用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問國際學校邊間有中, 小同埋點分邊間好 ...
go

請問國際學校邊間有中, 小同埋點分邊間好 [複製鏈接]

如題, 謝謝!
   0    0    0    0

kimchiliu 發表於 22-1-31 09:56
如題, 謝謝!

請問有什麼選校因素
IS 多數有齊中小學
高中主流考 IB AL

kimchiliu 發表於 22-1-31 09:56
如題, 謝謝!
https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_international_schools_in_Hong_Kong

回覆 Poyau 的帖子

謝謝回覆
請問點樣為之好, 抱歉完全新手

我見宣道, 耀中最多人簡就係最好? 謝謝!

kimchiliu 發表於 22-2-8 09:35

謝謝回覆

你住咩區? 咩budget? 小朋友幾大?

呢3個因素可以幫你篩走好多學校。之後逐間學校website睇、逐間o係度search comment (EK睇local parents' comments)、Facebook亦有專講hong kong schools o既群組 (睇expats parents' comments)。

有中學固然好,但冇中學都唔係最大concern,因為中學學位相對小學學位冇咁難求。

多人鍾意是否代表好? 最緊要係適合你小朋友同你家庭教育理念就係"最好"。
去IS版爬下文先。

kimchiliu 發表於 22-2-8 09:35

謝謝回覆

無論係本地定係國際學校,最適合你小朋友/家庭的就是最好的學校。
樓主應該反問自己對“好學校”的定義係咩?多人報讀?學術好?升學成績? 關愛?學費合理?

同意樓上所言,實際d從地點,學費,學制,龍校等等因素去篩選學校,再從shortlist中爬下文睇多d去了解下學校。
‹ 上一主題|下一主題