用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 英基小學用家評價
樓主: GloSee
go

[小學] 英基小學用家評價   [複製鏈接]

回覆 glo000 的帖子

有關呢個問題,由於最近幾年我同朋友都有報考ESF既幼稚園,可以分享小小我既體驗同觀察。

我大仔2020年報K1, 個時同都係N無既朋友一起報左TY ESF,我地2個都係連interview 機會都冇,後來因為我左choice報TC先有得in。之後先知,有同學仔有priority都入唔到TY。

之後個年,另一個又係N無既朋友又報TY ESF,都係冇得IN,最後買左Debenture先有機會。
而家tc開左pn,所以k1學位應該係少左,大家如果係n無又真係想入esf既,真係早d plan定條路。

回覆 Radiomama 的帖子

咁就好啦,希望我仔都會開開心心。
始終一讀基本就係13年。

yonfish 發表於 22-12-3 18:16

咁就好啦,希望我仔都會開開心心。

放心,WKS雖然campus唔大,但都好好,
ESF 幼稚園讀的小朋友真係好開心好自信的,另外最impressive 係佢哋攪的家長workshop很高質素,一定要去呀!獲益良多
其實學校是提供一個平台,父母才是最了解自己小朋友又對得最多的,自己多學習才知道如何培育小朋友。

supervi 發表於 22-12-2 23:38
咁好好喎,請問邊間?
ESF TY

chunting34 發表於 22-12-2 22:29
侄女讀緊esf小學,話主要問題係大班,老師大部分都好好,不過好難兼顧咁多學生,每個學生present或者答問題 ...

大班,即一班幾多人?

想請教一下,如果BHS waitlist year 1大約排60, 係咪冇乜機會等到?

Kai92 發表於 22-12-3 22:03
大班,即一班幾多人?

30個

yonfish 發表於 22-12-3 17:44

我本身報既地址都係新界東,大仔都入唔到SJS,所以都知道SJS外校生基本唔洗諗。
Siblings 都幾高 Priority, 應該好大機會可以入哥哥果間

回覆 aidan08 的帖子

Island side? 🫣

glo000 發表於 22-12-2 09:33

每逢申請入學時間,就見到不同的討論區、whatsapp group不時 ...
難唔難入真係好個人,有o的人覺得易,有些人覺得難
自己一樣係N無人士、LP、無買NR,唔係校友,咩分都無,幾年前考左幾間IS幼稚園,ESF係其中一間,當時收到offer但最後無讀到,有朋友初時都唔收,咪一直報插班,見到唔少K1唔收,K2插班收左,一樣直升小學,覺得只要有決心,最終都會讀到的

網上係見到好多唔收既個案,但一樣收左好多N無人士,不過無係網上分享姐

2jkidsfather    發表於 23-1-24 12:37

回覆 001khuc 的帖子

may i know if there is any concern so 最後沒有take學校的offer?

回覆 winter_sun 的帖子

請不要誤會,ESF係好學校,成績、學校資源都好好,果時1516都諗左好耐,因為想小孩西化得黎又聽話少少,最後選了另一間一條龍IS,讀左幾年,感覺良好

I see I see; thanks for reply

請問係邊間?

GloSee 發表於 22-1-21 11:33
因為岩岩收到Y1 offer, 請問有無英基小學用家可以俾下意見?

1. 教學質素如何?

1. 教學質素如何? Y1 基本上無咩學術,so can’t comment

2. 老師有教學熱誠同關心學生嗎? 應該ok, 至少我小朋友好鐘意自己d 老師 / EA (放完假都話要整D cookies 返去俾老師)

3. 例如Y1要做咩功課? 基本上係0 . 除咗有d take home reading. 一般所以homework 上堂做晒

4. 學生discipline如何? 有無欺凌情況? 我覺得ok. 當然IS 小朋友係會活躍d, 碰撞一定有,但係又唔覺係intentional. Bully 其實係邊間學校都可能有,小朋友要學識handle

5. 老師多唔多影相/video放上網俾家長睇? 一個禮拜3~4 次

6. 老師多唔多同家長溝通? 唔多,每個term 一次。不過send email問嘢都好快覆

7. Playground language係咪英文? 當然

8. 多唔多After-school activities? Y1 有 optional ECA

2jkidsfather    發表於 23-1-24 12:36

認同

elva_mama 發表於 23-1-23 22:49
1. 教學質素如何? Y1 基本上無咩學術,so can’t comment

2. 老師有教學熱誠同關心學生嗎? 應該ok, 至少 ...
請問有冇校隊嗰啲?課外活動多唔多選擇?
我之前聽過話ESF 小學無運動/音樂校隊,冇咩課外活動的⋯?

001khuc 發表於 22-12-5 11:59
難唔難入真係好個人,有o的人覺得易,有些人覺得難
自己一樣係N無人士、LP、無買NR,唔係校友,咩分都無, ...
無可否認N無係有少數,
但你話只要有「決心」就入到..?以我睇法N無入到只係幸運元素居多吧
Esf 入學收生制度從來唔透明,

有心入讀Esf 兼有心儀Esf 小學中學分校的家長,
根本就唔會單純依賴呢種幸運😅

況且以近來Esf k 家長group所得知,
有為數頗多有份被esf 揀去 play visit 嘅所謂N無都係「假N無」
而其實父/母其中一方係有FP ,
只係小朋友無FP或因疫情未拎到FP

‹ 上一主題|下一主題