用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中大CUHK 金融科技Fintech
樓主: papaman
go

中大CUHK 金融科技Fintech [複製鏈接]

ANChan59 發表於 22-1-28 12:10
可能不少人不知道香港創新科技署下面有五個科研中心,其中一個under 科大是NAMI,NAMI 在建築物料,特別在 ...

理工一直都係同業界合作緊密,比較著重應用。

papaman 發表於 22-1-28 01:00
回覆 ILOVEMEDIC 的帖子

謝謝分享你的看法,    請問這些了解是否金融行業業者的了解?
我係生物醫學背景而家做緊analyst 有唔少同事都係有其他專業背景(工程、資訊科技、生物技術之類)再拎住專業知識入行再學金融嘢 個人認為fintech呢啲新興科目對比起其他有專業背景嘅candidate係完全無競爭優勢

謝謝回應,明白你的看法。這是一種路徑,我個人早期也有類似做法,工程畢業,再進修工商管理。但個人覺得跨學科是一趨勢,也是有其需要,而 Fintech  除  CS, Finance,  也會學Law, management 的 知識,這是單學科難有機會的,而 law, Policy可是這專業非常重要一環,我想也是 HKMA 為什么要推動這課程的一個原因。
而也比較適合我女兒,可以認識不同的再作更專的選擇 (如需要), 課程可選不同 elective,也有double major, 如在CS   或Finance. 也謝謝你的意見,提醒我間一下我在 CS, Finance 的朋友。謝謝!

papaman 發表於 22-1-28 23:41

謝謝回應,明白你的看法。這是一種路徑,我個人早期也有類似做法,工程畢業,再 ...
呢個真係睇你有咩追求同理想跨學科優勢係咩都識啲 職場上act as mediator/project manager會有優勢因為你兩邊都識哂
但喺唔同setting下呢個優勢都有可能變做劣勢 例如我上面講嘅大公司prefer train一啲有行業專業知識嘅人去adapt to佢地business多啲

謝謝回應,明白你的看法。這是一種路徑,我個人早期也有類似做法,工程畢業,再 ...
個人意見,令千金有興趣和意願選擇Fintech,值得支持.千祈唔使擔心未來.

如Anchan講, undergraduate 唔需要太介意那大學.
各大學有不同學習文化, 生活群 …
如果選擇Fintech,CU較優勝.

在家長擔心子女選科和前途問題上, 利益和機會成本.
每個人有每人的觀點.
合適自己便可.

CU出了商湯Al公司.一支獨角獸.
可以証明科技成為真實的未來.
過去可能虛無飄渺,受人冷落.
卻大放異彩.

ILOVEMEDIC 的看法也有啓發的,就係專業相對通才。我較老餅思維,先專業,后通才。但現在的trend 係反其道而行,目標也是一致的!

我在兒子選擇大學科目時提醒他考慮專業資格,Fintech暫時未被專業認可,你女兒要了解多一些 電腦及或者CFA的專業路,在選修及主修方面有些取捨。

例如港大的AI暫時未被認可,但去年已經跟HKIE通氣,在第一屆畢業之前,可能會被CS discipline按 Washington Accord認可。上次審核冇提及Fintech,你女兒最好問一下。有關中大最近一次工程學科審核我冇參與,沒有深入資料。

兒子選QFin,也是跨學科,副修電腦,專業走CFA,FRM,已經chartered,跨學科的工作經驗,例如AI項目,複雜的modelling ,讓他的機會不單是大中華,可以去到更遠!

當然,有些人較幸運入到 iBank 做分析員,但絕大部份人走其他路,但條條大道通羅馬,走得穩,走得遠,還是靠實力及機遇。

ANChan59 發表於 22-1-29 10:46

ILOVEMEDIC 的看法也有啓發的,就係專業相對通才。我較老 ...

這個通才...
細囝intern完, 繼續在intern公司間中幫忙.
上次完成AI比賽, 兩三個月, 沒有intern公司联系. 叠起心水, 應付學業, 並安排繼續讀書, 或準備找全職工作.

突然, 前兩天, intern公司, 又联絡上, 又另一個project 比賽, 想幫手.

因亞囝自己已準備找自己方向, 另外, intern公司, 說實AI水平低, 主力仍然是Electronics Eng 產品.
亞囝可以發揮的地方不大. 所以婉拒了.

