用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 選科請教,
樓主: 細細粒媽咪
go

選科請教,   [複製鏈接]

P1001S 發表於 22-2-13 22:41
係Phy, Chem, M1/M2,M更加重要。我自己細路以前Jupas 20選也放過環保相關。你去google 下 UST JS5812 和  ...
明白,多謝!

回覆樓主:

其實如果選不到理想科目而轉校,大家覺得值得嗎?

ia727 發表於 22-2-17 12:09

如果子女是認真讀書的人, 我覺得值得.
希望每天開心渡過 ;-)

ia727 發表於 22-2-17 12:09

值得與否要考慮幾方面,選不到理想科目只係其中科目?還是所有科目都唔喜歡?孩子對獲派科目真的好抗拒?還是只是家長覺得出路一般而影響了佢睇法?孩子自己轉校決心又大唔大(離開相熟同學)?轉校後又能否一定選到心儀科目?孩子自己有信心有能力應付嗎?

塞翁失馬焉知非福,因選修科而轉校呢啲問題一定要諗清楚才做決定,除非係好抗拒或者去到非君不嫁嘅地步,但有時可能只係父母一廂情願嘅諗法。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-2-17 23:55
值得與否要考慮幾方面,選不到理想科目只係其中科目?還是所有科目都唔喜歡?孩子對獲派科目真的好抗拒? ...

小朋友話唔想讀其他科,因為讀唔掂冇興趣,只想讀理科,中學數學一路都是級10以內,但現在學校只開一班,學位有限,所以有轉校念頭

ia727 發表於 22-2-18 07:54
小朋友話唔想讀其他科,因為讀唔掂冇興趣,只想讀理科,中學數學一路都是級10以內,但現在學校只開一班,學位有 ...

只想讀理科,意思係純理?查實我覺得家長可以認真地同佢一齊頃下,有時孩子只是聽人講得多受人影響,覺得理科才有出路,家長可以同佢分析一下,何為只想讀理科?又為何其他科就一定讀唔掂,理科就一定讀得掂?

現今選科跟我哋以前年代唔同,學校一般會鼓勵同學選科可以 文中有理、理中有文,除非目標是神科,否則選修純理嘅學生其實唔算太多,再講若孩子在校成績好,理應都能選擇到心儀嘅科目,除非成績唔夠人強、學校行套餐或者沒有開立想修讀科目,否則高中不宜輕易選擇轉校。若因成績唔夠人強選唔到心儀科目而轉校,一般只能轉落banding嘅學校,極少可以轉上,要考慮清楚。

現今入大學一般只係鬥高分,除非獲派科目全非心儀,否則必須考慮清楚才決定,避免得不償失。

P1001S 發表於 22-2-13 22:41
係Phy, Chem, M1/M2,M更加重要。我自己細路以前Jupas 20選也放過環保相關。你去google 下 UST JS5812 和  ...

想問下如得M1, 大學讀得掂嗎, 如果科係環境及能源工程既科, 因學校沒開M2, 現呀女唔想選 bafs可能Geog, phy, bio, 或Geog,chem,bio, 但前者機會大d,
Debby

洋蔥頭媽咪 發表於 22-2-18 11:19
只想讀理科,意思係純理?查實我覺得家長可以認真地同佢一齊頃下,有時孩子只是聽人講得多受人影響,覺得 ...

嗯, 我都認同, 小朋友中幾, 四班開一班? 其實好多學校如果得4班都係開一理, phy, chem,bio, 要睇每間學校, 咁如果仔數學季級十又點解選唔太明唔到理科? 其他科成績好差?
Debby

細細粒媽咪 發表於 22-2-18 20:57
想問下如得M1, 大學讀得掂嗎, 如果科係環境及能源工程既科, 因學校沒開M2, 現呀女唔想選 bafs可能Geog,  ...

M1唔係太難,有興趣有能力最好修讀。

P1001S 發表於 22-2-13 19:37

我以前大學讀地理,地理中也些關環保,其中有些知識應該係Ph ...

如果無chem, 得M1, 上到去讀得掂嗎?
Debby

細細粒媽咪 發表於 22-2-18 21:00
嗯, 我都認同, 小朋友中幾, 四班開一班? 其實好多學校如果得4班都係開一理, phy, chem,bio, 要睇每間 ...

