用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問考過小一的過來人,覺得大b 對考小有冇幫助? ...
樓主: potato38
go

請問考過小一的過來人,覺得大b 對考小有冇幫助?   [複製鏈接]

回覆 muimui125 的帖子

回想起之前問過神小細B媽同一條問題,佢係話諗吾到原因做大B,一切順其自然地做了細B,小朋友在神小學業中上,課外活動亦有成就
大B / 細B 沒有統一答案,跟得上的諗吾到點解要做大,跟不上的諗吾到點解要做細,看小朋友特質選吧 !

我覺得學校其實會睇

考小一,超大B 一般都高大d淡定d。學術方面,就睇家長有無同小朋友外補 / 上面試堂。做細b,要預左 waiting list,等其他人放棄先有 offer ; 做超大B,要預左學校既期望會高一d 。

當然好多細b都未必考到神校。亦都會有例外既資優細b有神校 offer。
睇你 target 咩學校。

水果媽媽 發表於 22-11-12 00:56
考小一,超大B 一般都高大d淡定d。學術方面,就睇家長有無同小朋友外補 / 上面試堂。做細b,要預左 waiting ...

考到神校的細B,一定本身資優,淡定受谷。又生得比較高大。好多優點。不是普普通通的一個細B ㄧ定好outstanding

tcdino    發表於 22-11-15 12:00
水果媽媽    發表於 22-11-12 22:23

升小肯定有影響!身高已經輸人一大截,囡囡是全班最矮個堆,報名時見好多直/私都收 9/10/12月的超大B.我地仲要是非教友,非名校舊生,囡囡是9月出生,K1考聖心/St.Clare衰左,沒call waiting

最尾讀左邨校南亞幼稚園,又撞正疫情,k1/k2加埋都番唔夠一年學,完全享受唔到南亞幼稚園的英文語境,無咩學過野的情況下,試下今年做細B睇下考到咩學校,估不到St.Clare第一輪已有offer, 作為細B真係好感恩!

囡囡細人地1月b 成9個月!無論寫字定是閱讀都一定慢過大b! 不同人地比較,只同自己比,K2尾7/8月要寫中文字,都寫得好辛苦,完全是歪的,見到佢寫一版中文字,已經好努力,沒停過手,都寫成15分鐘,手仔根本未有大b咁好力,過左2/3個月,到依家11月,寫字好大進步,5分鐘完成一版中文!隔2/3月已經咁大進步,可想而知大b同細b的差距

tcdino    發表於 22-11-15 11:59
‹ 上一主題|下一主題