用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 杏花村校網小學
go

杏花村校網小學 [複製鏈接]

將會搬到杏花村,想請教一下附近功課量適中,又注重孩子全人發展的學校。我是不認同催谷,只希望孩子讀得開心有自信的家長。可直私津校。謝謝🙏
   1    0    0    0

jennycyf 發表於 22-2-9 21:44
將會搬到杏花村,想請教一下附近功課量適中,又注重孩子全人發展的學校。我是不認同催谷,只希望孩子讀得開 ...

港同如何?

回覆 Poyau 的帖子

我朋友之前港同中學教,佢話學生被谷得好辛苦,比地區B1A中學更辛苦,所以我沒有考慮這間。

jennycyf 發表於 22-2-11 10:05

我朋友之前港同中學教,佢話學生被谷得好辛苦,比地區B1A中學更辛苦,所以我沒有考慮這 ...

港同小學好輕鬆 否則就要去四小龍 不好為不使辛苦而去寶校 切記

回覆 jennycyf 的帖子

杏花邨裡有救世軍衛理小學,校風唔錯,學生算乖巧,但論成績就唔係東區最top嗰幾間小學

港同都叫辛苦....

我朋友之前港同中學教,佢話學生被谷得好辛苦,比地區B1A中學更辛苦,所以我沒有考慮這 ...

港同中學在黃竹坑,不在杏花邨。

醒目開學勳章 王國長老

港同會俾好多資源(包括教材)
但同檯食飯各自修行,點去讀,選擇權在學生手中
我覺得谷老師多d(校本無得懶,網課要做足)

醒目開學勳章

識嘢
早年還可,近年入讀嘅無人話可以輕鬆,但呢度嘅意見仲停留響舊時。。

你地討論緊小學定中學?

bobbob 發表於 22-2-11 14:49
識嘢
早年還可,近年入讀嘅無人話可以輕鬆,但呢度嘅意見仲停留響舊時。。
...

港同校長在訪問中都不斷強調自己學校不是Happy School。話小朋友每日至少要做一小時功課,仲有大量閱讀。

睇下點定義happy啦 是否少功課少閲讀就為之happy啦
我唔識全校人 身邊朋友的小朋友讀港同 小朋友係好鍾意返學嘅(小學)

醒目開學勳章 王國長老

當我仲係港小家長,當世界好美好仲可以有f2f全民家長會嘅年代
校長分享stakeholder survey結果,一半家長話太多功課,一半家長話太少功課。在場家長都笑了,校長講笑話真難做

唔同人睇同一件事,總有不同看法的

回覆 1998Ruby1998 的帖子

我是說中學

醒目開學勳章 王國長老

jennycyf 發表於 22-2-12 12:00
回覆 1998Ruby1998 的帖子

我是說中學

老實說,有邊間中學係輕鬆?要面對公開試,努力係必經,even行海外curriculum 。只差在過程(舉個例,學英文生字可以背字典,可以靠reader,可以用遊戲,時間心機一樣要付出)
如我以上說,港中屬於同檯食飯各自修行,學校要求係有,學校栽培完12年top嘅可以去到牛劍(雖然唔多)認真,又點同普通地區band one比較?當然你有權Hea讀,學校唔迫人走
邊間中學夠膽對學生無要求?到公開試升U就見真章,咁又係咪家長想要?
小學賺咗6年,輕鬆直升band one龍中,已係好多家長求之不得。

中學佢都唔係最辛苦嗰啲(初中老師辛苦,成日要準備好多活動去增加學生認知,學生反而係玩得開心同吸收好),配套仲好好,嗰陣停課都係佢好快就搞到網上學習。
要面對公開試就所有 Band 1 學生都會出力讀書,但起碼佢地都係小學之後先需要正式出力。唔少家庭小一已經出力,搏第二年入學校精英班/插班,呈分就更加搏殺,然後上中學又為入精英班/選科又再搏殺。港同選科都 flexible,基本上想讀就有得讀,但出面唔少學校係睇排名同埋只開一班/有限套餐,full 左就冇。港同學生呢層算係幸福啲。

醒目開學勳章 王國長老

1998Ruby1998 發表於 22-2-12 13:30

中學佢都唔係最辛苦嗰啲(初中老師辛苦,成日要準備好多活動去增加學生認知,學生反 ...

我姨甥讀官小,真係一分都不能少(不是誇張,平均分跌3分排名跌幾十),我妹都知因才施教,唔會谷盡但會盡力,可以話小一到小六幾乎年中無休自己加補充練習,但阿仔就係唔小心、衰大意,試過派測驗得返7x分,我妹down到一星期無同個仔講嘢(唔係嬲,係down,因為佢諗唔通自己究竟咁辛苦為咩,自己嚟緊條路點行)
到而家準備升中,捱足6年終於肯定係band one (之前係邊緣人),唔係最top果浸,自行直資不存厚望。有聯繫中學但又唔敢高攀(唔攀又怕機會細),煩惱中

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 22-2-12 12:29
老實說,有邊間中學係輕鬆?要面對公開試,努力係必經,even行海外curriculum 。只差在過程(舉個例,學英 ...
聽講唔少資深老師請辭係因為學校politics而唔係因為工作繁重,想問下你覺唔覺學校politics好嚴重?
識啲學生就無你對仔女咁好彩,讀咗12年對學校越來越多不滿,可能小學還可(雖然後期都開始chur),到中學真係多怨言

醒目開學勳章 王國長老

bobbob 發表於 22-2-12 15:03
聽講唔少資深老師請辭係因為學校politics而唔係因為工作繁重,想問下你覺唔覺學校politics好嚴重?
識啲學 ...

我無做過教職員,學校內部情況我無法講
不過感覺上,我會同意小學比中學較有人情味,氣氛亦好,真係錫細路嘅。中學我會評為(個人感受):比普遍學校開明,但關愛比不上小學了。中學有好嘅老師,但亦有「打工」型,睇運氣

Charlotte_mom 發表於 22-2-12 17:04
我無做過教職員,學校內部情況我無法講
不過感覺上,我會同意小學比中學較有人情味,氣氛亦好,真係錫細路 ...

學校校長老師都要交數 出嚟數據不好又被家長唾棄 想去寶校 好多家長開心 又少個競爭對手
‹ 上一主題|下一主題