咗Qatar 禁飛後第一班,機票24小時內已sold out.  

當日落機政府已經宣布禁飛,一額汗!

幸福花海 發表於 22-2-26 06:44
而家全世界都共存,好多國家都陸續開放,病毒唔會消失,根本唔應該禁自己市民回家,應該做好隔離工作。市民 ...

我要求好低,千祈唔好連 washout 地方都禁哂,當然最好可以直飛返嚟。
‹ 上一主題|下一主題