用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 國際學校 vs 直資
樓主: wingetse
go

國際學校 vs 直資 [複製鏈接]

poonseelai 發表於 22-1-31 16:37

李寶春,唯一可衹提供ib的直資

咁咪即係同其他直資無分別,分別只係考入去或直升,都係無保證~~~

mcl203 發表於 22-2-3 11:19
咁咪即係同其他直資無分別,分別只係考入去或直升,都係無保證~~~

LPC is private school like CKY, not subsidised, so 100% IB

樓主如100%想考IB; 應只需考慮國際學校和CKY; 當然,先讀本地直資課程,然後在升中時再考慮DSE或其他學制,會提供更大彈性。每年也有不少學生在升中時出國或轉國際學校。也未嘗不可。

不過,IB不僅是一種考試制度,更是一種學習模式;如已鐵了心選擇,所講的彈性,其實又是否真的需要呢?

Hwtsui 發表於 22-2-3 13:14
LPC is private school like CKY, not subsidised, so 100% IB

我係話要考到入去或佢收你先得,高中程度~~~

Hwtsui 發表於 22-2-3 13:14

LPC Direct Subsidy Scheme School
CKY Private Independent School

https://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolsearch.aspx?langno=1

mcl203 發表於 22-2-3 11:19

我係回答你問那間直資保證一定讀 ib, 我知衹有李寶春,其他直資有考非 dse課程上限

樓主話目標係將來讀IB,我係話有邊間直資小學可以保證將來一定可以讀IB~~~
1.LPC係高中接受學生申請入讀IB,又即係係小學階段唔使諗
2.CKY唔係直資,就算高中亦似乎唔一定俾你讀IB

mcl203 發表於 22-2-3 19:43
樓主話目標係將來讀IB,我係話有邊間直資小學可以保證將來一定可以讀IB~~~
1.LPC係高中接受學生申請入讀IB ...

cky高中 衹提供ib,中四考igcse, 符合學校要求可升ib, 要求亦不是好高,升唔升ib各有考慮因素。而香港小學中學全ib衹得幾間。

poonseelai 發表於 22-2-3 20:15

cky高中 衹提供ib,中四考igcse, 符合學校要求可升ib, 要 ...

CKY 升讀 IB 要求 IGCSE 3Bs + 3Cs
IGCSE B/C 即係 4/5/6
5/6 分別為 Strong/Standard Pass
此最低要求基本上唔算難

Admission policy (p.4-5)
http://cky.edu.hk/about-cky/school-policies/

Poyau 發表於 22-2-3 23:20
CKY 升讀 IB 要求 IGCSE 3Bs + 3Cs
IGCSE B/C 即係 4/5/6
5/6 分別為 Strong/Standard Pass
Cky唔係都係只有ib讀/考咩?如果igcse唔達標咁會點?

ok3 發表於 22-2-4 00:30
Cky唔係都係只有ib讀/考咩?如果igcse唔達標咁會點?

達標考 IBDP 唔達就 IB Cert

ok3 發表於 22-2-4 00:30

唔達標便會去考IB Cert; CKY 的透明度很高;他們把IGCSE 的成績也放上網的;唔達標的人,是鳳毛麟角。

lambeanmama 發表於 22-2-4 01:05
唔達標便會去考IB Cert; CKY 的透明度很高;他們把IGCSE 的成績也放上網的;唔達標的人,是鳳毛麟角。

印象中達標而不繼續在cky升讀ib也不少,好似有3成幾

poonseelai 發表於 22-2-4 07:11
印象中達標而不繼續在cky升讀ib也不少,好似有3成幾

過去我不清楚,但我在考小前(即三四年前)開始留意,近幾年考獲A*-C的人數也在95%以上。就以2021年為例

“98.47% of our grades this year are A*-C.   Out of 115 students, 105 of them, who attained 6As or more”

以上資料可在學校網頁上看到的。

三成幾的說法,可能是因為前人對比考IGCSE 和考IB的人數相差,早年是頗有分別的。但考不考IB, 是學生(及其家長)的選擇,不代表他們未能達標去應考IB diploma。

lambeanmama 發表於 22-2-4 01:05
話雖如此,總覺得此安排有點剝奪學生權利嘅感覺

lambeanmama 發表於 22-2-4 09:32
過去我不清楚,但我在考小前(即三四年前)開始留意,近幾年考獲A*-C的人數也在95%以上。就以2021年為例

...

唔止早年,2021 有81人考 ib,相比2019年有 128人考 igcse, 約3成6不考ib,  如果不達標衹是好小數,不上ib比例都算高。當然,正如我上面都有講,升唔升ib各有考慮因素,衹係我個人比較八卦,有D好奇個中原因。

lambeanmama 發表於 22-2-4 09:32

...

你啱,cky igcse 6A以上有獎學金攞,舊年得10人未到6A,3B3C嘅要求好低,我估個個都達標。

好多家庭自己選擇yr10後出國讀都好正常,始終喺英國申請英國大學易少少,cky係新校,申請外國大學可能蝕底。

回覆樓主:

….

poonseelai 發表於 22-2-4 09:55
唔止早年,2021 有81人考 ib,相比2019年有 128人考 igcse, 約3成6不考ib,  如果不達標衹是好小數,不上ib ...

對,2021年考IB的人少了;但可能因為選擇多了;學生(或家長)可能想考A level; 或者去美加升學;我自己都抱開放態度的。最緊要是「有得揀」LoL

supermom1 發表於 22-2-4 10:22
我認識之中多Year 5 之後走,  選擇留低大約1/4 人

國際學校比較flexible, 到時可按情況早走遲走甚至唔走也可以,LS反而太遲驚會語言文化不適應谷住走,但始終唔係個個小朋友咁細ready,而且太細更快甩哂中文。朋友一家去了英國三年,細那兩個(去時分別5/8歲)已經唔識講廣東話,大那個去時12歲就仲肯講少少。
‹ 上一主題|下一主題