用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 選科請教,
樓主: 細細粒媽咪
go

選科請教,   [複製鏈接]

細細粒媽咪 發表於 22-2-8 10:18
謝謝意見, 呀女對enco 已say no, 反而bafs 暫沒咩特別感覺, 現在bio, phy, bafs 3選2, gego 佢就一定選 ...

如果完全無興趣工程/醫學相関等等類別,似乎貴校又係偏文,你囡亦如是,咁好簡單,揀自己最喜歡而又可以有信心取高分嘅科目~

M1對將來讀商科係有一定作用~

細細粒媽咪 發表於 22-2-8 09:53
多謝大家既意見, Chem 呀女已經講左完全沒興趣, 所以佢唔會選,如果佢選 Phy 都預左一定要補, 始終學校 ...
唔揀Chem揀Bio保番科Chem因為某啲科是但有Chem or Bio一科都可以
如果係我就會揀Bio補底

我又唸緊幾樣野

不知道樓主的女兒會不會想大學讀地理相關,或者環境相關的野?
我沒有讀過高中GEOG,亦忘記了初中GEOG是學甚麼,不過唸緊高中GEOG會不會其實同高中phy, chem, bio有關
GEOG我估大學一定同其他理科有關,
例如泥土科學,環境點影響植物同動物,點由荒蕪的地方變成森林
河流點影響泥土
PHY更加應該有,但不知道高中PHY會不會相關,例如我記得初中時GEOG老師講課外野,赤道點解溫度高同太陽輻射角度有關
CHEM就可以是泥土,pH,岩石

關於高中PHY,香港高中PHY不似大學PHY,
不需要從數學唸PHY,而是以PHY角度唸PHY
其實大部分都是初中數學,
三角函數都是form2果D,難是難在知道邊條系斜邊邊個系直角,用physics方法去判斷,不是數學方法判斷
不用三角函數的角度相加,不用sine/cosine law,
計圖形面積是上底加下底乘高除二 同 三角形/正方形面積,
如果是電容果D曲線面積條式是已經提供給你
另外有D倒數,
例如電路裡面的R^-1= R1^-1 + R2^-1錦
同thin lens formula錦
inverse square law
比例同二次方點樣變大,例如速度3倍,動能9倍,受到的風阻9倍
其他果D基本上都是正確代入方程式就可以,而方程式的數學程度都是初中程度
電磁學D發電機 電動機 電流附近的磁場 果D需要正確使用甚麼左手 或者 右手 定律,但只需要背不同手指是代表甚麼再正確使用就可以
背後的vector操作根本教都不會教 (甚麼cross product果D)
有D式有D複雜,例如甚麼pV=nRT 同 gas molecule的KE等
同例如電學 導體hall effect同甚麼電流載體密度/速度,發電機同電動機公式因為多variable所以好似有點複雜等,但都是一堆野乘埋等於另外一樣野
電學有D問題有D人會驚,成條問題好似好複雜,又電壓又電流又emf又有電容錦,但只要識做就不難,因為不是考數學,而是physics,是有竅門的
總之是要正確使用方程式

我最近幫個中5女生補習補PHY,但最近因為疫情好耐無補,同都是開始了3個月左右,個女仔話考慮drop PHY,但竟然她話自己有讀M1,而且好鐘意計數,英文差理解題目有困難,想好似M1錦死計數.....她話自己M1成績最好。最近幫她補,同她做題目,她話只做計數果D題目,其他不做,然後真的是死背式
解題我話要計net force,我是想她用free body diagram果D,她問我是不是net force有條式,錦我問返她是不是想用F=ma來計(但根本就不是要計mass或者acceleration).....
我唸呢個例子是 死背硬套公式的一個好例子

skywalker167 發表於 22-2-8 23:13
我又唸緊幾樣野

高中geo同宜家最後呢2年嘅末代通識反而有D topic係重叠。

聽阿女講phy同geo係有少少野相關, 佢只知wave, 見過geo同學仔有温過。

gracelam 發表於 22-2-8 11:51
其實Bio同Phy2選一

穩穩陣陣咪Geo Bio Bafs

我都認同揀 GEO + BIO + BAFS 較穩陣

skywalker167 發表於 22-2-8 23:13
我又唸緊幾樣野

多謝Skywalker 咁詳盡既資訊, 其實咁q, 有朋友都話呀女可能對環保及能源個d科方面諗下, 我睇過大學如果環境個d科,就沒話特別要中學要選咩科, 不過應該對phy 同Geog有d 關聯, 我都係估咋,不過好老實呀女真係對大學無嘜特別邊科有好大既興趣., 只係話唔會工程, 經濟, 商管個d佢都唔like, 佢偏向鍾意自然,科學野多 野, eg 點解地震... .... .,宇宙個d都有興趣, 所以佢Geog必選, 咁我又想問多句, 如果讀phy 唔選工程, 仲有咩科讀大學要必修phy嫁, 又或者有咩類型既科有得加分.
Debby

