用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問考過小一的過來人,覺得大b 對考小有冇幫助? ...
樓主: potato38
go

請問考過小一的過來人,覺得大b 對考小有冇幫助?   [複製鏈接]

Jean1769 發表於 22-9-15 14:42
神校 名校,大家心目中指邊幾間小學? https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=375665 ...

哦,咁都係你識嘅兩個?定同學有80%都係?都係你識啫?唔係你自己果個?

MLPW 發表於 22-9-15 14:44
哦,咁都係你識嘅兩個?定同學有80%都係?都係你識啫?唔係你自己果個?
...

有細B考到足證學校唔係只睇月份,明白未?

你咁唔抵得d超大B,一係就怪自己點解無擇返良辰吉日先造愛情結晶品,一係就試下改唔改到出世紙囉

學下人哋上面個細B家長啦,有麝自然香,人哋只會煩揀邊個offer好

Jean1769 發表於 22-9-15 14:48
有細B考到足證學校唔係只睇月份,明白未?

你咁唔抵得d超大B,一係就怪自己點解無擇返良辰吉日先造愛情結 ...

從來冇人講過完全唔收 係大比數問題,係咪有讀障自以為看透世事
啱嘅,等多啲家長見識下

唔抵得嘅定義好似係閣下自訂
大家係討論 互相交流鼓勵
呢到唔係for Challenge 人 同認乜認乜
仲要唔係自己

MLPW 發表於 22-9-15 14:51
從來冇人講過完全唔收 係大比數問題,係咪有讀障自以為看透世事
啱 ...

真係唔知邊個唔識計數

大B (就當超大9月至下年4月, 咪同我講4月都係細B) 共8個月,按比例有返咁多人入到好出奇?

唔阻你喇,繼續怨自己果個係細B點解唔早幾個月出世囉 做你個細B幾好丫,考唔到學校一定唔係自己唔掂

MLPW 發表於 22-9-15 14:53
唔抵得嘅定義好似係閣下自訂
大家係討論 互相交流鼓勵
呢到唔係for Challenge 人 同認乜認乜

我就鼓勵細B家長努力正面,唔好未戰就打定輸數,細B都可以入神校,但就真係唔會鼓勵佢哋自怨自艾一d改變唔到的事實,對事情無幫助

Jean1769 發表於 22-9-15 14:55
真係唔知邊個唔識計數

大B (就當超大9月至下年4月, 咪同我講4月都係細B) 共8個月,按比例有返咁多人入 ...

讀神校咁叻嗰啲得閒望吓個小朋友生日月份表,冇人講過要每個月平均分配,而且,唔係直私跟本冇10月cut off 呢回事。未清楚事實bili bala…..

MLPW 發表於 22-9-15 15:02
讀神校咁叻嗰啲得閒望吓個小朋友生日月份表,冇人講過要每個月平均分配,而且,唔係直私跟本冇10月cut off ...

無端端又講咩平均分配

Anyway,你繼續,唔阻你

Jean1769 發表於 22-9-15 15:03
無端端又講咩平均分配

Anyway,你繼續,唔阻你

係呀係呀最叻係你

有!一定有!報幼稚園同小學都係
2歲至6歲呢段時間 差幾個月就係幾個月
詞彙多一年去儲...書睇多一年...表達能力多一年去練習...一年間所有經歷閱歷, 遇過既人同事 , 所見所聞, 談吐舉止, 你覺得差唔差得遠? 唔係話細b一定唔成功,但有得揀,做大b後點都會有進步
成日見家長問做唔做大B,但家長應該都唔係趕住要小朋友出來做野養家...點解唔比佢享受讀多年幼稚園或遲一年入學, 做好準備升讀心儀學校

同意做細B先係最好, 因為可多一個選擇
而家7,8月B變左最細

muimui125 發表於 22-9-16 08:30
有!一定有!報幼稚園同小學都係
2歲至6歲呢段時間 差幾個月就係幾個月
詞彙多一年去儲...書睇多一年...表 ...

非常同意,清晰。

我仔無論耐性、禮貌同埋學術都比佢既大B朋友出眾,係佢媽媽都咁認為,所以我覺得視乎家長點樣培養佢。(呢句當然我唔敢同人哋媽媽直接講)

myhappylife 發表於 22-9-20 15:48
我仔無論耐性、禮貌同埋學術都比佢既大B朋友出眾,係佢媽媽都咁認為,所以我覺得視乎家長點樣培養佢。(呢句 ...
欣賞你小朋友! 話說回來,如果以myhappylife仔仔做例子,咁相信佢一年後會更出眾,如果對應返主題:做大B對考小一有無幫助 , 顯然係有

我小朋友依家經歷緊,超細B考小一,真係分別,做大B好啲

回覆 Jean1769 的帖子

我女係細b,其實都考到名幼and 龍幼,不過有朋友有同齡小朋友係1月b, 排埋去我個女就好似bb 咁,講嘢既能力分別好大……所以3歲前其實爭半年已經可以爭好遠

我小朋友係8月b,雖然k2/3時唔覺同大b同學有好大分別,但考完小學8個月後,同8個月前嘅佢比較,個心係即刻覺得「如果你而家去考就好喇」。

同一個小朋友,各種因素不變,4歲嘅佢vs五歲嘅佢,當然五歲時會叻啲啦。

資質高嘅小朋友,做細b考可能考到一線,但遲一年做大b考就可能考到神校。

資質差嘅,做細b考可能係咩offer都無,遲一年做大b考就可能有二線學校offer。

個幫助,係自己同自己比,並不是同人哋比。

水果媽媽    發表於 22-10-16 01:43
tcdino    發表於 22-10-13 19:17

始終小朋友6歲前 差一年就是差一年, 就算你依家係細b畀人哋大b叻, 咁你再大一年只會超曬班, 這是很現實的問題, 學界也分甲乙丙

tcdino    發表於 22-10-13 19:17

唔講考小一
我小朋友, 半年前同半年後, 對答及思想已完全兩回事.

小小金 發表於 22-10-5 11:39
我小朋友係8月b,雖然k2/3時唔覺同大b同學有好大分別,但考完小學8個月後,同8個月前嘅佢比較,個心係即刻 ...

好認同, 成日聽家長問做唔做大B好

做大B既理由即刻諗到好多個
相反唔做大B既理由我諗唔到

muimui125 發表於 22-10-13 08:35
好認同, 成日聽家長問做唔做大B好

做大B既理由即刻諗到好多個

小學版有個家長分享。佢小朋友細B身分時考某名校有second in, 最終waiting

大B身份考時連second in都無。
‹ 上一主題|下一主題