用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 英基小學用家評價
go

[小學] 英基小學用家評價  

因為岩岩收到Y1 offer, 請問有無英基小學用家可以俾下意見?

1. 教學質素如何?
2. 老師有教學熱誠同關心學生嗎?
3. 例如Y1要做咩功課?
4. 學生discipline如何? 有無欺凌情況?
5. 老師多唔多影相/video放上網俾家長睇?
6. 老師多唔多同家長溝通?
7. Playground language係咪英文?
8. 多唔多After-school activities?

感謝(emoji)(emoji)(emoji)

如果問題1-8係你想要嘅野, 你一定失望。或者你要先調整下你嘅期望。

即係英基好差嗎?

乜都唔知又去申請?又會收到OFFER 咁幸運?

aechan 發表於 22-1-24 15:09
乜都唔知又去申請?又會收到OFFER 咁幸運?

呢d野未讀過又點會知ar?
你未讀過間學校會知老師教得好唔好?
你諗野咁負面,就真係好難有offer啦

My son got bully by his classmate.  But after I emailed the teachers, they took action the next day and got it resolved.  

rai_fc 發表於 22-1-24 16:22
My son got bully by his classmate.  But after I emailed the teachers, they took action the next day  ...

May I know which campus and year?

回覆 JS0504 的帖子

我覺得幾好, 我由K1到Year 13家長都做過,只係無法滿足以上8個願望。

回覆樓主:

可能好多國際學校的家長都唔會直接回答你這類問題。我估你對國際學校認識唔多,所以想通過這8條問題的答案去評估下學校到底是怎樣和好唔好呢?我只可以講如果按照你這8條問題去答,我都可以幾肯定唔係你心目中的好學校。例如我覺得冇功都和考試是國際好的地方,等等。只可以從你問的問題中告訴你,國際學校不是你心。目所想的那樣。

barque 發表於 22-1-24 17:37
可能好多國際學校的家長都唔會直接回答你這類問題。我估你對國際學校認識唔多,所以想通過這8條問題的答案 ...

其實我就係想功課少同考試少ar
因為唔係好識人讀英基,所以想知英基係咪咁

oooray 發表於 22-1-24 16:45
回覆 JS0504 的帖子

我覺得幾好, 我由K1到Year 13家長都做過,只係無法滿足以上8個願望。 ...

例如第1點,教學質素如何? 即係你覺得教學質素差?

oooray 發表於 22-1-24 14:20
如果問題1-8係你想要嘅野, 你一定失望。或者你要先調整下你嘅期望。

1-8都失望? 如果係,咁好恐怖wor

樓主,不如分享下就你之前做過嘅research , 你覺得ESF 係點嘅學校先?

關於ESF 的網上資訊不少,應該不難找到的。

miffy_peach 發表於 22-1-24 18:16
樓主,不如分享下就你之前做過嘅research , 你覺得ESF 係點嘅學校先?

關於ESF 的網上資訊不少,應該不難 ...

以我理解,ESF係inquiry-based learning, 活動教學為主,小學行PYP

我buy呢種教學模式

但係某d whatsapp group聽到有讀緊既家長話讀落無想像中咁好,話1班太多人,老師顧唔到咁多之類
亦有家長提及欺凌問題

所以我想知多d其他用家點睇

GloSee 發表於 22-1-24 18:27
以我理解,ESF係inquiry-based learning, 活動教學為主,小學行PYP

我buy呢種教學模式

一班有30人,有1老師2助教,小朋友沒有被忽略。我小朋友Y6才插入,老師用了短短兩個月已可以找到小朋友短處及長處,和找到方法幫小朋友加以改善。有關欺凌問題,我相信每間學校都會發生,我小朋友開學時都有遇上過小小這個問題,校方很迅速處理,第二天已解決了。學校定期有3-way conferenc與小朋友家長三方面去溝通,有問題亦可直接email 老師,他們會快速回覆及解決問題。so far 對學校教育模式是很滿意的。小朋友每天都要在學校堂上閱讀大約20-30分鐘,他們基本上在學校已完成所有project 和功課,暫時放學後都是很輕鬆的。至於upload相片,校方會用seesaw app去分享小朋友課堂表現給家長觀看,但數量唔係好多。中文用簡體及國語輔以英語教學,程度比較淺,要學繁體字,我想家長要外補了。小朋友校內全部以英語溝通,國語只會在中文堂應用。今年COVID 關係,課外活動選擇唔太多,但小朋友就非常enjoy。

回覆 GloSee 的帖子

小學讀幾年你總會遇到好好,幾好,或者冇咁好嘅老師,加上一對30,總有些家長覺得唔夠好。(我一開始講左我覺得幾好,2個小朋友小學階段也遇過幾個好inspiring嘅老師,但人人感覺唔同,都係做下期望管理)

回覆 GloSee 的帖子

1-8點樓上已詳述,基本我也認同,不贅。樓主提出8個問題,令我感覺好像問year one是否像一些稍有名氣的本地私幼描述的賣點。
個人意見,認為學生要適應國際學校生活,家長也同時學習及適應。學校,老師不會主動告訴你什麼什麼,想多了解的話,多參與學校讓家長參與的活動(多數是上課時間抽一兩個小時,,對working parents有壓力),大多是非常無聊的活動,但多多參與,你便能知道孩子在學校的生活如何。

cherry1126 發表於 22-1-24 18:49

Thank you!! 你解答左好多我唔知既野
聽你咁講幾好

回覆 oooray 的帖子

其他唔敢講,但#7一定中。Playground language係英文。

樓主,

教書育人從來不存在買家和賣家之間的交易關係,「用家」之詞泛指曾經光顧過的顧客。正常學校是沒有「店主」和「用家」的。ESF沒有「店主」,亦不會有「用家」,看來妳的查詢困惑是來自你入錯申請表,找錯學校了。