用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St joseph/LS/DBs 1問!謝謝
樓主: adabeststanley
go

St joseph/LS/DBs 1問!謝謝 [複製鏈接]

Sing13 發表於 22-2-9 00:10
非女校既有英小中學邊間3322叫好呢?
你認為band1A 3322應該幾多先算好,7x%?
地區名中反而中文更好.

部份男女直資3322率有改善空間
主科/整體4+達B1C 3322率低於7成

2021年
男女直私 3322率
SPCC 95.9%
滙基KE 84.3%
赤提 84% [>中文3+ 82.4%?]
優才 81.4%
港同 80.9%

SMC 80.9%
中華基金 80%
播道 [^] (聯招學位 72.1%)
顏寶鈴 [^] (聯招學位 almost 70%)
ICQM [70.0-76.7%]^

福附 68.4%
培僑書院 [^] (聯招學位 68%)
培基 66.4%
李國寶 65%
王錦輝 [≤64%]^^ (聯招取錄 65%)

HLC 63.0% (聯招取錄 65.2%)
香島 57.7%
真道 53.6%
羅氏基金 [50.0-58.5%]^
DeliaBW 42.0%

^ 無公佈
^^ 據各主科3/3/2/2%推算

Sing13 發表於 22-2-10 13:53
唔識mcl,唔知佢撑邊間,在ek真是好打極都有限,有英小既中學,中文咁算好嗎

中文 4+ : ~ 54.5%

中文4+ 54.5% 3+ 估計無8成亦過7成

2021年
女校 中文4+ | 3+
DGS# 80% | 96% (3322 96%)
SPCS# 77.6% | 97.6% (3322 ≥89.4%^^)
聖傑靈 71.1% | [···]
上智 67.2% | [···] (3322 [95.3%]^)
蕭明 ~67% | ~97% (33222 93.6%)

保祿六世 60.2% | 96.1% (3322 88.6%)
油真 ~60% | [···] (3322 [86.4%]^)
SPSS ~59% | ~88% (3322 ≥74%^^)
OLR ~59% | [···]
MSS ~54.5% | [···]

九真 >50% | 94% (33222 83%)
培道 [50.5%]^ | 90.5% (33222 78.1%)
聖嘉勒 48.9% | [···]
聖羅撒 46.2% | [···] (3322 76.7%)
嘉諾撒 ~46% | [···] (33222 ~76%)

SFCC [~41%]^ | [···] (3322 [~77%]^)
BPS [···] | [···] (3322 99.2%)
坑真 [···] | [···] (3322 92.2%)
YWGS [···] | [···] (3322 92%)
SSGC [···] | [···] (3322 90.8%)

MCS [···] | [···] (3322 90.1%)
SHCC [···] | [···] (3322 89.8%)
SMCC [···] | [···] (33222 89.7%)
HFCC [···] | [···] (3322 89%)
GHS# [···] | [···] (3322 88.4%)

藍祿 [···] | 97.8% (33222 85.7%)
德愛 [···] | [···] (3322 >73%)
HYS# [···] | [···] (學位 89.5%)
德雅 [···] | [···] (本地學位 63.27%)
梁式芝 [···] | [···]

# 直資
^ 2020年數字 2021年有待公佈
^^ 據各主科3+推算

Poyau 發表於 22-2-11 22:26

唔係化?得7成 咁低?~~~

可以參考一下,2021 全港DSE:
中文 3+ 58.2
中文 4+ 31.6
中文 5+ 10.2

全港中文 3+ Vs 4+ 係1.84倍,54.5%嘅3率會大約係幾多?3仔真係咁難攞?似乎高估左取3嘅難度~~~

Poyau 發表於 22-2-11 22:26

SPSS 3322 74-88%你如何推出嚟?

如果係依School Report嘅數字去估算,似乎,SPSS係俾3+,若認為佢哋係74-88%,可能74%不太準確,須知Maths 3+ 並不等於2,3322嘅2中,Maths係2,並非3。更何況唔達3嘅可能大比例係出現於Chin, Maths and LS都唔達標,74-88%嘅74%似乎有頗大偏差~~~

Sing13 發表於 22-2-10 13:53
唔識mcl,唔知佢撑邊間,在ek真是好打極都有限,有英小既中學,中文咁算好嗎

中文 4+ : ~ 54.5%
知道答案又肯講果位已經比人趕走左⋯⋯暫時唔見EK有人知

mcl203 發表於 22-2-12 02:07
SPSS 3322 74-88%你如何推出嚟?

如果係依School Report嘅數字去估算,似乎,SPSS係俾3+,若認為佢哋係74 ...

