用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校建議
go

[中學] 國際學校建議 [複製鏈接]

大家好,請問有沒有國際學校或DSS(中學)的建議,功課少,考試測驗壓力低,校風好,少欺凌,老師有愛心,關心同學?聽說現在部份國際學校的學習壓力都很大。謝謝
   1    0    0    0

IS 上到中學就係衝刺期,好繁忙㗎喇

回覆樓主:

國際學校中學開始忙,year7、8都算過渡期,但year 9起係好充實,assessments係一浪接一浪。一個盡善盡美,挑戰8分的project係可以好耗時間,但目標係5、6分的,亦可以輕鬆過關。

壓力呢樣嘢,未必好大,唔係學校或peers比,好睇個人。老師唔會因為學生成績差而魚肉佢。但對自己有要求的學生,壓力係自己比自己的。我女有同學係長期啟動嘔血mode的,我女話佢係咁既model至得到佢想要的成績。所以呢d好個人。

Ring33 發表於 22-2-8 14:05
大家好,請問有沒有國際學校或DSS(中學)的建議,功課少,考試測驗壓力低,校風好,少欺凌,老師有愛心, ...

睇吓D新校或比較小班教學,老師愈冇咁忙就得閒關心同學,no offence 成績不用突出(老實講成績和壓力通常正比)或有BTEC backup 的學校會「寬容」D。
如果係中文問題,轉IS的確可減低壓力,如果英文一般,要搵D有ESL support 的。
Y9開始都忙,IGCSE要考9-10科,每科一份功課一個test都不會得閒,學生有冇動力才是關鍵,有時轉下環境激發到學生動力就是game changer

樓上全部都係係智理名言。
其實讀咩學校勤力先會有機會有好成績, IS更加唔會有只靠天才波呢樣野;成年assignment and assessment浪接浪....
當然, 學生和家長唔介意響中下游浮沉, IS比傳統有優勢, 亦肯定讀得開心,起碼學校唔會逼你努力。

Ring33 發表於 22-2-8 14:05
大家好,請問有沒有國際學校或DSS(中學)的建議,功課少,考試測驗壓力低,校風好,少欺凌,老師有愛心, ...

請問高中想讀什麼課程 IB / AL?
‹ 上一主題|下一主題