用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 選科請教,
go

選科請教,   [複製鏈接]

有點長, 請大家分享經驗.

呀女中三, 2月尾就要選科, 佢自己根據自己一定唔會選既科, 用刪除法後, 得出最後科目如下,學校3X,  另補充呀女暫時對大學沒有邊科特別想讀, 自己都未有方向, 對大學讀咩課程仍然未有方向:

geography 一定選, 因為佢喜歡地理教既內容, 所以佢自己話一定選這科.

剩餘, phy, bafs, bio.3選2,佢對這3科沒咩特別鍾意同特別唔鍾意, 所以會在這3科中選2科, 想睇下大家意見:

Phy
好處, 感覺比起bio, 投放時間好似沒咁多, 同易攞高分過bio, 同這科在大學選科好唔少科有得加分
唔好, 佢現在中三都有補緊, 因學校個呀sir.唔太掂, 另佢學校這科dse成績攞4既百分比,5年中都有3年低過全港水平,其中2年好過全港dd, 問左補緊個呀sir, 如果佢選得這科都預左要外救,但補緊個呀sir.覺得呀女應該都handle 到這科. 不過呀女話佢沒諗住做工程, 如果選這科我都係因為感覺少d野記, 比起bio, 同叫希望爭取到多d分數入大學, 咁諗下

Bio
好處, 因為佢選大學未有方向, 選這科好像安全d,  出路多d, 另佢學校這科攞4既成績唔錯, 5年內都這高過全港水平, 多高過全港水平20至40%., 感覺學校應該都教得唔錯, 根據之前資料, 高中4班會開2班bio

唔好, 要記勁多生字, 背勁多資料, 投放時間長, 但攞分唔易, 唔知呀女搞唔搞得掂, PS, 佢記性唔差, 但現在講緊既海量既生字同資料, 仲要分析,有d擔心佢, 驚佢投放時間長,又搞唔掂,想睇大家意見.

Bafs
好處, 我自己覺得這科比起phy, 同bio 都易讀, 應該似讀lcci.如有錯請更正, 投放時間比起phy, bio.應該都少d, 同易讀d, 同佢學校這科成績都好好, 近5年都有70至90%既同學攞到4或以上, 又好似有機會攞分入大學易d咁.

唔好, 選大學時好多科都唔一定要讀過這科, 而且因為佢已經有一科選了geography,  都已經對係對大學沒咩加分既科, 感覺選多科bafs, 好似出路又少d咁, 但好似易攞分d.

希望經驗家長分享下, 謝謝大家, 其他兩科選邊科好? 聽下大家分析

另想問下, 佢學校只有M1, 沒有M2, 選唔選M1, 好? 見好多M都有分加, 不過佢已經3x, 都有d擔心佢讀太多. 但d人成日話選左先算, 最多到時drop,

萬分感謝.
   31    0    0    0

細細粒媽咪 發表於 22-1-30 14:45

呀女中三, 2月尾就要選科, 佢自己根據自己一定唔會選既科, 用刪除法後, 得 ...

如果數學好又對大學工程科有興趣可以揀phy

如果記性好唔怕背野, 又學想讀關於醫護, 可選bio

對商科有興趣可選bafs 十 M1

如果geo/phy/bio呢個組合大學應該好多選擇, 醫療/工程/天文/測量等等

不過都係嗰句, 興趣行先, 跟住能力! 冇興趣有能力讀醫都係苦事!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

佢暫時對工程沒咩興趣, 不過感覺phy 好似易handle.d, 而且佢學校沒開M2, 如果做工程要讀M2, 先得, 如果選phy, 係諗住易handle.d, 同見就算其他唔係工程既科都有得加分, 希望有其他家長, 分享下意見
Debby

我個人比較現實啲唔夠份講乜都係假
所以一定揀M1
最易囉高份
讀工程一定係Phy+M2讀
如果唔係你要用半年時間讀番2年M2比死更痛苦
Bafs我覺得只可以當保險讀多科
因為最多人Drop就係這科
Bio到高中就唔只齋背咁簡單
所以一定要諗清楚

回覆 細細粒媽咪 的帖子

唔知點解好多人對 phy 都有誤解,以為易handle d ,可以比少d 時間讀!  其實phy 一d 都唔易handle,你唔明,老鼠拉龜,比幾多時間都無用,你明,要比好多時間操!
利申,家中的有讀 phy 同 bio
Everything that happens in this world happens at the time God chooses!!
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

呀女中三, 2月尾就要選科, 佢自己根據自己一定唔會選既科, 用刪除法後, 得 ...

