用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 k2 圍爐取暖區
樓主: BurberryCool
go

k2 圍爐取暖區   [複製鏈接]

melle 發表於 22-2-5 20:30
其實很honest最挑戰的不是香港的小朋友,而是你提到的後者 (有資源有實力小朋友也很有目標的一羣)(利申 ...
短期來講,後者的目標以旺角同佐敦爲主,參與黃竹坑競爭的還比較少。以我所見,這一幫學生已經大批量進入SC同LH,以及CCKG。SKH來講,現在在讀的還只有零星一兩個,但係出年K1的就有非常之高的比例。
趨勢非常明顯

快樂火雞 發表於 22-2-7 10:31
短期來講,後者的目標以旺角同佐敦爲主,參與黃竹坑競爭的還比較少。以我所見,這一幫學生已經大批量進入SC ...

我發覺黃竹坑好少收後者. 不過以後好難講

回覆 bbchu0316 的帖子

其實後者好多都有報黃竹坑,只是拍片後唔多入到2nd in,cckg唔多人收到call,LH就都幾多有得去in。

Raccch 發表於 22-1-25 09:35
第二次小朋友升小,感覺有很多學校垂青的小朋友一般都是有些天生特質比較特出,例如淡定、專注、好記性之類 ...

無錯,長時間對住仔傷感情,勞氣。EQ幾高都會發火

zaba 發表於 22-1-24 11:47
有時就係唔想咁細個就咁 drill 法不過明既, 香港既主流就係咁既方向...

係,不過其實唔係個個細路都俾你谷,我肯我兩個細路都唔會肯。用谷嘅方法先上到英文band one 中學一樣讀得未必好,身邊好多例子。我覺得最緊要打好語文基礎。

回覆 day_bo 的帖子

對,其實好多學校幼稚園都係注重培養習慣同小朋友興趣,但係咁樣打基礎未必係考小體現到,有可能好耐之後先會出成效。有啲幼稚園注重培養考小一需要的技能,感覺成績就會突出啲。都係睇返你自己家庭的取向同教育方法。

melle 發表於 22-2-5 20:30
其實很honest最挑戰的不是香港的小朋友,而是你提到的後者 (有資源有實力小朋友也很有目標的一羣)(利申 ...

九個正取offers ,有考小一心得分享嗎?

而家提早放暑假,大家會唔會報網上課程幫囡囡補底呀?好擔心升唔上心儀小學。

lautobielau 發表於 22-2-23 11:20
而家提早放暑假,大家會唔會報網上課程幫囡囡補底呀?好擔心升唔上心儀小學。 ...

唔想佢成日對住部電腦。
會自己幫佢補底。

大抽獎算⋯佢唔谷得

依家除咗擔心考小外,仲要擔心升上小一係咪適應到。今年就升K3,但係K1-K2面授的日子寥寥可數。眼見K3的日子疫情依舊,返小學就要較為獨立了,適唔適應到?唔敢諗
‹ 上一主題|下一主題