用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 杏花村校網小學
樓主: jennycyf
go

杏花村校網小學 [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 22-2-12 13:30
回覆 jennycyf 的帖子

中學佢都唔係最辛苦嗰啲(初中老師辛苦,成日要準備好多活動去增加學生認知,學生反 ...

你都好熟港同, 係呀, 有時我女面對DSE, 温得太辛苦的時候, 我都會同佢講, 你都開心左六年啦, 依家去到高中先叫做辛苦啲, 好快就到, 頂埋佢...
你讀傳統女校, 我反而想問下, 我女佢地係會分享筆記, 叻嘅同學校會教冇咁叻嘅同學, 介紹同學去邊度補習好, 我以前個年代只會收收埋埋, 唔知依個年代嘅中學生, 係咪都係咁?  

回覆 mimi1102 的帖子

唔算好熟,不過知道港同老師唔係輕鬆,教學生嗰下可能就輕鬆,少啲行為問題同學習差異冇咁大,但備課嗰下就準備好耐,學生放緊暑假已經急忙準備緊來年活動。老師啲工作紙都係自己整,拍片、搞辯論論壇、義賣活動都係要好花時間去籌備。通常做到咁,學生吸收得最有效玩得最開心,同其他學校嘅齋聽書文化相比,港同算不上辛苦。

share 補習名師筆記就有,自己筆記就應該冇。一齊補習都好多,但都係好睇個人。呢個年代可能鍾意一班人開心去補習。
‹ 上一主題|下一主題