用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 選科請教,
樓主: 細細粒媽咪
go

選科請教,   [複製鏈接]

洋蔥頭媽咪 發表於 22-2-18 22:25
就以CU能源與環境工程學,requirements 都係 主科加 any one subject (phy/chem/bio/Ict/M1/M2),不一定 ...

我最驚係, 佢沒講明, 但最後到大學要係1個學期讀晒m2, 不可能既任務個種, 所以先想了解下這科會唔會有這情況, 因為我地中學沒m2。

純工程就一定要m2先讀得掂, 唔知能源環境工程學這科又點?

細細粒媽咪 發表於 22-2-18 21:20
如果無chem, 得M1, 上到去讀得掂嗎?

簡單咁答咗你先覺得ok。

你理解係正確如果你高中無讀那科,例如M2, 大學會要你讀返通常一個course為期半年即一學期。但你有M1也會好好多。另一個網友也講core math平時有70%以上也是一個指標我認同。即你數底有返咁上下。

細細粒媽咪 發表於 22-2-18 21:20
如果無chem, 得M1, 上到去讀得掂嗎?

講近BU 那科正確名字係叫Physics and Green Energy. 響BU 理學院 Physics旗下。
高中有讀Physics 和 M2在科目上最理想。

mcl203 發表於 22-2-19 01:09
M1易讀啲?睇吓2021 DSE數據更可靠:

5** / 5* / 5 / 4 / 3 / 2
謝謝你的資訊。
希望每天開心渡過 ;-)

gracelam 發表於 22-2-19 08:55
如果中三數學唔合格咁M1/M2絕對唔易讀。宜家最緊要搞掂科core數, 否則高中數學睇怕合格都難。

中三數學有 ...
明白晒,謝謝你

Jessy 發表於 22-2-19 01:01
佢係喜歡ICT的,只是我怕佢易受同學影響,成班一齊唔讀書。

佢9月升中四,佢呢年ICT會改syllabus,以前ICT ...

如果佢喜歡 ICT,可以叫佢了解一下有冇興趣將來響呢行發展,比個目標自己,男生當有目標後可能就會開竅。電腦行業響香港暫時不算太受重視,外國就專業好多,但幾肯定呢行響未來嘅幾拾年,電腦工種將會是全世界吃香嘅行業之一。

讀電腦可以唔駛好勁嘅讀書材料,但要留意英文同數學呢兩科都不能太差,中學電腦改syllabus絕對係好事,電腦知識一日千里,中學ICT仲用緊十年前嘅教材真係非常落後。

M1的確比M2容易啲,但大前題係數學底子都要強,如果初中數學成績連7-8字頭都未能達到,就算比你讀M科都未必夠能力應付。

細細粒媽咪 發表於 22-2-19 09:45

我最驚係, 佢沒講明, 但最後到大學要係1個學期讀晒m2 ...

工程學院入面其實有好多主修,傳統嘅土木、電機....,冇修M科的話上到大學真係會好辛苦要追番晒,不過又並非所有嘅主修都須要補回M科,環境工程學我就唔清楚,或者留待對呢個系有經驗嘅網友補充。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-2-19 16:08
如果佢喜歡 ICT,可以叫佢了解一下有冇興趣將來響呢行發展,比個目標自己,男生當有目標後可能就會開竅。 ...

聽朋友講科大電腦要好高gpa先選到。朋友話新加坡電腦係E科之后第二熱門科

clz 發表於 22-2-19 16:27
跟朋友講科大電腦要好高gpa先選到。朋友話新加坡電腦係E科之后第二熱門科

我大仔現於大學主修電腦,所以我都略知一二。除了中大工程學院今年改為學系獨立收生外,港大、科大仍然是歸納工程學院行大類收生,即是第一年所有學生都會讀啲基本嘅嘢,第二年再跟成績排次序揀主修,如果多人選擇,GPA要求自然會高。

響香港工程/電腦不太被重視淪為水泡,其實響外國呢科收生非常高,成績要求接近神科。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-2-19 00:23
學校可以比佢哋揀幾多科選修?除了 phy/chem/bio之外仲有咩科可以揀?教孩子目光可以放遠啲,純理之外都可 ...