除了興趣,最好有頭緒大學會選什麼科讀。太遲發現,科目已定,返轉頭也不能

我女S4,學校都係3X,精英班要加多M1/2,我女選左Geog,Econ,Bafs,M1,因為佢一早已選定,大學會讀BBA,所以比較易選,上到S4,geog比想像中難,Bafs比較易handle,所以今次考試,已經知道自己弱處,強處。我係想講,Geog都唔係易讀。

我女都係S3要選科,好早之前已決定要讀 Phy & Chem,又係用刪除法後考慮緊第3X選 Econ or Bio,學校Bio成績好好,反而 Econ 一般,暫時又係未諗到大學想讀咩或者將來想做咩,但我女傾向揀 Econ,因為感覺「易讀啲」。
雖然全理科出路會多啲,學校Bio又成績好好,但我都支持佢。部份原因係我聽聞 Bio 都好要答題技巧又多生字,暫時我女呢兩項都有待磨練,主要原因係俾佢自己揀,難都有心機讀。
早排係 yxxtube search 資料,睇到 HermanYeuxx 的一個video講關於中三選科(DSE),我覺得講得幾好,你可以同囡囡一齊睇吓。

記得去年都有答過你有關女兒選科問題,當時你話女兒應該係理科人,現在見你女兒選擇又唔太似,正常理科人會喜歡 phy. chem .bio. econ 之類,選科除了興趣之外,能力亦要考慮,囡囡中三成績如何?數學成績屬前列嗎?

同你分析下,你説學校 DSE Phy 成績低於全港水平,學校又沒開M2,相信學校數理方面唔算太強。
恕直言中三 physics 其實只是全個高中 physics 課程入面其中一課,如果中三已經要補習,我唔覺得上到高中投放少量時間就可以應付,高中phy對數學要求頗高,易唔易攞高分要視乎你是否腦筋轉數快及數強,而且physics 頗多尖子選修,DSE 想擇星要與強人競爭絕對有難度 。

若她數學唔算強,選擇Bafs or Bio 應該比 Phy 會較易 handle. 女兒對大學學系未有方向,或者建議佢嘗試考慮揀科Chem. Chem 算係比較百搭出路多亦有加權,所以都多人揀。至於是否選修M1.亦要視乎自己數學能力。

中三學嘅課程算是皮毛,去到高中會深好多,每科都有其難度,所以每科都要努力及投放唔少時間,想取好成績真係無得懶每科都要付出。
選科最好由孩子決定唔好由家長角度去睇,家長只能給于意見,始終讀果個係佢,孩子自己才最清楚自己能力及興趣。現今香港入大學唔難,條條大路通羅馬,唔駛太擔心揀定後盡全力就可以了。

webjen 發表於 22-2-2 10:28

唔知點解好多人對 phy 都有誤解,以為易handle d ,可以比少d 時間讀!  其實phy 一d ...

對 physics 有誤解,其一係中三課程尚算淺,用嘅時間唔多,比人感覺唔難,其二係好多人忽略了高中 phy 要有強嘅數底,非常多數要計,中四physics會突然深好多,轉數快思考力要強,再加上書本教嘅嘢九成要計算,唔少人(由其女生)數學能力唔夠強,都會花好多時間甚至頂唔順要 drop.  所以通常話數學能力唔強千奇唔好揀 physics 就係呢個原因。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-2-3 11:37
對 physics 有誤解,其一係中三課程尚算淺,用嘅時間唔多,比人感覺唔難,其二係好多人忽略了高中 phy 要 ...

仲有係有啲人以為自己初中數學成績好=數學好,但其實小學至初中,大部份只係算術,唔係數學。
上到高中,尤其 M 科,完全另一回事, 我女老師成日話Physics 要嘅係數學邏輯,比例,幾何,用好多。

YolandaTam 發表於 22-2-3 11:50
仲有係有啲人以為自己初中數學成績好=數學好,但其實小學至初中,大部份只係算術,唔係數學。
...

都係,高階數學需要好強嘅邏輯思維,數底亦要強,呢方面去到高中通常男生較優,我仔學校drop  phy drop M2,多數都係女生。

會唔會考慮讀chem, 阿女讀chem bio eng lit,佢英文強,都覺得bio難過chem。

YolandaTam 發表於 22-2-3 11:50
...

