用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 家長陪讀簽證
go

[加拿大] 家長陪讀簽證 [複製鏈接]

我想問問, 如果想送小朋友(小學) 去加拿大讀書, 媽咪想一齊去, 係咪可以申請陪讀簽證 ? 有冇家長有呢方面經驗 ?
   2    0    0    0

回覆 chulove 的帖子

家長不用申請陪讀簽證,只要網上申請加拿大旅遊簽證ETA,然後入境移民局嘅時候,同移民局講你係陪讀。佢就issue 一張visitor  record俾你,上面嘅逗留日期係根據你小朋友學簽嘅日期一致。

pakpakchen 發表於 22-3-19 05:03
回覆 chulove 的帖子

家長不用申請陪讀簽證,只要網上申請加拿大旅遊簽證ETA,然後入境移民局嘅時候,同移民 ...

我小朋友也是想申請讀小學,沒有朋友在當地。請問可否簡單講解怎樣申請?因我也想陪讀!謝謝

回覆 100100 的帖子

因為加拿大係沒有所謂陪讀嘅簽證,所以小朋友按正常程序申請學校,攞到簽證之後,家長同小朋友一齊出發,然後入境嘅時候同移民官講你係陪讀,佢就會issue 一張叫Visitor record俾你。因為小朋友student permit係入境嘅時候移民官先會發紙本俾你,所以你要攞齊所有嘅文件(visa approval letter, 學校取錄信,insurance,足夠生活費證明等等)你哋出發之前都要自己上網申請加拿大旅遊簽證網ETA。通常年紀細嘅留學生每次student permit都只係一年期,所以你每年到期前三個月就按正常手續上網續簽就可以。

pakpakchen 發表於 22-4-1 21:16

因為加拿大係沒有所謂陪讀嘅簽證,所以小朋友按正常程序申請學校,攞到簽證之後,家長 ...

謝謝

因為加拿大係沒有所謂陪讀嘅簽證,所以小朋友按正常程序申請學校,攞到簽證之後,家長 ...

請問你知吾知家長陪讀申請visitor record,一年住超過183日,係咪需要報稅(全球收入)架?謝謝

Pakpakchen:
我在填IRCC 申請學簽時有小小問題:

Do you want to submit an application for a family member?
是否填”no” ?

到時入境先同佢講係「陪讀」,謝謝

請問咁家長需要預先做體檢嗎?

wing111 發表於 22-6-6 23:55
請問咁家長需要預先做體檢嗎?

網上交form 前我冇做
現在要補做

‹ 上一主題|下一主題