用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 GCE A Level 報澳洲大學
go

[澳紐] GCE A Level 報澳洲大學

請問大家有冇用GCE A Level 報澳洲大學的經驗? 澳洲大學會否看GCE A Level 中文成績?

回覆 ElaiUKStudy 的帖子

我有幫女兒用 A level  報過,我覺得澳洲大學很接受A level, 可能比用DSE 報更好,所大報的大學都有给 Co, 大部份接受 A level  中文

回覆樓主:

我果科唔接受中文,亦唔接受gcse 英文,完全唔理解,唔通英國人去澳洲讀書,都要考ielts?

回覆 喧嘩 的帖子

GCSE 英文我没有詳細研究可否,但A level中文.  不接受有點奇怪,是那大學那科?

papaman 發表於 22-1-28 20:46

我有幫女兒用 A level  報過,我覺得澳洲大學很接受A level, 可能比用DSE 報更好 ...

十分感謝你的回覆,接受GCE A Level中文的意思是否可以當一科,如果這樣,Year 12 考中文,定Year 13考中有冇分別?我女兒明年Year 12, 想考中文,但不知道澳洲大學可唔可以中文在Year 12考而其他三科在Year 13考。

papaman 發表於 22-1-28 20:46

我有幫女兒用 A level  報過,我覺得澳洲大學很接受A level, 可能比用DSE 報更好 ...

請教那麼用IB考澳洲大學如Syd U, ,UNSW, Melboune U等又如何呢?

我的了解和情況 (如不是科目重考)是可以的,但你最好還是問問大學,因不同大學有可能不同處理方法。

思澄爸爸 發表於 22-1-30 16:48
請教那麼用IB考澳洲大學如Syd U, ,UNSW, Melboune U等又如何呢?

https://www.unsw.edu.au/content/dam/pdfs/students/future-students/2022_int-ug_guide-ug_entry_table_30.07_v2.pdf

Edward1997 發表於 22-1-31 11:31
Unsw

https://www.unsw.edu.au/content/dam/pdfs/students/future-students/2022_int-ug_guide-ug_entry_ ...

Very clear. Thx

Edward1997 發表於 22-1-31 11:31
Unsw

https://www.unsw.edu.au/content/dam/pdfs/students/future-students/2022_int-ug_guide-ug_entry_ ...

謝謝,很有用。

思澄爸爸 發表於 22-1-31 23:21

謝謝,很有用。

實在不好意思,我吾清楚澳洲個邊學制,不過我自己感覺AL/IB 吾會太難攞高分, 會比較容易入到自己心目中大學嘅理想科目….

思澄爸爸 發表於 22-1-31 23:21

謝謝,很有用。

UNSW 係澳洲收得最多international students 嘅大學,澳洲閉關咁耐, 好多international students 入唔到關退咗學,依家international students 都未正式入得返去,當supply 多過demand, IB 咁分數入到,唔奇!

相對澳洲插HSC, 一定要最遲Y11開始,因為HSC 係兩年制Y11+12 課程,如果你女兒讀理科還可以,讀文科澳洲讀啲literature 同history 同其他syllabus幾唔同(with australian perspectives)。

當然,如果你想女兒將來完全融入澳洲文化,high school 考HSC 入 uni 係最好方法。

利申:當年我自己澳洲high school 考HSC入大學,依家孩子香港IS 考IB 入

其實都可以考慮各大學的foundation course,只要達到要求的分數就可以上到大學,好處是早啲熟習大家教育模式,如有讀foundation ,有啲大學唔駛你再考IELTS添

Edward1997 發表於 22-2-1 03:28
實在不好意思,我吾清楚澳洲個邊學制,不過我自己感覺AL/IB 吾會太難攞高分, 會比較容易入到自己心目中大 ...

謝謝分享

WingKanMa 發表於 22-2-1 09:24
其實都可以考慮各大學的foundation course,只要達到要求的分數就可以上到大學,好處是早啲熟習大家教育模 ...

以前知道有呢個course都好有興趣,又可以節省時間。而家呢個階段未必會考慮比佢哋

Activehealth 發表於 22-2-1 08:58
UNSW 係澳洲收得最多international students 嘅大學,澳洲閉關咁耐, 好多international students 入唔到關 ...

謝謝資料及分析,
當年有冇諗過比孩子過澳考HSC嗎?可以分享為何孩子選用IB考入?用IB考入理想大學及系的路會否比用HSC艱難?

思澄爸爸 發表於 22-2-1 22:25
謝謝分享

https://www.sydney.edu.au/content/dam/corporate/documents/study/how-to-apply/international-admission-guide.pdf

Edward1997 發表於 22-2-2 11:35
Sydney university

https://www.sydney.edu.au/content/dam/corporate/documents/study/how-to-apply/int ...

謝謝你。

思澄爸爸 發表於 22-2-2 14:47

謝謝你。

我仔去讀我搵agent佢自己聯絡搞掂曬,所以我所知有限….原來Atar係percentage, 佢收最高科目嘅ATAR for international係99.95,巳係最高,咁公民同國際生都應該係一樣啦

https://www.uac.edu.au/future-applicants/atar

Edward1997 發表於 22-2-2 14:59

謝謝!你囝囝好叻,自己攪掂晒