中學選科大多以總成績去作揀科先後次序,所以如果只係某科成績較優,整體成績一般,就未必能全選心儀嘅科目,所以就算唔太喜歡嘅科目,中三呢年都要比心機增取好成績。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-2-18 21:17
M1唔係太難,有興趣有能力最好修讀。

但唔知環境工程科, 見有工程兩個字, 唔知沒選M2 上到大學讀唔讀得掂? 大家知唔知, 有M1就ok?
Debby

細細粒媽咪 發表於 22-2-18 21:23
但唔知環境工程科, 見有工程兩個字, 唔知沒選M2 上到大學讀唔讀得掂? 大家知唔知, 有M1就ok?
...

就以CU能源與環境工程學,requirements 都係 主科加 any one subject (phy/chem/bio/Ict/M1/M2),不一定要M科,總之中學唔好怕辛苦,有得讀就讀 ,加油  

洋蔥頭媽咪 發表於 22-2-18 21:23
中學選科大多以總成績去作揀科先後次序,所以如果只係某科成績較優,整體成績一般,就未必能全選心儀嘅科 ...

Hi 我去年同你傾過,打算幫阿仔選ICT的,唔知你記唔記得我?

最近得知學校ICT呢科合格率偏低,多數係校內成績差到選唔到心儀科目的學生修讀,你覺得我仍然係應該繼續選修ICT嗎?因為佢都幾易受人影響,近朱者赤,近墨者黑那種

好怕自己幫佢選錯科

洋蔥頭媽咪 發表於 22-2-18 11:19
只想讀理科,意思係純理?查實我覺得家長可以認真地同佢一齊頃下,有時孩子只是聽人講得多受人影響,覺得 ...

其他科沒信心加沒興趣讀,今次考試整體成績普通,只得數理科成績較為理想,擔心入不到心儀科目

Jessy 發表於 22-2-18 22:26
Hi 我去年同你傾過,打算幫阿仔選ICT的,唔知你記唔記得我?

最近得知學校ICT呢科合格率偏低,多數係校內 ...

首先應該先問問你兒子對ICT有多大興趣?佢自己本身有那些心儀選修科?大學又有沒有目標或方向?可以綜合佢想選讀那些科目,才衡量是否選修ICT。

以往有唔少家長對 ICT 呢科給于負評,覺得呢科學嘅嘢太皮毛,修讀後對大學選系又冇著數,感覺呢科係成績唔好嘅同學才會選擇.....等等,但隨著大學電腦系越來越多人有興趣修讀,中學 ICT亦開始多了學生選修,若有興趣的話,説不定呢科隨時係付出最少時間,最具效益嘅一科。

我同意中學 ICT學嘅嘢係好基本,有興趣的話要學唔難,我認識嘅年青人入面,對呢科有興趣嘅真係唔駛點讀都能取得唔錯成績,ICT易學難精,所以揀唔揀好睇你孩子意願。

ia727 發表於 22-2-18 23:53
其他科沒信心加沒興趣讀,今次考試整體成績普通,只得數理科成績較為理想,擔心入不到心儀科目
...

學校可以比佢哋揀幾多科選修?除了 phy/chem/bio之外仲有咩科可以揀?教孩子目光可以放遠啲,純理之外都可以考慮其他科,擴闊自己嘅選擇。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-2-19 00:10
首先應該先問問你兒子對ICT有多大興趣?佢自己本身有那些心儀選修科?大學又有沒有目標或方向?可以綜合佢 ...

佢係喜歡ICT的,只是我怕佢易受同學影響,成班一齊唔讀書。

佢9月升中四,佢呢年ICT會改syllabus,以前ICT係理論多過寫程式,改了後寫程式的部份會多咗。因為我仔數學唔合格,我都唔知佢讀唔讀得來。

我哋無睇到大學選科咁遙遠,因為個仔都唔係讀書材料,希望DSE唔係肥晒已經好開心。

見你提起M1容易讀,如果中二中三數學唔合格,係咪應該都讀唔來?

Jessy 發表於 22-2-19 01:01

佢9月升中四,佢呢年ICT會改syllabus,以前ICT ...

M1易讀啲?睇吓2021 DSE數據更可靠:

5** / 5* / 5 / 4 / 3 / 2

M1 2.9 / 13.0 / 30.0 / 55.0 / 71.0 / 86.9 / 95.0

M2 4.4 / 16.7 / 39.7 / 59.9 / 80.9 / 92.5 / 98.0

Jessy 發表於 22-2-19 01:01

佢9月升中四,佢呢年ICT會改syllabus,以前ICT ...

如果中三數學唔合格咁M1/M2絕對唔易讀。宜家最緊要搞掂科core數, 否則高中數學睇怕合格都難。

中三數學有70%以上, 咁M1/M2相對容易應付。*M1又比M2容易讀*。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題