用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St joseph/LS/DBs 1問!謝謝
樓主: adabeststanley
go

St joseph/LS/DBs 1問!謝謝

clz 發表於 22-2-8 21:26
全港叫得出名既英小,有邊間D中文係差?

非女校既有英小中學邊間3322叫好呢?
你認為band1A 3322應該幾多先算好,7x%?
地區名中反而中文更好.

英文好唔好,關鍵是語境,如果學校及家庭未能提供,變左睇家庭能力了.
我覺得中文數更容易令小朋友學習,將來亦不難衡接英數,數學比賽亦是華夏杯等比國際比賽更有難度.
另外如果老師唔熟練英文而英教數,成效更大打折扣. 成日 ea…ea…ea… 真是大家都痛苦.

回覆樓主:

咩英文小學中文普遍會差D嘅咩?用咩嚟比較嘅呢?用中學嘅中文科DSE 成績去比較?咁想中文好D係咪應該唔好㨂DB, DG, SMCC, MCL, MPS?

如前文所言,女校總體中文會好啲,DB起碼有提供IB課程,避開中文科.
選校唔會只睇一科,如果真是預期中文科唔得,每個家庭自己考慮是否有能力俾小朋友中學去外國讀書.自己搞掂自己吧.

Sing13 發表於 22-2-9 00:10
地區名中反而中文更好.
KC, 港同咪3322又係差唔多? 難道因為係英小???

Sing13 發表於 22-2-9 00:31
英文好唔好,關鍵是語境,如果學校及家庭未能提供,變左睇家庭能力了.
我覺得中文數更容易令小朋友學習,將 ...
你真係乜都炒埋一碟

回覆樓主:

自己唔適應/應付唔到英文數,當然中文好過英文。你自己可以選擇下,可以怪邊個~~~

講明華夏杯,唔通用外語比賽咩~~~

monodad 發表於 22-2-9 01:53
咩英文小學中文普遍會差D嘅咩?用咩嚟比較嘅呢?用中學嘅中文科DSE 成績去比較?咁想中文好D係咪應該唔好㨂 ...

呢幾間嘅中文,似乎差唔過鉄粉力撐果間㗎~~~

mcl203 發表於 22-2-9 11:18
呢幾間嘅中文,似乎差唔過鉄粉力撐果間㗎~~~

咁我女都係讀中文小學,哥哥讀英小,我都叫哥哥幫佢溫習中文科,so far都無咩問題,其實佢兩個雖然讀唔同學校,但實際上中英文都係師承父母居多。

香港大部份學校教緊三文二語 不理中小或英小 學生跟得上就沒問題

回覆樓主:

我力撑個間中文亦差唔過MCL鐵粉力撑個間.

Sing13 發表於 22-2-9 20:42
我力撑個間中文亦差唔過MCL鐵粉力撑個間.

你真係堅持老作風格~~~

3322 68%去評~77% 3322中學成績~~~

mcl203 發表於 22-2-10 02:42

你真係堅持老作風格~~~

即係邊間vs邊間?

回覆樓主:

感谢深夜回复,不過你所提既數字肯定唔是3322.
另外M小姐同我既討論是對人不對校,唔使開名

monodad 發表於 22-2-10 02:51
即係邊間vs邊間?

鉄粉咪一向盲撐嘅只有一間,甚麽上緊上緊,今年未得因為乜乜,總有原因,連3322都未搞清楚,但就經常惡貶其他學校。世界只有一間係 至好,連數據都仲係講啲唔講啲~~~

Sing13 發表於 22-2-9 00:10
地區名中反而中文更好.

男校2021年3322率算OK
最少有5間過8成

2021年
男校 3322率
聖言 89.1%
觀瑪 88.0%
皇仁 86.7%
SPC# 85.5%
英華# 84.2%
九華 [78.8-83.2%]^^
英皇 77.9%
SJC 77.11%
喇沙 [^] (2020 [71-80%]^^)
SFXC 66%
陳瑞祺 48.0%
SFXS [^] (2020 34.0%)

DBS# 無公佈
港華 無公佈
長天 無公佈
SLS 無公佈
SJAC 無公佈
慈幼 無公佈
港鄧 無公佈
九鄧 無公佈

^ 有待2021年校務報告
^^ 據各主科3/3/2/2%推算
# 直資

Poyau 發表於 22-2-10 09:30
男校2021年3322率算OK
最少有5間過8成

佢都唔係講你個list嘅大部分中學,要睇內容嘛,大部分非英小,又無自己中學,目標講嘅當中嘅一間~~~

回覆樓主:

唔識mcl,唔知佢撑邊間,在ek真是好打極都有限,有英小既中學,中文咁算好嗎

中文 4+ : ~ 54.5%

Sing13 發表於 22-2-10 13:53
唔識mcl,唔知佢撑邊間,在ek真是好打極都有限,有英小既中學,中文咁算好嗎

中文 4+ : ~ 54.5%

果然自以為是嘅作家,一直係老作~~~

以為你識我添,果然係好打極有限~~~

真係要我撑,都撐熟果間啦,新嘅中文3率就唔俾啦,又同你唔熟。2019年 中文3係99%呀,唔通去撐你果間3322都係得68%咩~~~

話事話,宜家知乜叫3322未?唔好係EK害人啦~~~

mcl203 發表於 22-2-10 15:07
果然自以為是嘅作家,一直係老作~~~

以為你識我添,果然係好打極有限~~~

中文4+ 都54%,竟然有作家去貶人哋中文,差過間中小龍校,呢間連3率都唔敢講,3322 68%嘅中學,真係作得就作,中文邊間仲差啲咁呢?~~~