用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 國際學校 vs 直資
樓主: wingetse
go

國際學校 vs 直資 [複製鏈接]

回覆樓主:

又係用IS去比較大部份LS嘅中小?當然兩者一定有某程度嘅分別,又未至於唔可以適應到吧,真係唔覺LS會好唔適應,只係用家嘅偏愛。當然,IS英文會好啲,LS英小嘅中文又相對好啲,小學階段,分別唔會太大吧,時間可改變一切,對大部份小朋友而言~~~

回覆 wingetse 的帖子

直資同國際學校係兩條分別較大的路,小朋友先K2好多家長未諗定將來的路,諗住考咗先,收咗先諗讀邊間都有唔少人,有啲人讀讀下改變主意亦唔出奇。做咗父母後有時同朋友傾小朋友的教育,發現好多人的教育理念都不一樣,冇話邊種最好,只有最適合自己家庭。雖然近幾年好多人一早送小朋友出國或者由細讀國際學校,但係身邊都仲係有外國回流返香港的父母送仔女入本地學校(名津),希望打好學習基礎同培養習慣。亦有未係外國生活過的朋友,一早打定主意送仔女入國際學校,然後中學再去海外讀書。

Raccch 發表於 22-2-4 16:39
回覆 wingetse 的帖子

直資同國際學校係兩條分別較大的路,小朋友先K2好多家長未諗定將來的路,諗住考咗先 ...

係囉,其實最後都係睇吓自己理念,家庭及經濟狀況,再作決定。
始終IS在香港係好少衆(只佔全港7%學生),大部分都係聽人講,如果身邊唔多朋友讀緊都未必咁易理解,咁揀番其他都好大路。

‹ 上一主題|下一主題