用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一英文要求太高
樓主: PSKLAI
go

小一英文要求太高

回覆 PSKLAI 的帖子

你係國際果邊問KIS,都唔平。

PSKLAI 發表於 22-1-30 20:54
其實轉去津校係咪解決到?係咪直私先要求多多

津校都有net teacher,都要求小朋友識英文,因為小一考試要考oral,唔識英文就⋯⋯⋯⋯其實有啲有工人姐姐嘅家庭,小朋友都會講基本英文,有D小朋友k時習慣睇英文書都會識講

聽講比寫讀更易pick up. 坊間有唔少網上/面授NET教既會話課程, 樓主可以考慮下, 只要多聽多講, 要小朋友用流利英文交談並非想像中難

jbbmom 發表於 22-1-31 01:59

聽講比寫讀更易pick up. 坊間有唔少網上/面授NET教既會話課程, 樓主可以考慮下, 只要 ...

認同,身同感受,聽說讀都比較易,寫就真係難,要將聽說讀組織左先可以寫得好

local school 無可能要求小一生流利英文對答, 部分老師自己都唔係好talk 得!

如果全班都咁叻, 小朋友好快pickup 到

明白曬
非常多謝大家嘅意見同鼓勵
暫時我得到嘅結論就係
學校要小學生喺英文方面做到流利溝通其實唔係過火
我本身只係有唔明白或者係少少勞氣, 但本身小朋友暫時仍然係喺國際學校讀書. 只係聽到唔少朋友呻呢方面, 當中有小學又有幼稚園, 覺得local小朋友已經中文深數學又深, 仲其他十八般武藝, 而家連英文oral都要多多要求, 一時之間, 我覺得係咪需要呢, 要知道除非學校本身有足夠嘅資源配套, 否則淨係要求家長係課外額外培訓, 咁即係要家長百上加斤...唉, 可能大家覺得我大驚小怪,太勞嘈...

因為社會富裕咗,生得少,好多父母好願意出錢出力栽培仔女。好多年前,我女讀K3的同學尤其女仔,已經睇厚的chapter book,亦異常talk得。
當年果幾個女仔,有d小一考到名校,唔得的,年年考插班,插到女拔為止。咁玩法,可見父母係咩人。考完唔得又再黎,呢d少d意志和心力都唔可能。

Jane1983 發表於 22-1-31 11:24

因為社會富裕咗,生得少,好多父母好願意出錢出力栽培仔女。好多年前,我女讀K3的同學 ...
呢K3已經睇厚書仲要好talk得, 係勁而我以為呢啲只會係spcc, dg db 喇沙 既要求,
點知一早已經蔓延到其他學校...

PSKLAI 發表於 22-1-31 12:58
呢K3已經睇厚書仲要好talk得, 係勁而我以為呢啲只會係spcc, dg db 喇沙 既要求,
點知一早已經蔓延到其他學 ...

咁chapter book有深淺,talk得都有不同層次。小一的conversation其實睇唔到乜嘢語文能力。

而家香港小學程度小朋友的英文,係提升咗好多。唔只你提到的傳統名校,好多直私的小朋友都講得唔錯。

Jane1983 發表於 22-1-31 14:28
咁chapter book有深淺,talk得都有不同層次。小一的conversation其實睇唔到乜嘢語文能力。

而家香港小學 ...
咁即係唔駛做尖子, 普通要跟得上大隊, 都真係要父母出錢出力單靠學校已經唔得...

PSKLAI 發表於 22-1-31 17:18
咁即係唔駛做尖子, 普通要跟得上大隊, 都真係要父母出錢出力單靠學校已經唔得...

...

睇咩學校,間間的大隊唔一樣,要求唔同啦,亦唔係個個家長上EK。

香港咁多家庭,仍然有唔少家長闊佬懶理,只係未必係你認識的人。

關於老師要求太高:
我覺得英語及其他語言流利程度簡單分:native,流利,可溝通,沒法溝通
小朋友在英語小學讀書最近發現網課原來英語科老師是 native,其他科老師是流利
所以其他科老師根本不會要求小朋友去到 native 程度
英語科老師更不會,因為小朋友學語言是主要基於對話自然的吸收
而不是年輕人和大人的語法和詞彙主導
學語言背景的老師應該好明白小朋友如何學語言呢

關於小朋友英語水平:
其實語言係一個直線輸入輸出過程
只要智力正常,根本小朋友有語境就一定學得好,學唔好真的好難
試問有邊個香港小朋友學唔識廣東話 native 口音?
讀國際學校 k1 好多小朋友已經 native 英語口音了
根本校內和校外大量語境,有 native 口音係好正常嘅事情,冇咩特別
隨著校內外語境遞減:名校,直私,免費小學
這些同學表現遞減很正常,也不是小朋友唔聰明

