用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 選科請教,
樓主: 細細粒媽咪
go

選科請教,   [複製鏈接]

細細粒媽咪 發表於 22-2-19 17:50
唔知有沒有人知呢?

我以前讀cityu 水泡engineering,雖然讀中6,7時有上Pure math堂,但沒有及格的AL pure math成績,大學要讀多2個總共6credit的calculus課程(就是而家334 syllabus底下工程院year1要讀的基礎數學)

我果科engineering是數學要求非常低的
大學基礎calculus教學內容不難不深入,甚至上tutorial導師派的題目我幾乎全部識做
但到考試D題目非常難,好多都吾識計,我甚至覺得我會Fail果科,結果2科都是C range(爛grade)
到自己major的數學科我是C- (1.7)

我數學好差,另外值得注意的是,我是智商低的人
我做過魏氏成人智力測試,我IQ是八十幾
如果大學year1統一收生再按year1成績選major,要留意一下
其實可以去大學網頁看programme課程結構,
亦可以搵下該大學該學院(例如工程學院)的year1 common的課程有甚麼,
(可能可以去大學general graduation requirement網頁或者相關的學院網頁看,而不用去某個department看)

有機會是phy/chem/bio/math課程每範疇1-2個課程再加其他自選通識課程

因為我以前大學的時候聽過 有種情況,個學院最無人選的major是apply physics
而有堆year1學生因為高中無DSE physics,基礎physics課程讀得差,所以就是year1成績最差果班

結果呢堆人最後搞到major只能派到apply physics,
非常諷刺,中學無讀phy,不喜歡phy,phy讀得差,最後大學只能主修apply phy
我聽到就是最後有D話到事的教授出來話吾可以錦,最後解決左

關於電腦我不知道
只知道CS文科生都可以讀
但需要好的邏輯頭腦
而且電腦的野變得好快
要習慣自己去英文網站留意最新的野,同在需要的時候讀人地的documentation
如果是寫程式要寫documentation

而不是讀識一樣野用到老
另外做電腦不一定大學/中學有讀電腦
另外我知道有人大學讀數學相關的都會做電腦

醒目開學勳章

mcl203 發表於 22-2-19 18:21

唔好搞錯方向,只係提供數字去比較M1直接比較M2易讀嘅某些人 ...
唔知某啲人係指邊個,只不過想講用成績去衡量難易好似唔係幾通啫,事關m1同m2或其他選修科學生嘅成份唔同,好難compare~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 22-2-19 18:31

2021係
我睇咗日校數字,不過都差不多。
咁你講得平平就梗係合格當贏?

bobbob 發表於 22-2-19 22:23
唔知某啲人係指邊個,只不過想講用成績去衡量難易好似唔係幾通啫,事關m1同m2或其他選修科學生嘅成份唔同, ...

咪就係用成績去衡量作為唯一標準,唔算太通囉,易讀吖嘛。人哋無諗住將來用上M2嘅智識,仲乜一定要修M2先至可以成為數學叻仔啫。眼見幾個同學仔6科42/41分,人哋都係修M1,Core 取**㗎~~~

我係保守嘅思維,取到3或4先再諗其他,有能力取到3或4,又唔會出現考卷取**只會比個4你嘅~~~

bobbob 發表於 22-2-19 22:30
我睇咗日校數字,不過都差不多。
咁你講得平平就梗係合格當贏?

咁咪睇**囉,隨你心所欲。又係果句,人人目標追求唔同~~~

Jessy 發表於 22-2-19 18:49
若修3x就要報M1或M2,我仔應該讀唔掂。而且只有頭30-40名同學可以選修3x,我仔應該要讀2x ...