cyiuming 發表於 22-2-2 09:59
我個人比較現實啲唔夠份講乜都係假
所以一定揀M1
最易囉高份

點解多人drop.bafs?
Debby

細細粒媽咪 發表於 22-2-9 21:37
多謝Skywalker 咁詳盡既資訊, 其實咁q, 有朋友都話呀女可能對環保及能源個d科方面諗下, 我睇過大學如果 ...

我覺得你講的野,最好有physics底或者其他理科底子.....

我都有興趣研究下你女感興趣的野....不過現階段我知道的不多
如果是關於宇宙的,可能真的要讀大學純物理,但大學純物理會有好深的數學,我以前去大學開放日
D純物理的學生同我講數學吾系好勁千其不要選....
關於環保,其實我以前都有興趣研究
但其實我都是知少少
你女會不會對auditing有興趣? 例如,為大廈的做能源消耗auditing (又可能同屋宇裝備工程或者建築有關)
甚至可能是政府/NGO做國家級/某產業範疇的環保分析,政府政策或者推動大眾的環保意識
如果是香港以外可能是工業過程的環保footprint (我都是自己唸,沒有深究是不是真的這樣)
環保亦有空氣汙染 ,可能要計流體力學的野(D數應該不簡單)+電腦建模計算 +少少chem
可能有汙水處理 (chem/bio)  <- 呢個可能多D自然科學成分
其實你講環境/環保/能源,我第一時間唸起CityU個School of energy and environment
不過D undergraduate programme是engineering.....
不過以上似乎偏向文商管理 工程數學居多.....

關於地震,又可能有地球科學.....這方面我不清楚....
另外會不會 有研究荒漠化/沙漠防治?

另外,我以前是自己研究下efficiency的野
有科技元素,例如電動車/混能車 同 裡面相關的科技 點解好環保
電動車電池帶來的問題 (生產過程能源消耗/需要使用稀有元素/電池材料循環再用)
城市規劃 鐵路系統 點可以高效率D 都可以同physics有關
建築上點減少能耗
點將可再生能源大規模使用 (研究下而家有甚麼原因呢D野現在不能大規模使用),除了政策上同經濟原因還有科學上技術上的限制 同 技術導致的成本過高問題
另外仲有氫能社會,區域供暖
另外仲有能源問題,要知道地球能源絕大部分來自太陽能......
太陽能點樣變成地球上各種各樣的能量..... <-呢個應該接近你女的興趣,但呢個課題應該不足以開一個大學programme

不過我都是好皮毛地搵資料自己研究,用來吹水居多

另外又不知道你女會不會有興趣研究下未來核能
例如第4代核電,非常安全而且效率更高的核裂變,可以減少核廢料的產生而且更加充分利用核裂變燃料
例如甚麼快中子滋生堆,甚麼高溫氣冷堆
又有核聚變發電.....
不過我的程度只是吹水程度....
如果認真應該好難

不過以上好似都是人造野多.....

關於有甚麼大學要求一定要有物理或者物理有加分要其他家長答......

最後其實會不會興趣是類似天文台D工作,將來想做天文台?
可能可以上天文台的網站看看天文台做甚麼
同可以google下天文台的人是讀甚麼大學出身

skywalker167 發表於 22-2-9 22:50
我覺得你講的野,最好有physics底或者其他理科底子.....

我都有興趣研究下你女感興趣的野....不過現階段 ...

嘩, 咁佢又未智於諗到咁deep咁勁好似你咁details, 不過佢自己就講左對工程, 同經濟, 管理個d沒咩興趣only, 同佢唔係鍾意轉研計數既人, 只不過計數還可以屬中間普普通通個種, 自己唔識時,比人點教下又明個種,另天文係香港沒咩出路, 連港大本來有得讀因太少人報都沒左,其實想反我地舊時,14,15歲都沒諗過自己第時想做什麼, 所以我都明佢地有時都沒咩方向係正常, 不過佢知自己唔好咩都叫有d方向, 當大家交流下, 嘜都傾下都幾得意.

