用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 k2 圍爐取暖區
go

k2 圍爐取暖區  

各位加油⋯ 成日無學返,都唔知點考小

BurberryCool 發表於 22-1-21 23:19
各位加油⋯ 成日無學返,都唔知點考小

全部人同你一齊無學返,無關係

今年K3嗰班都一樣,都係返得好少學就要考小

有危就有機,停課之下,主要靠家長發功,小朋友差異更大,家長有努力,小朋友會有好結果今年k3小朋友已經係咁

其實呢幾年升小已經係,我小朋友今年已小一,佢哋果年嘅k2只返咗半個學期就停課,2020年全年返得幾十日學,8成直私都無面見要拍片,疫情比而家嚴重得多,大圍都係咁,靠家長發功

回覆樓主:

無學返係錯覺,有錢有資源既小朋友從不停止學習,你一慢落黎k3考小就知味道了。

糯米米糍 發表於 22-1-22 12:26
其實呢幾年升小已經係,我小朋友今年已小一,佢哋果年嘅k2只返咗半個學期就停課,2020年全年返得幾十日學, ...

係比宜家嚴重,好多1st round 交片交portfolio 唔知點解就衰左,仲要小朋友幼稚園都未開始zoom ,呢兩年已經習慣zoom

Full time mum 完勝

好想快d返學

回覆 BurberryCool 的帖子

確實係,見到身邊幾位full time mum 嘅小朋友今屆都考得好好,媽媽應該付出左好多

BurberryCool 發表於 22-1-22 18:29
Full time mum 完勝

FTM 加上有工人更加是完勝。

教育界都好多事情在發生

DSE 考生成績大顛覆
小五小六 呈分試成績都大顛覆
k2 k3 準備考小學自然都大顛覆啦

依賴學校的人成績大幅變差
自學強的人就因為時間更多,變得更強

簡單來說就是強者越強,弱者越弱
一向都係自學能力強的人先成績好,係疫情底下,優勢更大

幼稚園的話,私幼同學優勢減弱
好明顯這兩年免費幼稚園同學考小表現更好了

疫情原因少上課,學術可以自己教,但係我反而比較擔心自理能力同社交能力,始終係屋企係欠缺個環境。

KateC2012 發表於 22-1-24 00:51
點解咁講嘅?
因為雙職父母相對冇咁多時間在家教小朋友

KateC2012 發表於 22-1-24 11:05
其實如果再狂外補(搵私補上門), 功效其實都差唔多?
有時就係唔想咁細個就咁 drill 法不過明既, 香港既主流就係咁既方向...

疫情就是full time mom的優勢,難怪名幼都喜歡FTM
不管怎麽説,全職母親比工人姐姐或者四大長老在教育上的優勢明顯好多。

近兩年的考小都好明顯發現FTM有好大優勢。

Raccch 發表於 22-1-24 09:31
疫情原因少上課,學術可以自己教,但係我反而比較擔心自理能力同社交能力,始終係屋企係欠缺個環境。 ...

獨生+雙職父母就慘d, 呢d真係train 唔到

如果有兄弟姐妹,就叫好過無。

比較做到home schooling 既環境應該係有2個小朋友+ftm+工人,自己無兄弟姐妹就搵隔離屋同學,加個願意教既大人,有個私人地方繼續學習。

快樂火雞 發表於 22-1-24 12:13
疫情就是full time mom的優勢,難怪名幼都喜歡FTM
不管怎麽説,全職母親比工人姐姐或者四大長老在教育上的 ...

絕對係啦,本身屋企經濟環境容許到呀媽做ftm係香港來講已經唔易,個呀媽又願教(唔係個個都願意/識教小朋友),唔outsource 比工人同長老,陪小朋友成長。即使呢d小朋友turn out 唔入名校,對佢地日後成長都有脾益。

我咁岩識得n無入coed都係ftm細路。(emoji)