香港高中phy的確要數學,不是算術,但都只是core math ,雖然的確就算core math中4相比中3數學都突然深好多

完全沒有延伸單元數學成分,完全不是高等數學
香港高中core math,physics的數學同延伸單元高等數學完全是兩回事
就算dse physics讀得非常好不等於數學延伸單元會讀得ok,我認為dse physics無需數學天份

Dse physics最多只有中4左右的core math程度
我自己用自修生身份玩過dse,我physics有5**
但core math只有4
就算舊制AL physics都只是用一些用calculus derive好的公式,只需用識用呢d公式就可以,完全沒有微積分或者其他高等數學的操作

除非core數學差到4都拿不到,錦數學的確會成為讀dse phy的bottleneck

webjen 發表於 22-2-2 10:28

唔知點解好多人對 phy 都有誤解,以為易handle d ,可以比少d 時間讀!  其實phy 一d ...
同意,物理容易讀可能係誤解。如果數學唔係勁,去到電磁學,基本上一定唔明。

王家爸爸 發表於 22-2-6 12:30
同意,物理容易讀可能係誤解。如果數學唔係勁,去到電磁學,基本上一定唔明。 ...

高中電磁學都不難
我去圖書館借本電磁學書就話睇第一第二課講場的vector

什麼梯度散度旋度就話已經投曬降
Dse只是簡化弱化版的公式
講到明要點用條式
而且什麼情況下話點,而不是比條定理你然後用數學方法證明什麼情況下會點
所有物理意義都已經講比你聽
不會要你就住定理然後通過一系列數學操作去解決問題

其實不如睇返舊制會考phy,好多人無附加數
數學能力非常有限都讀到好好
另外再睇AL phy,有班無pure math,會考無附加數的人都去讀,也不一定會讀得差,可以用來入大學
相反pure math如果無數學天份就一定死硬

回覆樓主:

多謝大家既意見, Chem 呀女已經講左完全沒興趣, 所以佢唔會選,如果佢選 Phy 都預左一定要補, 始終學校在這科支援比教弱, 上面家長講得對我女學校數, phy 比教弱, 所以中三就補phy 因為唔想拉底個分影響選科,現在補緊phy既呀sir 都係專科補拿5**話讀phy 唔洗數學好叻, 正常底子已可以, 佢話dse有一半係計數, 一半長答, 反而長答要中point 仲難,佢話呀女反而弱在長答,呀女數學屬中間水平個種, 又唔係好勁個批, 因為我都了解過話中四phy 同中三是兩個世界, 我問過補習sir, 佢話中三d同學死背公式, 上到中四就好辛苦, 但佢話呀女個case 係明左公式點來,唔係死背就應該沒問題,所以反而要訓練長答,哎呀 但見上面大部份家長好似都要數學好勁先讀到, 希望大家再分享下.
geog, phy, bio.就出路多d, 但佢唔會選工程
Geog bafs phy?
Geog bio.bafs?

其實bio.內容佢都有興趣, 但佢自己都有d擔心讀唔掂, 如上面說佢記性ok, 但現在講緊記海量既資料. 希望大家再分享下.

多口問句咁M1 係唔係take 左先沒舌底

ahnew 發表於 22-2-3 00:52
我女都係S3要選科,好早之前已決定要讀 Phy & Chem,又係用刪除法後考慮緊第3X選 Econ or Bio,學校Bio成績 ...

謝謝意見, 呀女對enco 已say no, 反而bafs 暫沒咩特別感覺, 現在bio, phy, bafs 3選2, gego 佢就一定選.
Debby

細細粒媽咪 發表於 22-2-8 09:53
多謝大家既意見, Chem 呀女已經講左完全沒興趣, 所以佢唔會選,如果佢選 Phy 都預左一定要補, 始終學校 ...

其實Bio同Phy2選一

穩穩陣陣咪Geo Bio Bafs

想讀M1咪試讀先, 太辛苦咪4科之中再諗吓最後drop邊科?! 又或者4科都讀得掂!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

細細粒媽咪 發表於 22-2-8 09:53
多謝大家既意見, Chem 呀女已經講左完全沒興趣, 所以佢唔會選,如果佢選 Phy 都預左一定要補, 始終學校 ...
囡話phy + chem  或者chem + bio, 或者phy chem bio一起學習比較容易。因為chem 同兩邊都有部分知識重疊,可以互相幫助理解。如果phy + bio就會比較辛苦,因為互相難借力。
‹ 上一主題|下一主題