用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 5萬人報考2022中學文憑試 較去年少3.5%
樓主: mcl203
go

5萬人報考2022中學文憑試 較去年少3.5%

ANChan59 發表於 22-6-28 11:34
你的假設在學生數目差不多情況之下。

之前有報道指出長住內地港人約50萬人,有40%是適齡學童子女,除12年 ...

住房問題多次受到中央表彰,要圍魏救趙鼓勵人北上,因為好多人內地有大屋香港迫公屋。開呢個先例將來就恐不是NJ條隊,冇米移民又考唔到本地U嘅就識做啦。
爭取國內dse考場——安排;試場攪掂然後再爭取符合日校生資格,爭取校本評核,鬼知幾時又安排?龍門可以任搬㗎。
我希望我諗多咗。

7-seven 發表於 22-6-28 13:17
住房問題多次受到中央表彰,要圍魏救趙鼓勵人北上,因為好多人內地有大屋香港迫公屋。開呢個先例將來就恐 ...

嗯!

你的想法跟中國人的民族性非常吻合,只是時間問題而已。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

7-seven 發表於 22-6-28 13:17
住房問題多次受到中央表彰,要圍魏救趙鼓勵人北上,因為好多人內地有大屋香港迫公屋。開呢個先例將來就恐 ...

你係咪燈神嚟㗎?

poonseelai 發表於 22-6-28 13:37
你係咪燈神嚟㗎?

我就希望係囉,我只知道人口的遷徙往往與政策相關。

全體考生-報考人數: 49 840
全體考生-出席人數: 47 891

不足5萬

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/DSE2022_E_PressRelease.pdf

akys 發表於 22-4-17 14:37
03 年出生人數最低,46K。04年49K,差6%左右,加埋呢個factor 都唔少。

SARS and post SARS year
My child was also born in 2004. I recalled I stayed in a triple room in the private hospital. It turned out I occupied the whole room for the entire stay… lol

ratafan 發表於 22-7-23 21:24

SARS and post SARS year
03 04 年出生, 到09 10升中時呢度好熱鬧,當時競爭相對冇咁大,大家In完各大直資後會 share題目感想,好多嘢睇。

akys 發表於 22-7-24 00:45
03 04 年出生, 到09 10升中時呢度好熱鬧,當時競爭相對冇咁大,大家In完各大直資後會 share題目感想,好多 ...

03 04寶寶其實好幸福,競爭少了,當年報幼稚園,到升小,甚至升中轉國際也相對輕鬆,我家寶寶可以兼顧他熱愛的運動,沒有放棄追夢,輕鬆入dream university

00 01 寶寶則比較吃虧,剛剛大學畢業,碰上pandemic ,加息周期,仲有stagflation,俄烏戰爭,競爭好大

ratafan 發表於 22-7-24 08:43
03 04寶寶其實好幸福,競爭少了,當年報幼稚園,到升小,甚至升中轉國際也相對輕鬆,我家寶寶可以兼顧他熱 ...

誰人知 03 04 出生大學畢業時有什麼事發生呢?
他們高中沒有了正常校園生活
很難說他們是好幸福

ocarebear 發表於 22-7-24 09:59
很難說他們是好幸福

咁就要重新定義什麼是幸福,孩子能exercise resilience, 也是幸福,我家大寶經歷了多次quarantine, 在酒店中苦中作樂,完成他計劃中的workout training programme ,當中找到成功感,也算小確幸呢

回覆 ocarebear 的帖子

Agreed.

ratafan 發表於 22-7-24 10:03
咁就要重新定義什麼是幸福,孩子能exercise resilience, 也是幸福,我家大寶經歷了多次quarantine, 在酒店 ...

咁應該每個人都幸福, 沒有較幸福
好似沒有慘, 只有更慘

ocarebear 發表於 22-7-24 09:59
很難說他們是好幸福

绝對認同.
中學生涯由2019年下半年因社會運動開始停課停學, 到2020-2022年疫情網課,無正常高中教授及校園生活, 中學咁就無咗3年,昨日孩子講下星期 Geog 科能有第一次去field trip, 我真係好感恩, 係S5 最後幾日竟然可以有field trip,真係好難得.讀 Geog 如果從無 field trip過的話, 一切學習只是紙上談兵,學習及學識缺少重要一環

03 04孩子, 佢哋呢3年中學,佢哋無咗好多以前人哋中學有嘅嘢

小時了了 發表於 22-7-24 10:51
绝對認同.
中學生涯由2019年下半年因社會運動開始停課停學, 到2020-2022年疫情網課,無正常高中教授及校園 ...

同意。
我女 phy 只做過一次實驗,Chem 2-3次,好大損失

小時了了 發表於 22-7-24 10:51
绝對認同.
中學生涯由2019年下半年因社會運動開始停課停學, 到2020-2022年疫情網課,無正常高中教授及校園 ...

確實係若有所失,尤其他們是16-17歲,正在經歷人生一個好大的轉變,所以今屆順利文憑試/IB畢業寶寶的父母應十分proud of them !我比較傾向樂觀及向前看,反正孩子都過關了,無論點都應celebrate their efforts and resilience