用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

ZOOM

請問知唔知學校ZOOM 寬頻上網速度?
因為有2個小朋友同一時間上, 有時會黑畫面, 有時死機......

學校的網絡應該無問題,關鍵系自己屋企的網絡

bb4321 發表於 22-2-10 12:28
請問知唔知學校ZOOM 寬頻上網速度?
因為有2個小朋友同一時間上, 有時會黑畫面, 有時死機......
  ...
黑晝面,死機....似乎關自己電腦/ ipad/ chromebook 事.....

公司,學校嘅網絡好似比家居網絡快好多,唔係同一個量級
幾乎冇可能有問題

就算家居網絡快(好似香港已經冇慢嘅連線)
都要睇家庭電腦嘅配置 ram 能不能處理 google classroom 嘅 meet

如果兩個小朋友要網課,兩個大人又家居辦公
四個電腦同時開著,我覺得好瘋狂。。。加上邊有咁多電腦啊

我前排升級到1000MB家居寬頻,加裝雙強勁router,先頂得住兩個小朋友zoom加老公WFH

lflxl 發表於 22-2-11 16:49
我前排升級到1000MB家居寬頻,加裝雙強勁router,先頂得住兩個小朋友zoom加老公WFH
...
請問用什麼型號ROUTER?

bb4321 發表於 22-2-14 15:44
請問用什麼型號ROUTER?

Asus ROG Rapture GT-AX11000

lflxl 發表於 22-2-11 16:49
...

我都wfh,屋企HKBN 用最平plan 100M,早上時間多數兩個meet一個zoom,網絡穩定。用緊HKBN部router。
電腦就2部Mac 1部iPad ,或 有時3部Mac

ZOOM本身會因應網絡頻寬而調節清晰度的。不會黑畫面和hang機的。這是你電腦的性能或zoom的update問題。

一間中學24班,24個zoom一齊用,都只是用97.8MB頻寬。

回覆 bb4321 的帖子

正常應該係家中網絡問題,有遲緩還好,冇畫面或LOAD唔到,快啲同網絡商查下.

我1000mb都成日斷線,可能真係要換router