用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教小一選校取態
go

請教小一選校取態 [複製鏈接]

小朋友現時K1就讀半龍校,男仔大B,性格好動,唔係好坐得定。好奇心重求知慾強,鍾意天文地理。老師話佢上堂唔明會問問題,識嘅都會嘗試答,好鍾意表達自己意見類型。建議活動教學小學佢會更開心。

學術能力方面暫時中文較好英文對話能力比較弱,外補緊英文同phonics,現階段可以拼讀簡單CVC字。

因為疫情多左時間係屋企,想請教如何裝備小朋友達到考直私最低學術門覽?另外報考直私應該近屋企咩類型都試下報定收窄範圍報活動教學類型?謝謝大家。
   1    0    0    0

回覆樓主:

見步行步,報多幾間小學,煮到埋嚟就食。

考小,報多幾間學校。有時好難講。我心儀又唔難入嘅,反而收reject。我以為無機會,多人爭,又熱門嘅,反而有offer。

所以,不要想適唔適合,而家要報多d, 有offer才考慮。

呢幾年,私小真係好易入。難入嘅係一條龍直資學校。

piglover 發表於 22-2-10 13:22
見步行步,報多幾間小學,煮到埋嚟就食。

考小,報多幾間學校。有時好難講。我心 ...

多謝分享。你小朋友有無外補學術同上面試班?

luzsdavis 發表於 22-2-10 13:30
多謝分享。你小朋友有無外補學術同上面試班?

你果間半龍,其實都差不多全部升得番上去小學部,你都不用擔心。

當然,你想要神校,就要加倍努力了。

luzsdavis 發表於 22-2-10 09:22
小朋友現時K1就讀半龍校,男仔大B,性格好動,唔係好坐得定。好奇心重求知慾強,鍾意天文地理。老師話佢上堂 ...
報多幾間,到進入二,三面階段先開始諗邊間適合係比較務實嘅做法。

titma 發表於 22-2-15 21:08
報多幾間,到進入二,三面階段先開始諗邊間適合係比較務實嘅做法。

同意

就算家長係考小一第一個面試之前已經熟讀 EK
都要實戰之後先慢慢親自了解到各校的不同
觀點也會大幅改變

luzsdavis 發表於 22-2-10 09:22
小朋友現時K1就讀半龍校,男仔大B,性格好動,唔係好坐得定。好奇心重求知慾強,鍾意天文地理。老師話佢上堂 ...
遲D考下Starter, Flyer 等儲下D 證書.

醒目開學勳章 王國長老

Azzurro 發表於 22-2-15 22:56
同意

就算家長係考小一第一個面試之前已經熟讀 EK

係,從報名、面試、開放日(以前有)、到去學校附近睇學生返放學情況,都可以加深了解
‹ 上一主題|下一主題