SPSS 2021年英文3+ 100%
假設通識2+ 等如 3+ 97%
數學2+只要有95%+ 3322過8成

Poyau 發表於 22-2-13 22:16
SPSS 2021年英文3+ 100%
假設通識2+ 等如 3+ 97%
數學2+只要有95%+ 3322過8成

俾你啲74% 或 無8成都有7成 嘅分析結論嚇到跳起~~~

咁又唔明了,點解通識 2+要有97%,和 數學2+要有95%,先可以3322過8成啦?係中學無提供2+ 或 3322率,如何得出呢個推論呢? ~~~

其中一個不可排除嘅現象,係一個學生係會中文唔達3,同時出現數學或/和通識唔達2,咁數學和LS有2+ 85%水平,已經可以有3322 ~85%,已經遠超80%,所以更加唔明97%/95%何來?~~~

須知‘過8成’可以係80.1% 或 100%,都可以包括其中,對有興趣理解該中學嘅家長,可能出現概念模糊。'無8成都有7成',影響更甚,3322過7成,相信好多家長都未必接受可能3322係70.1% 。亦似乎,同未能數據化嘅表像相距甚遠,坊評B1A不可能只有約70%吧,中學又無公開數據,除非有絶密流出,咁如何得知呢個結論?~~~

麻煩請解釋下疑團~~~

mcl203 發表於 22-2-13 23:12

咁又唔明了,點解通識 2+要有97%,和 數學2+要有95 ...
2021 DSE
Maths Core Grade 1 or below 18.7%
Liberal Studies Grade 1 or below 11.4%

mcl203 發表於 22-2-12 00:42

勁到你呢,跟你學到嘢啦,咁某校5+ 20%,3+ 按倍數計应該100%,原來真是容易拿.

Sing13 發表於 22-2-13 23:42
勁到你呢,跟你學到嘢啦,咁某校5+ 20%,3+ 按倍數計应該100%,原來真是容易拿.

你算把啦,你宜家明3322未?~~~

mcl203 發表於 22-2-13 23:46
你算把啦,你宜家明3322未?~~~

過3322既學生肯定會報jupas咩?你唔熟書啦.

Sing13 發表於 22-2-13 23:42

叻到你吖,SPCC Chinese 5+ 60.7%,3+係咪 x 5.7 = 346% 呀,俾3日你諗下,應該夠時間~~~

Sing13 發表於 22-2-13 23:51
過3322既學生肯定會報jupas咩?你唔熟書啦.

你諗多次先問?俾啲時間你~~~

唔俾hints你啦,你咁叻~~~

mcl203 發表於 22-2-13 23:53
叻到你吖,SPCC Chinese 5+ 60.7%,3+係咪 x 5.7 = 346% 呀,俾3日你諗下,應該夠時間~~~
...

可以參考一下,2021 全港DSE:
中文 3+ 58.2
中文 4+ 31.6
中文 5+ 10.2

正是由你上文既推論而得,全港數字同貴校有咩關係.

人地最多都100%,你可以想到300%,劲!

Sing13 發表於 22-2-13 23:59

3日夠未?可以睇得明未?~~~

Hint:
參考 = reference ~~~

mcl203 發表於 22-2-14 00:04
3日夠未?可以睇得明未?~~~

你既邏輯一般都是你自己先明.

mcl203 發表於 22-2-13 23:12

咁又唔明了,點解通識 2+要有97%,和 數學2+要有95 ...

中文3+ 88% 英文3+ 100%
通識2+ ≥ 通識3+ 97%
假設數學2+ >95% (>數學3+ 89%)
3322 過8成(^) 不高於中文3+ 88%

^
100%-(100%-88%)-(100%-100%)-(100%-97%)-(100%-95%)
= 88%+100%+97%+95%-300%
= 80%

Azzurro    發表於 22-2-15 23:01

Poyau 發表於 22-2-14 00:09
中文3+ 88% 英文3+ 100%
通識2+ ≥ 通識3+ 97%
假設數學2+ >95% (>數學3+ 89%)

每個人只可以炒主科其中一科?已經否定咗3322 88%。74%又變80%,80% Vs 88% 相差唔細喎~~~

LS 3+ 97%, 2+ 唔可以係98-100% ?

Maths SPSS 3+ ~90%, 唔可以係96-100%

我唔知你係咪揸住內料,你有咁多數據~~~

Sing13 發表於 22-2-14 00:07

你既邏輯一般都是你自己先明.
Hints:1. #63 可以參考一下
2. #73 參考 = reference
3. #69 3+ 按倍數計应該
4. #72 3+係咪 x 5.7
5. #74 正是由你上文既推論而得...

~~~
‹ 上一主題|下一主題