用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生接種率達七成可復課
樓主: BlossomAlmond
go

小學生接種率達七成可復課  

香港醫學會舉辦【你應該要知的變種病毒及疫苗接種】網上公眾講座

日期:2022年2月9日(星期三)
時間:晚上7時30分至8時45分
語言:中文
形式:Zoom

講者:本會兩位傳染病顧問委員會聯席主席
1)兒科專科醫生陳以誠
2)感染傳染病科專科醫生曾祈殷

主持人:陳沛然醫生-腸胃肝臟科專科醫生,香港醫學會義務秘書

專題探討:
1)家長如何決定是否讓孩子打新冠疫苗?不打會有什麼危險?(陳以誠醫生)
2)學童打新冠疫苗有咩要注意?(曾祈殷醫生)

報名連結:
https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_i-L15SsDQ1yyTs6Rv4Bi5w

截止報名日期:2022年2月7日

boyboobee 發表於 22-2-2 16:00
完全贊同,就算小朋友唔出街,大人都有可能帶病毒回家,根本防唔到,所以我決定唔拖,年假前帶兩個女去打 ...

好多人竟然願意用自己仔女的生命去賭支副作用甘大的針?
然而只係一支研究成果未得完善與成熟的針。仲要係最近病毒已經變晒種⋯
唔好講咩防重症預防,你一日未中即係你一日都身體健健康康,但你打左支針代表咩?你究竟知唔知?
我真係要鬧所有諗住幫自己小朋友打針的媽媽!只想大家媽媽們諗清楚前前後後發生既事,抽身從頭仔細再睇一次個狀況再決定吧⋯⋯
同為人母,祝大家與孩子身體健康⋯

wyluk 發表於 22-2-16 01:16
然而只係一支研究成果未得完善與成熟的針。仲要係 ...
難得的堅持

BHA 發表於 22-2-4 10:31
香港醫學會舉辦【你應該要知的變種病毒及疫苗接種】網上公眾講座

日期:2022年2月9日(星期三)

https://fb.watch/bcbpeoJtab/

香港醫學會主辦 —[你應該要知的變種病毒及疫苗接種公眾網上講座](重溫)

回覆樓主:

其實宜家小孩一出生就要打好多種疫苗,大家又有冇查過每種疫苗有幾耐歷史?又有幾多數據?甚至部份疫苗嘅首批接種人仲好年輕,咁大家又咁相信去打呢? 作為父母,我都唔想自己仔女做白老鼠,但政府無力抗疫,一旦染疫後是重症就冇危險咩? 又若果好翻後的後遺症又一定唔會仲差過打疫苗嘅副作用咩? 我相信大家都冇答案,所以無論打或唔打疫苗,都冇對或錯,我唔會話唔畀仔女打疫苗嘅人錯,亦唔希望有人話帶仔女打疫苗嘅人錯,只係要大家知道,無論你最後作出邊種選擇,都唔好將來後悔。
當個好爸爸

童書-國王的新衣
溫故知新,重讀經典

wyluk 發表於 22-2-16 01:16
然而只係一支研究成果未得完善與成熟的針。仲要係 ...

你都有病嘅,我鍾意同小朋友打,點解要俾你鬧?講野不著邊際,只有口號,冇實質理據。

我祝你小朋友身體健康,唔好中,中咗都唔好死唔好有重症和後遺症,中咗都唔會因為病毒量高,而傳染俾人,令到家中的老人家或親戚朋友有事。否則,咁細個就作孽就唔好啦。

bbba05 發表於 22-2-17 15:04
你都有病嘅,我鍾意同小朋友打,點解要俾你鬧?講野不著邊際,只有口號,冇實質理據。

我祝你小朋友身體 ...
講野又唔駛咁毒既 ._.""

我覺得呢個決定係困難,太多估唔到嘅可能性
我自己仲係1516
但大家應該互相尊重,我覺得無對錯

回覆樓主:

呢幾日相繼出現年幼孩子染疫死亡,真令人痛心,佢哋連選擇打唔打疫苗機會都冇,連等待可能會出現嘅疫苗副作用嘅機會亦冇,我亦係基於呢個考慮,最終決定畀兩個孩子接種疫苗。副作用係未知數,會否出現亦唔知,會出現亦唔係現在,即係仲有時間,但一旦中咗重症,已經有事實係連醫院都冇得你入,亦冇藥醫,甚至冇人理,坐響屋企等。所以希望大家互相尊重不同的選擇,在此盡量提出個人觀點讓大家參考,不要指罵任何人。
既然知道自己亦為人父母,也應該懂得說話要有品,以身作則。

https://www.bowtie.com.hk/blog/zh/%E6%96%B0%E5%86%A0%E7%96%AB%E8%8B%97-%E5%85%92%E7%AB%A5-%E6%89%93%E9%87%9D/
副作用都係有限數
曾俊華立場你知道啦,不用懷疑

https://udn.com/news/story/122650/6103117

短短一生都戴口罩
關於打針問題:你不如問問兩位三歲和四歲過生小朋友的父母。。

呢幾日睇到有小朋友死,好多家長態度轉變了
最近政府預約中心開始有空檔多出來。。
因為大家都盡快提前去私家診所免費打,等唔切幾個星期先打

https://theinitium.com/article/2021212-wsj-immunizing-children-against-covid-19/

各國對 3-11歲打針看法
不過失敗國家一直在教訓成功國家。。

邊度都有反疫苗人士,各人選擇不同,後果自己承擔。互相尊重即可。相信一月剛剛5-11小朋友可以打的時候,不支持打疫苗的家長係大多數;依家一個月後時移世易,多咗好大班家長日日去搶接種中心位置。幾時輿論風向都不斷係度轉,自己知道自己的選擇是否適合自己就得。

唔知我係咪聽漏左新聞, 而家死既兩位小朋友中既係delta or omicron? 佢地係咪長期病患者? 佢地有無因為延誤診治所以死?

回覆 ar_mak 的帖子

>>歐美開始爆OMICRON ,我就大約係呢度開始同家人討論打疫苗既話題,因為當時我所知道既係,傳染力好強,係得咁多。..

同意。 事情變了,需要調整評估

Google translate
https://www.scientificamerican.com/article/why-omicron-is-putting-more-kids-in-the-hospital/

根據疾病控制和預防中心的最新數據.......沒有資格接種 COVID 疫苗的 5 歲以下兒童的住院人數已飆升至之前峰值的 2 至 4 倍。

專家認為,兒科住院人數的激增可能是多種因素共同作用的結果。其中之一是 Omicron 更具傳染性,另一個可能是該變體新發現的對肺部上方氣道通道的偏好,這在幼兒中更容易阻塞。

最大的問題是 Omicron 正在感染更多的人。 “我們將此稱為分母現象,”費城兒童醫院傳染病專家蘇珊·科芬 (Susan Coffin) 說。住院率的計算方法是將住院人數(分子)除以已知病例數(分母)。如果分母變得更大,那麼分子也會變得更大........

ar_mak    發表於 22-2-19 20:30

notcool 發表於 22-2-18 19:59
回覆 ar_mak 的帖子

>>歐美開始爆OMICRON ,我就大約係呢度開始同家人討論打疫苗既話題,因為當時我所知道 ...
但問題係市面兩隻針都對omicron冇作用喎

全港中小學及幼稚園學生,將提前於3月及4月放暑假
8月學期結束,9月新一年開學

大家點睇?