用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 陪太子做中文功課 嘔血 點解中文字咁難寫 ...
go

陪太子做中文功課 嘔血 點解中文字咁難寫 [複製鏈接]

太子讀緊K3
每次陪佢做中文功課,我都想嘔血。
做中文抄寫功課:
如果我唔擦,15分鐘做哂,但會好醜樣,B-比老師圈,
如果我擦,擦到我得覺我唔太差,就起碼要寫一個鐘頭,
今日佢仲做左成兩個鐘頭,我已經係陪O係佢旁邊,佢冇分心做其他野,
D時間純粹攞左黎寫完又擦、寫完又擦度。
寫好多次都係部首太大,搞到隔離個部件細。

其實佢份人唔係蠢,
如果比份加減甚至乘數功課佢,
如果唔介意佢字醜,
佢係好可以好快答到哂嫁。

對化學物理歷史又有興趣,
如果用佢抄寫中文果1個鐘黎陪讀百科書,
佢可以學到咩叫法國大革命、可以講到水係由咩化學成分組成。
有時覺得叫佢練寫字好浪費時間,中英數加埋就做好耐,
一個下晝咁冇左,如果要佢功課唔低分就冇咩時間睇課外書。
(我地學校不論中英數都係當硬筆書法咁做,連數字都要寫到好標準)
   0    0    0    0

yancb 發表於 22-1-24 17:40
太子讀緊K3
每次陪佢做中文功課,我都想嘔血。
做中文抄寫功課:

其實寫字B-有咩問題佢都盡咗力,
何必浪費時間,我小朋友未讀過local school, 佢哋細個時冇人捉寫字靚唔靚,亦唔會寫字打分,主要睇內容,到佢而家大個咗寫字包括中文字都ok喎,靚唔靚睇有冇心機啫。
又或者你可以考慮遲啲學下書法。

寫的唔夠端正好可能係寫得少,手部肌肉不夠力控制唔好,練多啲就有改善。其實B-都冇問題,只要家長自己接受到就ok。不過以後如果打算讀傳統學校的話,很多都要求字體,就要提早練定。如果將來學校冇要求,大可由佢慢慢發展。

我唔想小朋友不停寫完又擦擦完又寫無限loop, 咁樣好打擊佢興趣同自信

亦唔鍾意矯枉過正,個角一定要90度,個句號一定係perfect circle, 幾點一定係嗰個方向。。。

我唔buy 呢種態度,所以早早入咗國際學校。佢都係k3 (其實係year 1), 佢好有興趣寫字認字,老師亦鼓勵唔識寫或寫得唔靚唔緊要,寫咗先,慢慢有信心有興趣,自然會越寫越有心機越靚

Nbs 發表於 22-1-25 21:39
我唔想小朋友不停寫完又擦擦完又寫無限loop, 咁樣好打擊佢興趣同自信

亦唔鍾意矯枉過正,個角一定要90度, ...

其實我都好同意,覺得好無謂同打擊自信。但係之前阿仔用15分鐘完成的果份中文科C+功課,比
老師o係堂上面攞出黎展示公審:「你地睇下,XXX同學份功課唔比心機做,所以C+啊,你地唔好學佢啊!」其實我想講全班寫字最靚果個咪一樣係15分鐘做一份功課!我仔功課簿有B果次 佢寫左個幾鐘定兩個鐘…

Raccch 發表於 22-1-25 10:39
寫的唔夠端正好可能係寫得少,手部肌肉不夠力控制唔好,練多啲就有改善。其實B-都冇問題,只要家長自己接受 ...

知唔知邊間小學對字體冇咁大要求?
英華算嗎?

yancb 發表於 22-1-26 19:44
知唔知邊間小學對字體冇咁大要求?
英華算嗎?

未了解過英華,唔知呀。

yancb 發表於 22-1-26 19:41

其實我都好同意,覺得好無謂同打擊自信。但係之前阿仔用15分 ...

嘩 個老師咁講嘢。。。
我見住我女我就發覺,呢個歲數其實最緊要係培養好奇心,興趣同自信心。有呢幾樣elements, 佢自然有動力做得好。老師咁嘅態度,我自己不能接受。。。

我幼稚園讀根德園,書法C+。小學讀培正,書法丙+,俾老師罰留堂因為上堂磨墨。

依家咪一樣讀完博士學位。不過我手字真係好醜樣。

回覆 Nbs 的帖子

我都覺得老師咁講好唔岩。
‹ 上一主題|下一主題