用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中大CUHK 金融科技Fintech
樓主: papaman
go

中大CUHK 金融科技Fintech

回覆 ANChan59 的帖子

請問 城大的CS ? 中大是單獨一科, 要求分高,  而科大是大組都有想過會否大二選到CS .所以都有看到城大都有, 反而 理大 是CS+CE 都是再選...好像還有其他不只2項

理大 CE 其同CS分別在於那? 工作方面
MIHO

回覆 stillgood20 的帖子

我想問如果數學強應該選Financial technology ?  因我女兒也數學+M2比較強有留意 Fintech 只是不太認識

MIHO

MIHO.WAH 發表於 22-4-26 22:21

請問 城大的CS ? 中大是單獨一科, 要求分高,  而科大是大組都有想過會否大二選到CS  ...

Sorry, I don’t know much about CityU and PolyU CS. I can’t comment on that.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

THKS 明白
MIHO

ANChan59 發表於 22-4-25 08:36
大家可以參考這一個招聘廣告,跨學科,數學,金融,電腦。

https://uk.linkedin.com/jobs/view/senior-exe ...

我再補充一下,份工要MFE 或者PhD in FE,據了解係這類招聘要求係抄襲美國投行的要求,再加加減減。

美國的四年大學課程很多時都是非專業,好大路,可以好無釐頭。到研究院先係專業,MFE看似好勁,但跟香港,英國的QFin,Computational Finance, Mathematical Finance 學士學位可能差唔多,或者還差一點點。PhD FE看來對口,但係他的研究對象是否有關complex securities?而且畢業後的工作是相關呢?如果冇,就係得個學歷。

所以,如果有個QFin BSc ,相關4-6年相關經驗,有齊CFA,FRM牌,可能打低MFE 及PhD,MFE 也是multidisciplinary 學科。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-1-28 12:02
明白。

工程都係要分discipline,EE, BME, CS 會係中大,CE, ME 港大,Chem Eng 科大,IE, CE PolyU.

“除了科大”是否科大不及两大同polyu?
因為呀囝有科大earlier offer, 同比左5k deposit, 重冧住有其它都唔再考慮,冇咁多錢幾比deposit.
但如果中大係好d,咁如好彩有offer, 為有又比多5K....

請比些意見,谢谢

twhkleung 發表於 23-2-26 05:48
“除了科大”是否科大不及两大同polyu?
因為呀囝有科大earlier offer, 同比左5k deposit, 重冧住有其它都 ...

Sorry,我講得唔夠清楚,你誤會了。科大工程學院唔差啦。

我自己十多年代表HKIE先後評審五大的工程學科,因為時間安排及conflict of interests,我一直沒有參加科大工程學院的評審,其他四大工程學院就先後做過。

現在這個時間點,因為conflict of interest, 我不能參與中大及城大的評審。最近推了科大因為我在國內,前年可以參加評審港大,因為我安排回香港過聖誕。

科大收人最快,最叻搵錢,你俾咗deposit 係冇問題嘅。你再考慮其他大學反而係睇那一個discipline,我在樓上講咗我認為那幾間大學特別強在那些discipline,可以參考或者問多啲人。

例如電腦,我會推薦中大,咁你自己再考慮。有d科目差唔多就無謂俾多5 k。

twhkleung    發表於 23-2-26 12:43