如何評估小朋友長遠表現:
小朋友的學校小一同班看網課我估計 native 口音沒幾個,一部分人流利,其他少數可溝通
(因為英語太差根本沒法考進英語小學)
目前冇好多人 native 都好正常,畢竟大部分人幼稚園和家庭語境都不是全英語
但是這個學校同學畢業的時候看來五分之一左右可以做到 native,其他都流利
讀了半年小朋友開始擺脫以前家中的香港英語口音
所以我都冇太擔心往後發展
我認為要睇目前高年級同學來評估以後小朋友發展的具體

關於語法和詞彙:
我自己初中或以前英語都非常差
到中四五先開始同外國人溝通和使用 grammar in use, vocabulary in use
之前和小朋友 k3 實驗試下使用
呢兩本 elementary 都不難理解,但是對小朋友實際效用很低
我認為和測考的時候聽寫 vocabulary list 差不多,如果派下來的時候才第一次認識
根本冇可能一兩個月內消化這些詞彙和語法
能夠運用的同學我肯定都是早就睇書睇過或者日常對話就認識過呢

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3864629&extra=page%3D2這個帖子也異曲同工

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat21_3.pdf
睇下 p. 14
我認為英語作為外語,所有同學總體表現有欠理想了
雖然我也認同新一代小朋友比之前表現更突出,因為網絡資源多很多

想當年我中四先開始正式學英語(按我宜家小朋友學英語方法來說)
都可以得到 AL D,可能反映了當年英語試卷要求真的不高。。
我不記得 AL 英語程度是否類似 DSE英語,不過我認為不能繼續降低難度了

反過來,如果一個小朋友從一兩歲/ k1 開始已經上了學習軌道
到了 DSE 的時候,她/ 他的英語程度可以非常高
我工作時候見過讓我驚歎英語水平的少數幾個電郵就來自幾個外國法律系人士和一個香港醫科人士
高水平的中文或英語真的讓人驚歎,敬佩
有餘力的小朋友絕對應該追求極致呢!

當然香港作為發達城市,英語水平有所偏低,我覺得是因為貧富差距大
中產還是相對比例少,所以反映在最終 DSE 成績(雖然你可以話英語好的人都中學去國外了。。)
我一直認為是語言學習係同學習資源成正比的遊戲
只是反映資源多少而已,不反映聰明與否

Jane1983 發表於 22-1-31 17:34

睇咩學校,間間的大隊唔一樣,要求唔同啦,亦唔係個個家長 ...
所以我已經分唔清乜嘢係名校要求, 乜野係一般學校要求

Azzurro 發表於 22-1-31 22:23
關於老師要求太高:
我覺得英語及其他語言流利程度簡單分:native,流利,可溝通,沒法溝通
小朋友在英語小 ...
敢問係咪名校的網課情況?

Azzurro 發表於 22-2-1 00:41
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&;tid=3864629&extra=page%3D2這個帖子也異曲同工

h ...
呢個就係我覺得過火的地方, 是資源, 不是聰明與否一般家庭, 攪掂中英数體藝, 小朋友同埋家長都已經散咗
學校仲夠膽叫家長自己去boost下英文oral
即係叫家長又出錢去搵西人私補oral
咁學校有冇諗下校內為何不能提供咁既語境俾學生?
如果學校本身做不到,為何向家長提出呢啲要求?

即係講到尾就係, 又去到家庭資源同父母教育水平的比拼
自己英文oral勁, 咪自己日日全英對答, 不過又仍然keep到中文可以唐詩300首...如果自己英文oral唔好, 俾錢外判俾西人, 咁即冇能力者即使大抽獎入到呢啲學校, 都可能要喊三聲

「即係講到尾就係, 又去到家庭資源同父母教育水平的比拼」—— 呢樣嘢,學校要唔要求都係真的。

父母努力讀書,積累到財富,栽培下一代,呢個都係佢努力的成果和願意付出比仔女。好似你搵到錢比小朋友讀國際學校咁樣。有人可能寧願用黎旅行、供車或者食好d。

PSKLAI 發表於 22-2-1 09:42
呢個就係我覺得過火的地方, 是資源, 不是聰明與否一般家庭, 攪掂中英数體藝, 小朋友同埋家長都已經散咗
學 ...

你講嘅係事實,如果想用最少資源,做到幼稚園小朋友可以一般日常英文溝通,最簡單係請個英文好少少又多咀的菲傭,其實in小一要求不高,小朋友唔怕醜肯講巳經著數.

Jane1983 發表於 22-2-1 10:14

「即係講到尾就係, 又去到家庭資源同父母教育水平的比拼」—— 呢樣嘢,學校要唔要求 ...
我個情況某程度其中一個原因要國際
都係因為自知應付唔到local十八般武藝既要求
係家長我自己應付唔到
唔係小朋友

PSKLAI 發表於 22-1-29 16:23
要求小朋友可以流利地跟老師以英文交談係咪一般要求?

不是吖,好多小朋友都做到啦。至少我間幼稚園嘅小朋友可以做到。