用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St joseph/LS/DBs 1問!謝謝
go

St joseph/LS/DBs 1問!謝謝 [複製鏈接]

自己填了灣仔區大抽  但驚到時抽吾到 /抽到 都想 唸下 叩吾叩 LS?  請問有冇人 拎住St joseph 叩LS?

還有 想知係咪 2022年6月大抽前後  Dbs已冇位放出黎?謝謝
   10    0    0    0

如果住九龍可以試下叩LS, 但你抽12網即係住香港島繼續讀SJ(如果抽到)都唔錯丫,留意LS中小SJ英小睇下你對language有冇preference?

DB就冇得叩架喇!有位都係留返俾2nd in waiting嘅小朋友吧⋯

adabeststanley 發表於 22-2-3 07:21
自己填了灣仔區大抽  但驚到時抽吾到 /抽到 都想 唸下 叩吾叩 LS?  請問有冇人 拎住St joseph 叩LS?

還有 ...

兩間都有不少舊生叩門
不過心儀就不妨一試

Lotsomom 發表於 22-2-3 15:42
如果住九龍可以試下叩LS, 但你抽12網即係住香港島繼續讀SJ(如果抽到)都唔錯丫,留意LS中小SJ英小睇下你對l ...

所謂中文小學唔一定代表英語能力低,LSC係英文中學,亦會收75%以上小學部嘅學生,若果小學部英文水平唔達標,LSC亦唔可以成為英中,唔好忘記SPCCPS都係中文小學。讀英小反而擔心下將來「死亡之卷」中文科好過啦!

GIPW    發表於 22-2-7 13:12

回覆樓主:

冇人講過話讀LS代表英文唔好,但係的確有好多人會比較喜歡讀英文小學,起碼將來讀英中唔駛重新適應,呢個係唔同人有唔同preference,唔係講緊邊間好過邊間,就等於有人鐘意讀IS,有人鐘意讀local school。

Lotsomom 發表於 22-2-4 20:55
冇人講過話讀LS代表英文唔好,但係的確有好多人會比較喜歡讀英文小學,起碼將來讀英中唔駛重新適應,呢個係 ...

又係閣下話留意下LS係中小?LSPS或SPCCPS唔係普通嘅中文小學,呢尐中小更加可以對教授中英語文更有彈性。論英文水平LSPS一定不亞於兄弟學校。

LS唔會整蠱自己,要小學升上中學嘅學生再花時間去適應(除咗中文、中史)全英語授課嘅課程嘅。

回覆樓主:

留意「LS係中小」係講緊家長preference問題,唔係講緊LS同SJ成績比較!有家長中學都會俾仔女讀中中,有人又會prefer英中,適合咪得囉!講真一樣入到大學,我亦覺得中中學生同樣會響U畢到業!我更從來唔會懷疑中中學生英文能力!
我覺得不如客觀幫樓主中肯分析啦!我諗居住地區都重要,學樓上話齋,LS/SJ都好多人叩,是但入到一間都值得開心!

回覆 Lotsomom 的帖子

請教一下,家住將軍澳,如果是甲部誇區抽獎的話,填st.joseph還是LS中的機會大d?

甲部跨區LS/SJ都好難抽中⋯不過資料顯示LS必收生(有阿哥在同一學校)侵蝕大抽獎位,但SJ必收生就冇,大抽獎位數目維持,感覺上好似SJ會易抽d⋯不過我唔係呢方面嘅專家,唔知必修生同甲一係咪有直接關係⋯可能要麻煩其他家長解答⋯ ?

Lotsomom 發表於 22-2-4 23:51
甲部跨區LS/SJ都好難抽中⋯不過資料顯示LS必收生(有阿哥在同一學校)侵蝕大抽獎位,但SJ必收生就冇,大抽 ...

今年統一派位,LS剩80,即甲一有8個位;St.Jo剩70,即甲一有7個位。
問題係有幾多人爭同埋隨機編號夠唔夠前。兩間都難,LS應該比St.Jo更多人爭。

同意樓上,除咗LS本身應比SJ更受歡迎外,41網男仔除咗揀LS,就只有DPS可以爭下,但12網除咗SJ仲有兩軒都好受歡迎⋯所以點睇都係LS牌面上難抽d ⋯

Lotsomom 發表於 22-2-4 21:27
留意「LS係中小」係講緊家長preference問題,唔係講緊LS同SJ成績比較!有家長中學都會俾仔女讀中中,有人又 ...
英文小學咪多d科用英文教,咁同一個學生係英文小學讀,比起係中文小學讀,假設其他條件一樣,英文點都多機會練好dd啦(唔計本身屋企已經有流利英語訓練背景果d,講都多d機會,無理由LS/SPCC學生教緊中文數,起身答問題用英文答掛)

回覆樓主:

SJ 為全港為一津小男校英文小學 如果看近年DSE 成績已經跌咗不少 LSC 雖然收咗 LSps band 2 生 不代表整體成績減弱 一樣有淘汰戰 DB 不使講 不只求成績還要兼顧各項活動 不容易 坦白講入到其中一間 子弟今生無悔

csc1016 發表於 22-2-5 00:23
今年統一派位,LS剩80,即甲一有8個位;St.Jo剩70,即甲一有7個位。
問題係有幾多人爭同埋隨機編號夠唔夠 ...

甲部基本上叫lucky draw 不使有期望 不如試吓叩門 或 晩些去考插班

adabeststanley 發表於 22-2-3 07:21

還有 ...

抽到SJ 叩LS 沒所謂 個人選擇 DB 之前無入表 但突然想考why?

Lotsomom 發表於 22-2-4 21:27
留意「LS係中小」係講緊家長preference問題,唔係講緊LS同SJ成績比較!有家長中學都會俾仔女讀中中,有人又 ...

好明顯閣下唔係LSPS/LSC喺用家,對所謂Top School裡面教學語文認識有限…

「擔心下將來死亡之卷」唔係針對英文中/小學,而係針對嗰尐只則重追求英文嘅家長。

cantona2001 發表於 22-2-5 01:43
英文小學咪多d科用英文教,咁同一個學生係英文小學讀,比起係中文小學讀,假設其他條件一樣,英文點都多機 ...

LSPS依家嘅數學同科學都係用英文上課,當然英文課用英文教

回覆樓主:

無咩嘢我都係去再睇下有冇其他家長需要互相幫忙喇 (emoji)(emoji) bye

公道講句,其實你講你老公n年前讀ls 果時已經不合時宜,不用經常掛在咀邊了

還有 ...

抽到sj,你就無謂LS,除非你返學近,日日交通時間2個鐘小朋友來講你估好玩
‹ 上一主題|下一主題