用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 SJS sibling priority
go

[小學] SJS sibling priority

想問下今年有冇esf sibling 係冇讀到esf kindergarten 而考入SJS㗎?
因為自從esf轉咗through train之後 考小嘅priority 變咗係esf kindergarten 畢業生高於冇讀過esf kindy嘅sibling。
本人兩個小朋友,大的嚟緊會到SJS讀year 1,  而妹妹就剛拿到esf k1 offer, 但還在考慮接不接受offer。因為比較想妹妹讀家樓下的幼稚園方便接送,但又怕如果唔讀esf kindergarten 會比較難入到熱門的SJS。
所以想了解下今年有冇sibling 係冇讀到esf kindy但又成功拿到SJS OFFER?

安全起計都係讀返ESF kindy啦。今年嘅siblings入到,唔代表你嗰年嘅siblings都入到,其他siblings 入到,唔代表你都一定入到呀!

當年我女報ESF,啲人都話我地嗰間kindy派俾得你去interview,只要pass到,基本上有位(即係佢call去interview 人數不會高於學位數目太多)。但random number 就係咁掌握唔到嘅一件事,唔理佢收幾多個人,你number 差,就係輪唔到你。

當然我覺得佢收完Y1嗰浸,Y2開始,sibling priority 係幫助好大… 咁但你怕唔怕Y1入唔到,要讀住其他學校先,邊讀邊等丫?

呢幾年(所有)學校收生情況都好大變數,有個相對安全嘅方法升到想入嘅小學,我會揀呢條路。

有校車就解決到接送問題啦

melobi12 發表於 22-1-26 13:46
安全起計都係讀返ESF kindy啦。今年嘅siblings入到,唔代表你嗰年嘅siblings都入到,其他siblings 入到,唔 ...

我都有小小怕佢要讀住其他學校先,如果剩係等一年,咁都可接受,因為esf year1相等於本地k3, 咁讀完k3過去讀year2都ok。不過我又驚year2都未必輪到你,因為都要有人走先有位入

俗D講句, 呢d係自殺行為, 咪試。如樓上講, $可以解決到嘅問題(校車/保母車)不是大問題。

即使你願意等2-3年, 比你轉校過到去萬一出現情緒問題(新環境唔開心, 雜開舊校D friend), 插班出現社交問題排擠問題(雖然老師或會安排一個buddy幫你過渡), 呢D煩惱多多$都解決唔到。

信我, 玩自己好了, 唔好玩個細女。

oooray 發表於 22-1-26 14:09
俗D講句, 呢d係自殺行為, 咪試。如樓上講, $可以解決到嘅問題(校車/保母車)不是大問題。

即使你願意等2-3 ...

都係 真係未必搏得過

Dickchu 發表於 22-1-26 13:52
我都有小小怕佢要讀住其他學校先,如果剩係等一年,咁都可接受,因為esf year1相等於本地k3, 咁讀完k3過去 ...

係㗎,唔寫包單等一年有位㗎。你想俾細嗰個讀local kindy? 一個唔好彩等到Y2冇位,你咪又要揾過間小學?報IS好定LS好?報其他IS,插Y2,是否一定有位?報LS,一個唔覺意等到Y3, Y4 ESF先有位,小朋友英文程度夠唔夠考入ESF? 諗下都煩。

入ESF kindy大家安樂呀,你最大嘅concern係乜嘢?唔想搭校車?照計你就算住沙田搭校車去WKS都唔係好耐?

melobi12 發表於 22-1-26 14:25
係㗎,唔寫包單等一年有位㗎。你想俾細嗰個讀local kindy? 一個唔好彩等到Y2冇位,你咪又要揾過間小學?報 ...

Kindy我想自己車翻 因為畢竟仲細 大果個可以坐校車。本身我諗住懶啲,送去屋企附近間幼稚園,方便好多。因為我哋住元朗,如果開車去最近青衣都要20幾分鐘。
個concern純屬諗住可以就腳啲

當年我行錯一步, 要花左幾年時間先撥亂反正。
最後搬埋去青衣住左2年, 先將2件放番係同一間學校。
物理, 生理, 心理問題, 煩死。

Dickchu 發表於 22-1-26 12:58
想問下今年有冇esf sibling 係冇讀到esf kindergarten 而考入SJS㗎?
因為自從esf轉咗through train之後 考 ...

正常係應該ok, 但你最了解自己小朋友,佢考Y1個日會唔會發台瘟?我真係見過人sibling去in Y1死唔講野,比多次機會second in都唔講,結果唔收,始終幼稚園升唔洗特別in, school visit 正正常常都收。

因為自從esf轉咗through train之後 考 ...

我都有好似你咁樣諗過
但係最後都係唔好搞咁多嘢啦
我哋已經交咗$ for K1俾細女

964000 發表於 22-1-26 16:41

正常係應該ok, 但你最了解自己小朋友,佢考Y1個日會唔會發台 ...
依家 esf through train, 連 school visit 都唔需要, 唔係 SEN, 家長上網填表就得啦

melobi12 發表於 22-1-26 13:46
安全起計都係讀返ESF kindy啦。今年嘅siblings入到,唔代表你嗰年嘅siblings都入到,其他siblings 入到,唔 ...
完全同意,無人會知道下年 ESF WKS + TY 有幾多人會揀 SJS 做 first preference,兩間 Kindy 好多學生都係 SJS catchment

964000 發表於 22-1-26 16:41

正常係應該ok, 但你最了解自己小朋友,佢考Y1個日會唔會發台 ...

細果個係細b 11月尾 所以in小學陣其實3歲尾4歲 真係有機會唔肯講嘢

hilary_tang 發表於 22-1-26 18:17
完全同意,無人會知道下年 ESF WKS + TY 有幾多人會揀 SJS 做 first preference,兩間 Kindy 好多學生都係  ...

我聽朋友講今年東涌幼稚園佢果班派去SJS嘅5個都冇

Dickchu 發表於 22-1-26 19:37
我聽朋友講今年東涌幼稚園佢果班派去SJS嘅5個都冇
係咪因為冇foreign passport? TC 好似比較多 local passport, SJS 係 foundation school 需要收多啲 foreign passport. 同埋 TC 嗰區 catchment 唔屬於 SJS, 所以少係正常。我所知道 TY 同 WKS 好多都入到 SJS.

現在一條龍,K2填張form, 有SJS siblings priority, 唔洗interview, 99.9% 入SJS. 完勝。

如你要向難度挑戰,可以一試,之後再來同大家分享。

hilary_tang 發表於 22-1-26 19:55
係咪因為冇foreign passport? TC 好似比較多 local passport, SJS 係 foundation school 需要收多啲 foreig ...

我朋友仔果班 成功派到去SJS嘅 一唔係就foreign passport 或者係debenture holder, 其他好多都分咗去second choice

回覆 Dickchu 的帖子

請問邊間Kindy?

bobo1219 發表於 22-2-4 02:07
回覆 Dickchu 的帖子

請問邊間Kindy?

東涌果間