用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生接種率達七成可復課
go

小學生接種率達七成可復課   [複製鏈接]

//教育局今日(24日)公布小學全日面授課堂條件,跟隨中學現行做法,倘全校師生接種率分別達到7成,即可申請全校恢復全日面授課堂及相關活動;倘個別級別學生接種率達標,亦可率先局部恢復全日面授課。局方表示,「接種疫苗是治本關鍵的一步」,促請學校教職員、學生及家長盡快接種疫苗。//

你哋會唔會比小朋友打針?小朋友幾多錢?打邊隻?
   2    0    0    0

Deleted

可以參考港大兒科劉宇隆教授的講座,再加以自行決定。

https://www.pms.org.hk/careaboutfamily/

BlossomAlmond 發表於 22-1-25 09:46
//教育局今日(24日)公布小學全日面授課堂條件,跟隨中學現行做法,倘全校師生接種率分別達到7成,即可申 ...

5-11歲會選科興,有打過流感針,因大家都係活滅疫苗。
復必泰都可以,但有心肌炎風險(復打1針係唔足夠),之後仲有會第2,3針..。

打復必泰,另外風險係人為,因抽大人劑量1/3,另一風險係冷藏解凍。(新聞都有講,打復必泰解凍過期疫苗)
復必泰好似仲未申請降低接種年齡,科興巳申請通過可打。

打針夠七成只為全日復課

Mchacha 發表於 22-1-26 23:48
打針夠七成只為全日復課

咁如果冇7成係咪都仲可以有半日面授?

回覆 BlossomAlmond 的帖子

我都想知, 本身都唔想全日面授, 而定返半日大人小朋友身心都健康, 時間非常好用, 小朋友成績亦好好

minichong28 發表於 22-1-27 10:56

我都想知, 本身都唔想全日面授, 而定返半日大人小朋友身心都健康, 時間非常好 ...

我都想維持返半日喎

好奇一問,疫苗氣泡2月24號開始,5-11歲小朋友冇打針,係唔係都唔可以入餐廳、圖書館、體育場館、主題遊樂場等等?

係,已達打針年齡已經要,5歲以下先唔使,而家仲要擴大到大部份室內地方,唔知係咪連補習社、髮型屋、商場⋯全部都唔入得

gillielam 發表於 22-1-28 11:21

係,已達打針年齡已經要,5歲以下先唔使,而家仲要擴大到大部份室內地方,唔知 ...

係呀!今日經濟日報話政府打算將商場,甚至交通工具列入疫苗氣泡。

回覆樓主:

半日課在部份家長角度可能很好,因為“時間好用”,“成績好”,不過在另一部份家長角度,可能期望小朋友回到學校不單是只學習到學術層面嘅嘢,仲有課堂以外嘅知識,仲有同齡人之間嘅社交相處之道,學校亦有課外活動,一班同學一起學習,跟單獨自己出去學習嘅氣氛亦唔同,效果亦有分別,當中未必將活動所學嘅嘢學得好好,但學習過程中的互相鼓勵、學習態度等等,亦係另一種學習層次。
當個好爸爸

支持半日!

以前小學都係半日,唔覺有乜問題。反而覺得返全日無曬時間,放學返黎沖涼、做功課、食飯、溫習、瞓覺,辛苦過返工。

當有本地個案時 無論打針七成三成還是幾多 一律回家網上 學習 應該是打機才對

回覆 gillielam 的帖子

想問一下可以喺邊度查到有關資料?感謝!

sheepeep 發表於 22-1-31 10:45
回覆 gillielam 的帖子

想問一下可以喺邊度查到有關資料?感謝!

政府網站有資料:

政府公布「疫苗通行證」下的醫學豁免安排

//行政長官今日公布,鑑於「疫苗氣泡」將會擴大至涵蓋大部分公眾使用的處所,該措施會正名為「疫苗通行證」,代表只有已接種疫苗才可以通行。計劃中的「疫苗通行證」要求進入個別處所的人士必須接種新冠疫苗,並只在以下兩種例外情況下容許相關人士無須符合疫苗接種要求:(一)因年齡關係而未符合接種疫苗資格;或(二)獲醫生證明因健康原因而不適合接種疫苗。//

Source:
https://www.info.gov.hk/gia/general/202201/27/P2022012700608.htm

五至十一歲兒童接種新冠疫苗安排

//接種科興疫苗的最低年齡將於一月二十一日起降至五歲;接種復必泰疫苗的最低年齡則由二月十六日起降至五歲。//

Source:
https://www.info.gov.hk/gia/general/202201/20/P2022012000242.htm

BlossomAlmond 發表於 22-1-31 11:00

政府網站有資料:

即係一個月內要所有5-11歲小童打針?

如果等復課後外展到校先打,咁咪趕唔切?

BHA 發表於 22-1-31 12:11

你學校有冇出通告問家長意願?好似要夠一定人數先安排到人到學校打。

BHA 發表於 22-1-31 12:11

具體時間就唔清楚了,亦都可能因為咁,所以政府係組織緊每間學校幫手統一去打,好過自己逐個逐個去約。本身可以比小朋友打嘅地點俾大人少。

相信由學校組織嘅打針,夠人數就可以舉行,唔使等復課。

https://www.google.com.hk/amp/s/www.rfa.org/cantonese/news/shot-01262022082155.html/ampRFA
科興根本冇用,兩種疫苗都副作用成疑,我唔會俾小朋友打
‹ 上一主題|下一主題