用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 k2 圍爐取暖區
樓主: BurberryCool
go

k2 圍爐取暖區   [複製鏈接]

KateC2012 發表於 22-1-24 11:05
其實如果再狂外補(搵私補上門), 功效其實都差唔多?

私補攪得掂學術都攪唔到自理同埋同輩社交。。。仲要去放電呢?

siraK 發表於 22-1-22 11:16
今年K3嗰班都一樣,都係返得好少學就要考小
係呀, K1 開始停, 仲要一開始係冇zoom lesson support, 慢慢先有Zoom.... 學術都係其次, 小朋友呢3年幼稚園根本冇咩群體活動, 好少同小朋友交流, 冇晒openday, sports day, picnic 呢D events, 連Christmas party, CNY party 都係Zoom party... 我仲記得阿女去年要係屋企望住zoom玩大風吹....

回覆樓主:

我小朋友今年k3, 剛完成小一面試,我都認同FTM真係有優勢,起碼可以有時間教到自己小朋友。而我係要返工,小朋友仲要係坐唔定,zoom lesson真係上唔到,小朋友仲要早睡早起,好多時放工返到屋企,小朋友都瞓左,所以唯有每日出門前,用半小時教小朋友,真係教到幾多得幾多。真係唯有盡力做,希望你地呢屆唔需要再拍video, video真係好考家長,自問video對我小朋友黎講,真係好大考驗,因為真係唔肯拍,所以考小到頭來真係緣份遊戲。

pccw2017    發表於 22-1-25 10:53

Azzurro 發表於 22-1-24 09:21
教育界都好多事情在發生

DSE 考生成績大顛覆

卷幼考小好係錯覺。

因為考小會選直私嘅家長,好多都移佐民。

piglover 發表於 22-1-24 13:44
卷幼考小好係錯覺。

因為考小會選直私嘅家長,好多都移佐民。

經歷過今年考小就知,移民潮名校神校容易考咗根本係錯覺,間間學校就算二線學校都好多人考!一入禮堂家長絡繹不絕,排隊人潮一班接一班,因為疫情有神校更加多設 1 round 拍片環節。

就算係唔係疫情每年都有一班家長係背後發功,卷幼定私幼最主要都係睇背後栽培小朋友嘅家長。

四千人爭同四千五百人爭,點都係易左,不過唔係易好多。
而且雖然多人走,同樣也多了很多普通話人加入戰團

識教的FTM   受教的小朋友 = 完美的組合

最好加多個幫得手嘅工人

無論有冇得返學,考小考得好其實都係靠家長發功

回覆 maggie196 的帖子

請問邊間今年多設 1 round 拍片環節?

Lightwriter 發表於 22-1-24 12:20
獨生+雙職父母就慘d, 呢d真係train 唔到

如果有兄弟姐妹,就叫好過無。

我咪就係
「獨生+雙職父母」

maggie196 發表於 22-1-24 14:10
經歷過今年考小就知,移民潮名校神校容易考咗根本係錯覺,間間學校就算二線學校都好多人考!一入禮堂家長 ...

Agree

年年兩手offer都集中在最top果班小朋友, 而呢班小朋友size細咗(多咗揀國際學校或移民), waiting既小朋友機會就大咗.

呢兩年call waiting 機會比以前大. 不過可能只係短暫, 好快就有新香港人補充返…

第二次小朋友升小,感覺有很多學校垂青的小朋友一般都是有些天生特質比較特出,例如淡定、專注、好記性之類,當然家庭環境以及父母支援都係天生的一部分。
學術、禮貌以及習慣以前返學係學校可以培養到,但係家長都要發功配合;依家冇得返學或者只有zoom就變咗依三樣都係大部分依靠家長自己教。如果小朋友天生聽話記性好,雙職家長放工後或者週末自己教都冇問題;但係如果小朋友唔係受教個類,全職媽媽係屋企都可以教到嘔血,仲會因為全職教都冇成績好有挫敗感。所以我覺得盡力做就可以了,有啲嘢強求唔到。

BurberryCool 發表於 22-1-21 23:19
各位加油⋯ 成日無學返,都唔知點考小
其實考小學好容易, 最緊要係培養閱讀興趣同有禮貌

yeeling0101 發表於 22-1-22 12:04
有危就有機,停課之下,主要靠家長發功,小朋友差異更大,家長有努力,小朋友會有好結果今年k3小朋友已經係 ...
AGREE ,  K班 P班 家長真係要跟到足
小朋友 要上到 好的中學 才靠自己

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

快樂火雞 發表於 22-1-24 12:13
疫情就是full time mom的優勢,難怪名幼都喜歡FTM
不管怎麽説,全職母親比工人姐姐或者四大長老在教育上的 ...

旺角男校大部份媽媽是working mum, 無論跟功課、安排活動也很hands-on, full time mum or working mum 只是用心、有方法, 任何時候都能教出好孩子

sillyorange 發表於 22-1-24 13:28
係呀, K1 開始停, 仲要一開始係冇zoom lesson support, 慢慢先有Zoom.... 學術都係其次, 小朋友呢3年幼稚園 ...

好擔心小朋友社交⋯⋯

快樂火雞 發表於 22-1-24 14:28
四千人爭同四千五百人爭,點都係易左,不過唔係易好多。
而且雖然多人走,同樣也多了很多普通話人加入戰團 ...
其實很honest最挑戰的不是香港的小朋友,而是你提到的後者 (有資源有實力小朋友也很有目標的一羣)(利申:我小朋友今年收到九個正取offers)

考少谷學術是一定的,但不盡是cert方面,但個人能力。大家加油,好好珍惜時間教好小朋友,祝叩門/waiting收call順利。

家長千萬不要後知後覺,時間是小朋友的成本。

bubblebear    發表於 22-2-7 12:16

valentinored 發表於 22-1-29 18:46
旺角男校大部份媽媽是working mum, 無論跟功課、安排活動也很hands-on, full time mum or working mum 只 ...
非常對
‹ 上一主題|下一主題