用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問考過小一的過來人,覺得大b 對考小有冇幫助? ...
樓主: potato38
go

請問考過小一的過來人,覺得大b 對考小有冇幫助?  

potato38 發表於 22-2-2 00:47
n 班就一定有,因為發展差咁遠,但去到小一,大家覺得仲有d 幫助,定完全冇咩關係呢?小一學校又仲會唔會收 ...
疫情下依幾年嘅幼稚園school life打亂晒,我覺得細b考小照理會吃力左因為冇左幾年群體生活同訓練自理咁,所以我地12月b都係由N班已揀左遲一年讀做超大b, 頭幾年生活節奏慢d,大人細路冇咁大壓力

首先你check check心儀小學有冇入學要求,上年我女因為係細b攞唔到某私小嘅報名表。
其次係去面試,5歲都未夠,學術能力冇問題,但心理質素未ready,4歲半俾一個唔識嘅老師獨立帶入去一個唔識嘅課室,本身細膽怕醜嘅小朋友會驚,會影響表現。當然一定有d大膽又叻嘅細b,所以你要睇自己小朋友係邊種。

Azzurro 發表於 22-4-14 23:35
各位網友描述小b 係幼稚園初小嘅情況很客觀

但是我想說,去到高中考大學嘅時候我同另一半觀察班裡都覺得普 ...

入咗小學之後大細b冇乜分別啦,只係面試小學時4歲同5歲始終有d分別。

Azzurro 發表於 22-4-14 23:35
各位網友描述小b 係幼稚園初小嘅情況很客觀

但是我想說,去到高中考大學嘅時候我同另一半觀察班裡都覺得普 ...

可能細b至小會觀察別人, 而大b通常自常心爆棚?

回覆樓主:

家長投入程度影響可能較大

我地係細B 仔
讀happy school
(無得揀當年)

最後我地都係細b 直上考小學
過程有驚有喜
結果都好滿意

唔覺得要未考就先投降

我小朋友亦係11月細B,升小亦有幸入到入心儀直資,所以細B亦有機會!

考私校直資小一,講到尾,都係睇個人能力,傾向收醒目、肯講野嘅,如果細b做到一樣有機會

超大b或者年頭大b優勢在於佢哋比細b多大半年甚至一年嘅學習時間,如果無家長助力,好好把握時間,優勢好快消失
相反細b起點低,家長助力相對也大,急起直追,眼見好多細b個人能力叻過大b
就算細b考小一唔理想,又可以考慮repeat一年做超大b

回覆樓主:

陳守仁班上一半超大b,甚至有多於5位係k2k3時專登再留班一年去考直私,所以正常年紀考到的小朋友真係好叻。

100%有啦,睇啲生日會就知啦

memelala 發表於 22-6-22 14:08
陳守仁班上一半超大b,甚至有多於5位係k2k3時專登再留班一年去考直私,所以正常年紀考到的小朋友真係好叻。 ...

重讀小一考入神校都有啦

回覆 potato38 的帖子

好大分別,就算相距一個月都有分別好多學校都專收大B

Jean1769 發表於 22-6-22 15:22
重讀小一考入神校都有啦

咁其實面試時,細B小一都係番左一兩個月學。細B如想做大B考,一係K2 ,一係P1係最好timing

事實係,大B面試,淨係情緒管理已經比細B優勝得多。

chitchit0520 發表於 22-6-20 16:52
培正同SPCC喜歡收大B

DB, DG一樣
都有細B,但少好多。

chitchit0520 發表於 22-6-20 16:52
培正同SPCC喜歡收大B

係事實有在小一面試時,爭成年,點會冇差距。面試都係睇表現,唔係睇月分。

超大B,事實上根據教育局係適齡入學,九月開學未滿7歲,考直私完全冇問題,反而叩門官津,重讀小一不知得唔得

EudyptulaMinor 發表於 22-6-8 22:25
入咗小學之後大細b冇乜分別啦,只係面試小學時4歲同5歲始終有d分別。

其實小學都仲有分別,好耐之前我小朋友細B小學時編去精英班,佢問我點解D同學個個都咁大個,全班都大過佢,始終用成績編班,小一考試學生個成熟程度已經好大分別。

一直去到小五小六時,差距先叫明顯縮返。

大b與細b的差距一定存在,看自己的小朋友八個月前和八個月後的學習能力,就知道差別何在。當一月大b已站起來的時候,年尾出生的細b還躺著,細b要追上大b的學習進度,一定要用跑的速度。有些天賦高的細b,父母輕輕一推,便可以跑上前。天資一般的細b,要趕上大b的進度,一定費勁很多。一般大b的表現較成熟,容易掌握學習內容,更多得到老師的讚賞,正向刺激下會越做越好。細b表現未成熟,需要多提醒與鞭策,才能趕上進度,當中付出的血與汗都不少。家長應按自己小朋友的能力,決定何時入學。

然後喺大部份人9月都做大B下,7、8月已經係細B ^_^