但係, 佢亞頭極力游說.
甚至, 希望在DS之外, 傳授EE實戰知識.
那可以日後DS+EE+CS programme + AI machine learning... DS主力, 而加入EE.

又話搵工, 佢可以係認識的社群中, 提供幫助.
真係好落力.

不同知識的融合, 是一種能力.

stillgood20 發表於 22-1-29 11:37
這個通才...
細囝intern完, 繼續在intern公司間中幫忙.
上次完成AI比賽, 兩三倨月, 沒有ntern公司联系. 叠 ...

Move on. Start up 不是適合大部分人,被美化了。

我參與的一間,捱咗5年,終於開始季度break even,要慶祝一下。

通才及專才最近有些感觸,遲啲係日誌吹下。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-1-29 11:48
Move on. Start up 不是適合大部分人,被美化了。

我參與的一間,捱咗5年,終於開始季度break even,要慶 ...
我寫的, 按錯禁, 只寫了一半.
------

期望大家分享, 你的日誌.獲益.

stillgood20 發表於 22-1-29 11:51
我寫的, 按錯禁, 只寫了一半.
------

重點係有人賞識,但是否真正伯樂及平台?也要三思。

多口一句,如果可以的話,在高中最好修高階數學及理科,就可以好多變化及機會,文商幾時讀都得!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-1-29 11:57
重點係有人賞識,但是否真正伯樂及平台?也要三思。

多口一句,如果可以的話,在高中最好修高階數 ...
你說的對.
我囝將會是職場新仔.
不管是今年入行,或是明年入行.

我提議亞囝,可去兩三家有資歷,實力的人士顧問公司.
去"稱"吓自己.留些記錄比人.
慢慢研究,往職場那方向走.

回覆 stillgood20 的帖子

謝謝各位鼓勵和意見。
另提到 Fintech  的專業資格,這科目這麽新,我猜是沒有的,會讓女兒了解一下,而 HKMA 在推動,會否有幫助?

FINTECH 應可選 double major,  女兒另一想法可另 major  finance  或CS,    也可拿相關的資格。可行否?

papaman 發表於 22-1-29 18:48

謝謝各位鼓勵和意見。

絕大部份新課程如果考慮專業資格,大學在開辦之前,已經跟相關專業團體溝通,初步了解課程內容會否ok,不會到臨第一屆畢業都未有。如果時間啱,在新的審核cycle,就算未有畢業生,HKIE 會批provisional accreditation.

所以問有關學科的負責人員,就知道會不會申請專業認可。如果他們已經進行或者將會進行,一問就會知道。

如果你考慮double majors,你都要問一問課程負責人,機會有几高。如果走 Finance,考CFA,應該冇乜特別要求,睇syllabus 溫書或者上prep course。如果HKIE CS,你也所以問吓,就算課程未認可,他們會教你申請E&E 認可,係case by case,如果差少少,會講你知補那些modules就可以。

HKMA 推動,不等同其他部門或機構自動配合,因為大家的目標不一定一致,官產學研,不是咁簡單的。

papaman 發表於 22-1-29 18:48

謝謝各位鼓勵和意見。
前鄰居囝囝入讀第一屆CU Fintech.當時,同學和媽媽極之開心。 鄰居孩子是我兩個囝的師兄弟.他媽媽說,中學時已特別留意喜歡比特幣.
前兩年,鄰居搬走了,只會偶然在社區遇上聊一下.
可是,今年疫情, 就算遇上,也只點頭打招呼.

鄰居同學畢業了,什麼情況?有機會,打聽清楚,可能才分享.

另外,有关專業, Double Major問題.
我睇法有點不同.究竟,知識專業,要多.廣.博.
還是專精.各自修行.

以我細囝Data Science為例, 分CS程式和數學計算.
雖然,學習上兩方面都要認識,但去到專業,總要選擇專精那方面.如果兩方面都專精, 那便不專精了.

所以,亞囝对大數據的電腦編程有認識,但唔會,唔想花時間去處理.反而,修大數據的同學,會選擇Al,電腦編程那方面.
數學,數據,基本收集,計算,分析,運用…反而,少同學去"計數".
而且,Al盛行之下, DS的編程吸引同學投入.