洋蔥頭媽咪 發表於 22-2-3 01:26
記得去年都有答過你有關女兒選科問題,當時你話女兒應該係理科人,現在見你女兒選擇又唔太似,正常理科人 ...

好多謝洋蔥頭媽咪一直既詳盡解釋同支持, 如果呀女like chem 就好, 咁就煩少d, 選chem, phy, 想問除左工程大家知唔知大學有咩科係要必修或者讀左phy 會好d既科, 謝謝各位.
Debby

細細粒媽咪 發表於 22-2-10 07:45
嘩, 咁佢又未智於諗到咁deep  咁勁好似你咁details, 不過佢自己就講左對工程, 同經濟, 管理個d沒咩興趣 ...

舊制反而中3選科無而家這麼煩
如果讀理科就正常讀曬phy chem bio另外可以加geog
會考可以讀8科9科....
有興趣就讀,大不了最後abs一科就好似我讀9科考8科

每科workload細d,又無sba果d
真正選科是預科升中6,但已經差不多18歲
D人好多已經識自己搵資料 同 已經對果科有一定認識

不過其實我覺得你女如果興趣行先
可以geog phy bio

優點是可以讀曬有興趣的野
如果將來大學真的向興趣發展是有最大的機會
但缺點就是其他人講的錦

細細粒媽咪 發表於 22-2-10 07:57
好多謝洋蔥頭媽咪一直既詳盡解釋同支持, 如果呀女like chem 就好, 咁就煩少d, 選chem, phy, 想問除左工 ...

其實有醫療科,例如放射學
但收分高,要中曬權重先容易入到,geog不中權重
而且是對人
亦未必是你女的興趣
所以其實呢個答案可以不答....

好多謝洋蔥頭媽咪一直既詳盡解釋同支持, 如果呀女like chem 就好, 咁就煩少d, 選chem, phy, 想問除左工 ...

理大3寶有修phy會加權
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

網上留言只能作參考,科目容唔容易讀好視乎個人,我覺得易可能你會覺得難,最重要係囡囡自己感覺。

既然冇乜方向,不如叫女兒睇下大學有那些學系可選,有興趣的話再入去睇睇有甚麼需要必修或加權。現今香港要入大學唔難,未有方向的話選科盡量揀大路就可以了。

試下利用下面呢個計分神器,簡單輸入假設分數及選修科目,舉例若選修 Geog.Bafs.Bio 有那些學系可以揀,選修Geog.Phy.Bafs 又有那些學系揀,例如對園境學有興趣,可以再按入去詳細睇睇有沒有必修科目,大概要求咩成績等等。

https://dse.myguide.hk/

2jkidsfather    發表於 22-2-10 15:52

skywalker167 發表於 22-2-9 22:50

我都有興趣研究下你女感興趣的野....不過現階段 ...
多謝你的分享。
如果小朋友真係對能源,再生能源,環境保護類感興趣,中學應該揀哪幾科?phy chem geo ?

如果出國留學,大學讀什麼專業?應該去美國讀,還是英國呢?

唔好意思太多問題,對此毫無了解,不過小兒可能有興趣讀。

b3410 發表於 22-2-13 11:25
多謝你的分享。
如果小朋友真係對能源,再生能源,環境保護類感興趣,中學應該揀哪幾科?phy chem geo ?

我以前大學讀地理,地理中也些關環保,其中有些知識應該係Phy, Chem。返而中學和預科讀地理無乜用。
另外,同事個仔響BU 讀緊Bsc Physic and green energy 。即JS2510 理學士,第一年係generic course, 第二年才可以major physics and green energy. JS2510 要你有M1/M2。聽到但唔肯定BU 想這科獨立開即唔放落去理學學士等第二年才major。你可以留意下。

P1001S 發表於 22-2-13 19:37

我以前大學讀地理,地理中也些關環保,其中有些知識應該係Ph ...
謝謝你!咁應該至少要揀phy and chem

b3410 發表於 22-2-13 21:44
謝謝你!咁應該至少要揀phy and chem

係Phy, Chem, M1/M2,M更加重要。我自己細路以前Jupas 20選也放過環保相關。你去google 下 UST JS5812 和 Poly U JS3375就知我點解咁講。

回覆樓主:

其實邊間學校理科位比較多?

ia727 發表於 22-2-13 22:55
其實邊間學校理科位比較多?
一般而言,理科位數量係男校 > 男女校 > 女校
‹ 上一主題|下一主題