除了理科,有geog,econ, 中西史,ict, 中國文學,bafs,其實小朋友都f3,唔大唔細,清楚自己鍾意啲乜!好難左右佢思想(emoji)

醒目開學勳章

clz 發表於 22-2-19 16:27
聽朋友講科大電腦要好高gpa先選到。朋友話新加坡電腦係E科之后第二熱門科 ...
聽講computer science收要gpa 3.7以上,所以如果當水泡一定讀唔到

洋蔥頭媽咪 發表於 22-2-19 16:20
工程學院入面其實有好多主修,傳統嘅土木、電機....,冇修M科的話上到大學真係會好辛苦要追番晒,不過又並 ...

唔知有沒有人知呢?
Debby

醒目開學勳章

mcl203 發表於 22-2-19 01:09
M1易讀啲?睇吓2021 DSE數據更可靠:

如果依你講法core maths咪應該係最難嗰科。。

1.4% 6.0% 14.8% 39.5% 58.9% 81.8%

洋蔥頭媽咪 發表於 22-2-19 16:08
如果佢喜歡 ICT,可以叫佢了解一下有冇興趣將來響呢行發展,比個目標自己,男生當有目標後可能就會開竅。 ...

明白了,我會提議佢唔好選phy/M1/M2

即係你覺得有興趣讀ICT就ok?唔駛理學校合格率同啲同學讀唔讀書?

bobbob 發表於 22-2-19 17:51

唔好搞錯方向,只係提供數字去比較M1直接比較M2易讀嘅某些人看法,並非從M1/2嘅適合性/個人興趣為出發/將來選科。又即係坊間因為日文易取A而去選,自己根本冇興趣或將來需要,是否一定為修而修會一定讀得好咁呢?~~~

選修科又點可以直接比較必修科,混戰乎?~~~

Jessy 發表於 22-2-19 17:54
明白了,我會提議佢唔好選phy/M1/M2

即係你覺得有興趣讀ICT就ok?唔駛理學校合格率同啲同學讀唔讀書?

若修3X我會支持?ICT 好多時要自學,考試會有唔少common sense 嘅嘢,要背要讀嘅嘢唔算多,如果有興趣又喜歡上網鑽研,其實都適合。

bobbob 發表於 22-2-19 17:51

2021係

1.6/6.2/15.1/39.4/58.4/81.3/92.8 ~~~

對一個為選科而選科,本身數學成績平平,究竟應該係睇2/3/4,抑或係睇5/*/**呢。易讀!我就直覺係2/3/4了,咁即係~~~

ia727 發表於 22-2-19 17:15
除了理科,有geog,econ, 中西史,ict, 中國文學,bafs,其實小朋友都f3,唔大唔細,清楚自己鍾意啲乜!好難左右 ...

理科生都有啲人會喜歡 Econ. ICT 呢啲科,除了揀純理科,都可以考慮揀一科其他,例如 Econ .Ict 甚至 Bafs。

你講得啱,佢哋大個會有自己嘅諗法,父母只能給于意見,唔係左右佢思想,只係引導佢哋分析形勢,面對現實。
如果因為成績唔夠人強,派唔到其中一科而選擇轉校,要考慮得失利弊 。有時佢哋仲未有明確方向,上到高中可能會有唔同諗法,喜好亦有可能會變,所以要諗清楚唔好太執著避免做錯決定。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-2-19 18:28
若修3X我會支持?ICT 好多時要自學,考試會有唔少common sense 嘅嘢,要背要讀嘅嘢唔算多,如果有興趣又喜 ...
若修3x就要報M1或M2,我仔應該讀唔掂。而且只有頭30-40名同學可以選修3x,我仔應該要讀2x

Jessy 發表於 22-2-19 18:49
若修3x就要報M1或M2,我仔應該讀唔掂。而且只有頭30-40名同學可以選修3x,我仔應該要讀2x ...

如果係我小朋友,係相同條件下只可以2X,我會建議佢依興趣和最有信心可以取高分嘅科目。DSE升大係睇分,興趣大嘅科目亦可能係佢將來嘅選擇路向。為分而分係最貼近現實~~~
‹ 上一主題|下一主題