囝囝本身心儀邊啲選修科?心儀嘅科目成績如何?中三成績入到心儀科目大嗎?要留意學校是否行套餐會有所限制。

高中部份科目將會改革,部份課程會減少課時,對選修科有利。以往嘅通識經改革後,已經不能再計入Best 5 中,選修2X的話將不能再 drop 科,必須考慮興趣及能力嘅問題。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-2-19 23:26
囝囝本身心儀邊啲選修科?心儀嘅科目成績如何?中三成績入到心儀科目大嗎?要留意學校是否行套餐會有所限 ...
佢學校選修科有A組B組每組選一科
A組想選bio或history
B組想選ICT或chem

應該全部都入到

電腦科唔讀都合格,從未試過Fail
另外三科佢肯擺時間讀就合格,懶惰唔讀都係唔合格

其實A組都未諗掂選乜,見考評局history DSE合格率好高,但聽聞無MC要全部寫essay唔知佢咁懶寫唔寫得掂。bio就擔心好多嘢讀,但學校bio合格率100%。佢話兩科興趣差唔多,選邊科無所謂。

希望每天開心渡過 ;-)

Jessy 發表於 22-2-20 00:22
佢學校選修科有A組B組每組選一科
A組想選bio或history
B組想選ICT或chem

如果係咁我會頃向 Bio + ICT,佢有興趣bio同hist ,相信都似屬文科人,而且唔太怕背書,修讀 bio 大學選系方面相對較廣,部份甚至會有加權,比 Hist 優勝。至於ICT,平日唔駛點溫考試都問題不大,証明佢應該係有啲天份同興趣,我都講過呢科有興趣同能力的話,的確可以不用付出太多時間,成本效益高亦可能讀得比較輕鬆,多出嘅時間更加可以用番落Bio。

至於 Chem方面其實都好多嘢要讀,當然亦可以叫兒子衡量自己 Chem 嘅成績同喜愛度,Chem 比較大路亦多人揀,大學修讀醫科更必須要有 Chem,如果肯努力 Chem+Bio 查實係好理想,但要有心理準備無論 Chem+Bio 或 Chem +Hist ,付出嘅時間一定唔會少,讀果個係佢睇佢自己意願啦

mcl203 發表於 22-2-19 19:08
如果係我小朋友,係相同條件下只可以2X,我會建議佢依興趣和最有信心可以取高分嘅科目。DSE升大係睇分,興 ...
唔夠份入大學同揀科講乜興趣都冇用
世界就係咁現實

洋蔥頭媽咪 發表於 22-2-20 01:15
如果係咁我會頃向 Bio + ICT,佢有興趣bio同hist ,相信都似屬文科人,而且唔太怕背書,修讀 bio 大學選系 ...
謝謝你的詳細回覆和寶貴意見,我會同個仔好傾下。

洋蔥頭媽咪    發表於 22-2-20 11:50

洋蔥頭媽咪 發表於 22-2-19 23:26
囝囝本身心儀邊啲選修科?心儀嘅科目成績如何?中三成績入到心儀科目大嗎?要留意學校是否行套餐會有所限 ...

係, 所以現在好多學校都要3x, 因為ls無分, 舊時可能top.個d先比3x, 現在一定要3x

洋蔥頭媽咪    發表於 22-2-20 16:08
Debby

細細粒媽咪 發表於 22-2-18 20:57
想問下如得M1, 大學讀得掂嗎, 如果科係環境及能源工程既科, 因學校沒開M2, 現呀女唔想選 bafs可能Geog,  ...

我建議你去各間大學搵相關課程的詳細內容來睇

我剛才去看了
CityU個School of energy and environment
的undergraduate course requirement

佢有個school requirement,我估即係common core,全學院的同學都要讀
當中有數學的,分basic 同 enhanced,就算有讀過M2,如考DSE只得level 1-3都係要讀basic
Level 4或以上才讀enhanced
這科數分兩個semester分別叫part I 同 II,內容看來是M2大部分的課題
MI, functions, coordinate geometry, trigo,  vectors, matrix
之後在major core還有個mathematical methods for engineers
內容大約係GCE AL Further maths 某些部分

其實我諗
你讀得energy
我估唔少得會讀AC circuit
Voltage同current的phase difference已經係講緊complex number
現在DSE core內的complex number完全是皮毛過皮毛
只係知 i^2 = -1 就得
入U 都係要讀番詳細
我是護書簿

losoco 發表於 22-2-20 14:51

我剛才去看了

應該就是MA1200 同MA1201 (我當時是讀呢2個course)
我見而家話如果DSE有M2而且M2個grade是4-5的話就要讀加強版
即MA1300同MA1301

