用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St joseph/LS/DBs 1問!謝謝
樓主: adabeststanley
go

St joseph/LS/DBs 1問!謝謝 [複製鏈接]

Lotsomom 發表於 22-2-5 12:53
得喇知你係LS嘅用家喇!口氣好大!you win! 俾個叻你 ok? (講真我識嘅LS用家家長s都好好,所以一個污點唔 ...

大家不好勞氣 分享是美德

回覆樓主:

絕對同意呀,大家focus返樓主個post吧!希望大家客客氣氣,都唔好傷和氣⋯。

我又番黎回一回你,我指的“不合時宜“係客氣地提醒你講n 年前既野係冇參考價值

以前a level 讀7 年,而家dse 6年,syllabus 都唔同啦,唔好拋書包啦好心,又話走,而家講兩句又入番黎,你想share d 乜其實?

上面有現ls 家長講左英小/著重英文的,中文相對差係“現在“的普遍認知的事實,你講30年前唔係咁? 定你想表達d 乜?定想講你老公畢業幾多條A ?

聽講 LSps 已改為三考 各方面加強去升中適應

Soundervolt 發表於 22-2-5 12:20

LSPS依家嘅數學同科學都係用英文上課,當然英文課用英文 ...
其實LSPS宜家咪等於英文小學,唔知教育局點定義?

Lotsomom 發表於 22-2-5 12:53
得喇知你係LS嘅用家喇!口氣好大!you win! 俾個叻你 ok? (講真我識嘅LS用家家長s都好好,所以一個污點唔 ...

若果想同我繼續討論請按「回覆」會令我方便些少,謝謝!

我只係以用家去向有興趣LS嘅家長解釋學校實際情況,為防其他人發放主觀或錯誤訊息啫,不存在Win唔Win若果閣下夫君畢業於LS,又為何唔了解LSPS嘅英語水平?

閣下又斷章取義,我只係提醒家長切勿只側重子女喺英文能力之上,一句都冇講過英文學校嘅中文水平一定差。Don't put your words in my mouth,謝謝!

cantona2001 發表於 22-2-5 21:43
其實LSPS宜家咪等於英文小學,唔知教育局點定義?

LSPS身為中文小學可根據學生實際需要喺教學語言選擇上更有彈性。例如覺用英語教授某尐科目效果不佳可以自行調整,限制比較少。

Soundervolt 發表於 22-2-5 22:19

LSPS身為中文小學可根據學生實際需要喺教學語言選擇上更 ...

同意 基本上中英數打好基礎 升中後舒服好多 起碼不使追回過去程度

回覆樓主:

我覺得唔應該迷信英小,中學英中,小學英小,有機會造成中英比例失衡. 如果女校仲好啲,其他好多都唔掂.
當官津中學只能考DSE,等于打仗,叫班英小上英中既學生冒住中文科支機槍掃射,得一條路衝上去,結果傷亡慘重.

tkhhung 發表於 22-2-5 09:16
甲部基本上叫lucky draw 不使有期望 不如試吓叩門 或 晩些去考插班

叩門嘅話,其實係識人好過識字,尤其熱門學校競爭激烈,所以N無人士一樣唔好抱甚麼期望。

綜合大家意見,樓主可以:

1. 先照抽12網SJ
2. 抽唔中叩SJ   LS
3. 抽中照register SJ (如果唔想搬屋)  叩LS (試咗先冇所謂)
4. 叩中LS ,揀LS (如果可以搬去九龍)
5. 兩間都叩唔中,試下小二或之後考插班 (其實同意樓上,叩門有時都幾講人脈,反而插班有成績都叫大機會有得做筆試)

adabeststanley 發表於 22-2-3 07:21
自己填了灣仔區大抽  但驚到時抽吾到 /抽到 都想 唸下 叩吾叩 LS?  請問有冇人 拎住St joseph 叩LS?

還有 ...

其實叩門官津又唔駛本,如果抽到心儀都仲心郁郁LS一試無妨,真係叩到先慢慢考慮邊間,叩門又唔需要你放棄原先派到嘅學位,無乜成本下,叩下當係心安理得。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我搭咀
我兒小6 (LSPS)時有GCSE 英文程度,上到LSC中一,英文第一次考試係全級60名左右
全級有240人左右,當然頭60名都有唔少外來生,但响我眼中,起碼有1/4 人初中已有高中英文程度
咁樣算唔算幾好?

其實英文唔係一定係學校考嘅,自己屋企、孩子個人興趣都好有關係

我個人係支持中文教學,對用英文教數學係有少少反感,除非孩子本身英文水平高於數學....
恐龍家

小曳人 發表於 22-2-8 11:30
我搭咀
我兒小6 (LSPS)時有GCSE 英文程度,上到LSC中一,英文第一次考試係全級60名左右
全級有240人左右, ...

我仔上中第一次考試 英文只有65/251 不過不失 最緊要基礎打得好 其他科目容易跟上

小曳人 發表於 22-2-8 11:30
我搭咀
全級有240人左右, ...

我兩個小朋友都係讀英文小學,佢哋都係英數, 我其實覺得英數對現今嘅小朋友嚟講係易啲嘅 因為中文科尤其初小,可能連題目都未識睇

但英小教數學,其實好多都係會用返中文講解,特別係深嘅concept,我問咗兩個小朋友..... 佢哋都係話上堂大部分時間講解一半中一定英

不過我都同意 唔應該太著重去界定英小中小 , 我兩個小朋友雖然係英小,但其實常識佢哋一樣都係一科中文一科英文

好多中小小朋友英文其實都好叻

英文教數學有乜問題?真英小咪英文教數學,完全唔覺得有乜問題。問題似乎係師資問題,可能出現令學生唔知佢講乜~~~

mcl203 發表於 22-2-8 19:17
英文教數學有乜問題?真英小咪英文教數學,完全唔覺得有乜問題。問題似乎係師資問題,可能出現令學生唔知佢 ...

當然沒問題 師資有時良莠不齊 中學都有不少 看同學仔好唔好彩

全港叫得出名既英小,有邊間D中文係差?

咁當然名中小D英文都唔會差既

八卦search 下,原来SJC中文5十好LSC DD, LSC英文5+又好SJC DD
‹ 上一主題|下一主題