但係,做面包有成就感.可是, 好的面包,是由好的面粉 ,一步一步處理,發酵而成.
最終, 睇清楚自己能力, 千祈唔好,表面比較, 人做我做.

講返Fintech, 課程詳情,未來發展,我無深入研究.

而從經濟和科技發展, 數碼貨幣, 區塊鏈, 網上生活, 甚至,
FB推廣元宇宙.

所謂今天的金融: 股票,債券,基金,期貨,…有無变化…
銀行已經有網上銀行.
金融管理.也不是實際紙本或電腦數據.
又加密,又區塊鏈.

ILOVEMEDIC 發表於 22-1-27 20:32
fintect呢科兩頭唔到岸
讀完出嚟finance又唔專 it又唔專
只係大學巧立明目嚟賺政府funding
金融行業都係prefer請一個有深厚computer science功底嘅人去教佢地金融操作
你又好似講得啱。Finance方面的要求真係咩本科都收。Digital marketing 真係要IT 知識先行。

睇到2份 Deloitte 的工作招募:

1. 6-month Intern - Digital Marketing - HK
[p=20, null, left]Requirements

[p=20, null, left]Undergraduate in IT, Computer Engineering, Marketing, Design or related field

https://deloitte.wintalent.cn/wt/Deloitte/web/index#/pd/eyJQb3N0SWQiOjEyNjMwMSwiUmVjcnVpdFR5cGUiOjEyLCJSZWNydWl0VHlwZU5hbWUiOiJTdHVkZW50cyJ9

2. Project Intern-Financial Advisory-SH
[p=20, null, left]Requirements

[p=20, null, left]1. Bachelor degree or above in any disciplines
2. Strong academic performance

https://deloitte.wintalent.cn/wt/Deloitte/web/index#/pd/eyJQb3N0SWQiOjEyMzgwMywiUmVjcnVpdFR5cGUiOjEyLCJSZWNydWl0VHlwZU5hbWUiOiJTdHVkZW50cyJ9

謝謝ANChan59 和   Stillgood20 的資訊,我給女兒作參考,還有一些時閒,她說會多了解再作泱定。

焯媽媽 發表於 22-1-30 15:31
你又好似講得啱。Finance方面的要求真係咩本科都收。Digital marketing 真係要IT 知識先行。
我有一些分享:.
細囝剛过去的暑假,需要參加intern.

在申請不同公司,確有不少公司考核電腦程式知識.
所需的,更多於大學三年內曾教授的.相信,只是一些同學本身有興趣,有認知, 才可達標.

最終入了一家初创公司,
初创公司請了7-8個EE intern, 還有marketing, media intern
DS只有亞囝一個.
首一個月,無事情安排,幸好,公司有Microsoft corp account.
亞囝藉此自學.好些程式,大學課程都沒有.

公司內的編程由外判公司做.
亞囝comments,
唔專業, 認知能力唔高, App功能,效益不理想,
有d似交差收錢,自以為是的感覺.

其實,由原始開始,思維都未掌握清楚.

CS,係一種界面.將界面重要化,
來龍去脈都改變了.

可能只係阿仔的壞印象.不一定是普遍現象.

stillgood20 發表於 22-1-31 12:36

最終入了一家初创公司,
近期我和仔仔一起睇暑期的實習安排。
我們偏向大企業大公司,原因是想仔仔見識下大企業的運作模式。

就算入去實習都只係幫人買咖啡和影印,我都想仔仔去大企業實習,
原因好簡單,去大企業主要建立人脈網絡,
所以只想他去大企業實習。

stillgood20 發表於 22-1-31 12:36

公司內的編程由外判公司做.
亞囝comments,
唔專業, 認知能力唔高, App功能,效益不理想,
有d似交差收錢,自以為是的感覺.
我以往跟很多年輕同事一起工作,
他們有個共同工作態度/特點:

公司/老板比幾多XX我,我就交幾多貨比公司。

XX可以係:人工/資源/時間/支援。

你點對我,我就點對你,公平對待。

焯媽媽 發表於 22-2-3 11:35
近期我和仔仔一起睇暑期的實習安排。
我們偏向大企業大公司,原因是想仔仔見識下大企業的運作模式。
在大公司intern, 在履歷,和未來工作的道路上,有肯定的幫助.
是一種處境.

身邊有不同家長, 自起跑線上,已定下目標.
‹ 上一主題|下一主題