關於MA1200同MA1201可以看以下的課程pdf: (其實google可以search course code可以搵到個網頁,裡面有pdf)

https://www.cityu.edu.hk/catalogue/ug/201415/course/MA1200.pdf

https://www.cityu.edu.hk/catalogue/ug/201415/course/MA1201.pdf

另外:
例如Bachelor of Engineering in Energy Science and Engineering
                        工學士(能源科學及工程學)
https://www.cityu.edu.hk/see/programmes/undergraduate-programmes/bachelor-engineering-energy-science-and-engineering#curriculum
需要讀30credit GE:
https://www.cityu.edu.hk/catalogue/ug/current/catalogue/catalogue_UC.htm?page=B/ge_requirement.htm
包括: 2科英文、1科中文、4科通識、3科school specific GE

6+3+12+9 = 30credit
再加school requirement:
CHEM1200                        Discovery in Biology
CHEM1300                        Principles of General Chemistry
MA1200                        Calculus and Basic Linear Algebra I
MA1201                        Calculus and Basic Linear Algebra II
PHY1201                        General Physics I
SEE1002                        Introduction to Computing for Energy and Environment
以上6科總共18credit
再加SEE4000                        Professional Development
其他就是major自己的

可以自己click入去以上link
有課程資料
school requirement 18credit 1字頭我估應該要year1幾乎讀曬
其實phy chem bio 數學 電腦 都要讀.....

losoco 發表於 22-2-20 14:51

我剛才去看了

多謝資訊, 真的謝謝資料, 咁可能要再睇睇其他既環境科,其實都睇左幾個, 好老實自己睇d topic 名, 都唔識分是否有M2, 成份,可能要選些沒有工程既字眼,找到以下, 希望有心人分享下如只有M1,handle 到嗎.
暫時選科取向, 初步 gego, phy, bio, M1,

https://www.jupas.edu.hk/tc/programme/eduhk/JS8702/

https://www.jupas.edu.hk/tc/programme/cuhk/JS4648/

https://www.jupas.edu.hk/tc/programme/hkust/JS5812/
Debby

skywalker167 發表於 22-2-20 15:22
應該就是MA1200 同MA1201 (我當時是讀呢2個course)
我見而家話如果DSE有M2而且M2個grade是4-5的話就要讀加 ...

謝謝你既分享, 最後睇左d沒有工程字眼既環境科, 帶望唔洗M2, 如上評語, 如有經驗可一齊分享, 謝謝你以下悉心既解釋.
Debby

細細粒媽咪 發表於 22-2-21 09:43
多謝資訊, 真的謝謝資料, 咁可能要再睇睇其他既環境科,其實都睇左幾個, 好老實自己睇d topic 名, 都 ...

我覺得科大同教大似較適合
中大那個可能較多physics,分分鐘會有一大堆數式
我是護書簿

Jessy 發表於 22-2-18 22:26
Hi 我去年同你傾過,打算幫阿仔選ICT的,唔知你記唔記得我?

最近得知學校ICT呢科合格率偏低,多數係校內 ...

我囝仔又是打算要揀ICT,他現在中二,而上年中一時他已有這決定,他實在太喜歡編程。
他現在打算讀Phy, Chem, ICT 和M2

我聽阿囝講,DSE改制後的課程包括 Python, Web Design 和 Database (希望我無記錯),是三選二,而他學校會揀 Python 和 Web Design。而阿囝現在已經學緊Python,更加令他覺得揀 ICT是必定的,所以我們從來都無理會學校以往DSE的成績好不好?最重要這科是他的興趣。

fishballbaby 發表於 22-3-13 17:47

我囝仔又是打算要揀ICT,他現在中二,而上年中一時他 ...
你仔咁有興趣,可以勇往直前的感覺真好。
我仔興趣又無去到咁大,所以才常常猶豫不決。

不過現在都決定了會選ICT。
‹ 上一主題|下一主題