用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖瑪加利英文中小學SMC的12年學習歷程點滴 ...
樓主: sampapa
go

聖瑪加利英文中小學SMC的12年學習歷程點滴   [複製鏈接]

回覆 73662710 的帖子

多謝解答, 今年收到2nd in都好希望佢入到

Chan343 發表於 22-2-8 23:18
外語在小一小二會讀晒4 科(日、法、西、德),俾小朋友初步感受一下,到小三會選定一科來上。
小一小二一 ...

唔好意思,由些離題.........但見這裡很多有心的用家家長..........想問下大家入左smc的小朋友,有無D係文靜,吾多講野,但都成功入到?

[size=14.6667px]我女k2-觀察型,如果問她的人溫柔問,她都會肯答,但都頂多都係一問一答,絕對不會多講. ([size=14.6667px]當然係屋企就講不停個種).......這樣的她,interview好輸蝕  

[size=14.6667px]smc 會不會只喜歡多野講,活潑型?

73662710 發表於 22-2-12 22:09
初小功課還是很少的! 英文課程很好,英文老師也很好!我比較功利,覺得學好中英文已很好和夠用,對第三語 ...

你好
想請教一下 SMC 的上堂模式如何?例如,教一個課題時會有什麼元素呢?他們的校本課程怎樣?英文課都是NET教嗎?
我正在煩惱怎樣選擇,想找一間具啟發思維的學校,SMC是這種學校嗎?

sampapa 發表於 22-2-18 21:53
有家長PM我,問小學部咁高評價,而對中學部十分之保留,十分自打嘴巴。
孩子在不同階段受影響情況不同,我 ...

請問中學時會很多功課嗎?
與小學很大反差?

ctttt 發表於 22-3-31 22:09
你好
想請教一下 SMC 的上堂模式如何?例如,教一個課題時會有什麼元素呢?他們的校本課程怎樣?英文課都 ...
Smc冇觀課,所以都唔清楚點上。小一小二就4至5個人圍住一張桌子坐,像幼稚園咁,比較多互動。小三以上在分開坐。

至於點教视乎個別老師!

英文全部校本,覺得好好!
中文跟書,另外有supplementary exercise

mrstt 發表於 22-3-31 15:26
唔好意思,由些離題.........但見這裡很多有心的用家家長..........想問下大家入左smc的小朋友,有無D係文 ...

感覺上面試肯講嘢比較重要,但也有觀察型入讀,因為單對單2nd in時,校長/副校會好悉心地俾空間小朋友發揮。當然本身實力都很重要。
加油,祝你成功

回覆 Chan343 的帖子

單對單時會大概問d 咩內容?

Chan343 發表於 22-4-26 12:12
感覺上面試肯講嘢比較重要,但也有觀察型入讀,因為單對單2nd in時,校長/副校會好悉心地俾空間小朋友發揮 ...

老師很悉心地俾機會小朋友就太好了! 我女超慢熱。 想問,你們有offer的,都有交portfolio嗎?

小雲天使 發表於 22-3-24 08:12

多謝解答, 今年收到2nd in都好希望佢入到
介唔介意分享吓 2nd in的話,係咪等於口試?直接校長或副校in?in唔in家長?會問些什麼問題?

唔好意思,好多疑問,可否分享吓

wangahb 發表於 22-5-19 10:44
介唔介意分享吓 2nd in的話,係咪等於口試?直接校長或副校in?in唔in家長?會問些什麼問題?
Second in 小朋友時,應該吔都會考啲,我覺得是考小朋友本身程度如何,平時係點就係點,我們當時沒有特別準備。
見家長只係講下學校理念,唔會考家。

wangahb    發表於 22-5-20 10:11

請問smc活動教學是否只限初小?高年級會很填鴨嗎?

tcdino 發表於 23-5-9 09:12

請問smc活動教學是否只限初小?高年級會很填鴨嗎?

小班教學比較多interaction, presentation 咁。
老師教書時當然要坐定定留心聽啦!但係都非常互動,唔會spoon fed

全級得66人, 聽小五家長講竟然分五組上中文,因才施教!

tcdino    發表於 23-5-9 18:33

請問如果是waiting,寫求位信有用嗎?

回覆 alicemelon 的帖子

去年認識人寫了幾封後都無消息。

請問有無人知道ial 2022或2023有幾多學生?2021好像不夠10個?
好像其他直資的ial學生多d,課程可能多d科選擇

tcdino 發表於 23-5-12 08:27
請問有無人知道ial 2022或2023有幾多學生?2021好像不夠10個?
好像其他直資的ial學生多d,課程可能多d科選 ...
很多學校也只開理科。SPB也只開理科,SMC開理科+economics.

tcdino    發表於 23-5-12 15:44

你好樓主:)想請問同學們之間都會以全英溝通嗎?在校基本上唔會點講廣東話?

tsoiabby 發表於 23-12-11 22:32
你好樓主:)想請問同學們之間都會以全英溝通嗎?在校基本上唔會點講廣東話? ...
现在高小是全英溝通,無論是校外還是校內!因為疫情關係,初小的情況不清楚!

近幾年, 好似年年都有同學仔入年牛剑, 今年埋位年緊14歲,

https://www.smcesps.edu.hk/en/file/doc/2023_school_newsletter_Sep.pdf
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