用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 英基小學用家評價
樓主: GloSee
go

[小學] 英基小學用家評價   [複製鏈接]

回覆樓主:

Y1 一位難求,無買NR、N無人仕而從外來幼稚園入到既機會極難,關鍵時刻,自己爬文去分析下。

回覆 glo000 的帖子

Sorry, 有沒有可能告訴我們為什麼“問會引黎好多葡萄的人” Not sure if I understand the meaning

十分感謝

winter_sun 發表於 22-12-2 09:09

Sorry, 有沒有可能告訴我們為什麼“問會引黎好多葡萄的人” Not sure if I understand ...

每逢申請入學時間,就見到不同的討論區、whatsapp group不時有人講ESF好易入,N無, LP幾個朋友一齊入好易,制造好容易入的假象,主要講比想買NR的家長知,不用買NR都好易入,點知依家學校開始出 play visit and interview email,好多家長收唔到email就後悔無買NR 了,仲問可唔可以買返...唉...請新手爸媽自己去爬文自己分析。

借位一問

我而家爭扎緊好唔好比細仔去其他幼稚園,請問如果有sibling priority ,考y1成功率高唔高?

yonfish 發表於 22-12-2 09:34
借位一問

我而家爭扎緊好唔好比細仔去其他幼稚園,請問如果有sibling priority ,考y1成功率高唔高?

都高呀,暫時未聽過人失手(emoji)
不過ESF admission policy可以話轉就轉,將sibling priority排得低過幼稚園,第一年一條龍嘅時候佢就係咁樣講,結果唔少家長安排返細佬妹入幼稚園⋯

Got it, thank you!

winter_sun 發表於 22-12-1 17:24
回覆 aidan08 的帖子

"至於細仔,讀咗兩年ESF幼稚園,真心覺得如果唔係一條龍上小學,我唔會揀,對佢哋嘅 ...

我覺得佢師資無大問題,我仔兩年的class teacher 都幾好。問題係成間學校D文化、運作好麻麻,好因循,唔肯改變,感覺有D嘢好懶,唔肯為小朋友做多步。例如已經好多間幼稚園的家長提出過,疫情咁嚴重,大部分幼稚園都會安排小朋友返到學校換鞋,因為佢哋成日坐地下,circle time, story time, play time 都係坐地下,老師小孩一律著住周街行的鞋踩入課室,,咁細個又會成日摸面捽眼,但佢哋好似全港分校一直拒絕做呢樣嘢,理由係人手唔夠,會好混亂。問題係全港好多幼稚園都做到!而佢哋就無論幾多家長提出過都企硬唔做。

另一次經驗,係佢哋校服係要去一間位於距離我哋學校比較遠的校服商,可以online 買,所以無乜問題。而呢個校服商初期網頁有寫,如果家長希望肉眼見到校服嘅size, 可以去所屬學校攞嚟睇吓度吓。咁我咪返我仔學校問佢哋reception攞校服來想度吓邊個size 比較啱。個reception (其實係個admin head) 第一時間就話無,佢話一向都無的,係個新校服商寫錯。佢仲話要我比個screen shot佢睇,佢要通知校服商刪除呢句。咁我就禮貌地提議,其實放幾件校服喺reception, 比家長online 買之前度吓望吓大細都好幾好吖,D校服得好少sizes, 唔會阻好多地方,可以方便吓家長,始終校服商好遠,而且度啱就唔洗退來退去。個職員態度即刻好差,話佢哋一向唔會咁做,講真,其實佢答:「我哋會反映吓,睇吓可唔可行。」會好好多。我感覺係佢哋好懶,好因循,唔會為家長諗吓,做多步。呢D細節都反映到佢哋唔會為小朋友做多步。職員D質素亦好有問題。我大仔細個讀的幼稚園,上上下下好有禮,你感覺小朋友周圍係呢D人,會被影響同化。同樣,細仔呢間的職員,有D無乜禮貌、又無愛心咁嘅態度,好自然會諗,小朋友亦唔方被好好照顧,亦會被影響。唔係個個職員係咁,但只要有一兩個咁差,仲要成日對外,好影響印象。感覺好差。

上述提嘅呢個態度惡劣的職員,感覺佢唔係好適合做幼稚園,無笑容,無禮貌。我日日接放學,真係感覺唔到呢度D人親切。有一次,我送小朋友返學,想問關於當日嘅一D上課資訊,注意,我日日送返學,咁耐以來,我第一次問嘢。佢黑口黑面乜都答我唔知,係老師先知,亦無意慾幫我問吓,係咁推卸話佢乜都唔知,態度好差。我話,咁我不如帶小朋友上課室,直接問老師啦,佢阻止話唔得。然後我見到平日行嗰條樓梯,轉彎位應該有老師或職員睇吓幫吓D小朋友,但當日無,而我仔又比平日拎得多嘢,我就問吓,上樓梯有冇人幫吓,佢答我有,但我見到係無。佢亦無意想幫吓我小朋友。呢個人,每日企喺小朋友返學入校門上樓梯嘅位,佢每日都係企響度,基本乜都唔做,唔會幫吓小朋友,連熱情D greet 吓都唔會,感覺佢非常無心,亦無愛心嗰種。佢堅持唔比我上去詢問老師,話要叫老師專程落樓答我,當時已經開始上堂,叫個老師落嚟根本阻住老師照顧小朋友,麻煩咗老師,但呢度就係要你感覺咁麻煩,唔好發問。後來老師落咗樓,專登答我少少問題,我感覺真係阻到佢上課。呢D處理手法,非常之差。但佢哋係唔會變通。

仲有,我唔知自己有冇要求太多啦,我小朋友剛剛四歲,但老師同我講佢唔夠獨立,其中一個例子係佢每次去廁所都需要老師或職員帶佢去,唔能夠自己去。我心入面諗,其實佢已經自己識嗌去廁所,識得喺廁所搞掂曬,除褲wee wee著褲洗手都識,只係搵個人帶佢去,呢間學校都覺得唔夠,係我有問題定學校有問題?我問過一個喺其他幼稚園做嘅朋友,佢話就算小朋友識得去,幼稚園都要確保佢哋喺廁所時的安全,唔會叫小朋友自己去。

總之,我感覺佢哋好因循,D人唔肯做多步,比較懶。而且真係學生多而又地方細,又要求小朋友快快乜都自己搞掂。我大仔唔係讀呢間,我感覺真係有愛心好多。
不過我估好多家長都無辦法,驚影響升小,而且投訴亦驚帶比小朋友麻煩,唯有忍住。我自己都會諗,提出意見可能會被標籤成麻煩家長,已經感覺佢哋無乜愛心,會驚小朋友響學校受影響。

mandy_ng207 發表於 22-12-2 09:41
都高呀,暫時未聽過人失手(emoji)
不過ESF admission policy可以話轉就轉,將sibling priority排得低過幼 ...

係,我仔同班好多係siblings.
其實以往一向佢哋幼稚園嘅評價都一般,而家有埋「必直升」呢個皇牌,感覺更加唔需要改進,因為一定其門如市,個個爭住入。

thanks for sharing and letting us know more about the school

多謝你分享親身體驗, 其實佢既大班教學都係我concern 之一
至於admin 職員, 就真係睇緣份

aidan08 發表於 22-12-2 10:17
我覺得佢師資無大問題,我仔兩年的class teacher 都幾好。問題係成間學校D文化、運作好麻麻,好因循,唔肯 ...
認同幼稚園部嘅安全同埋衛生都好似爭啲。
關於室內鞋嘅問題,我都有向校長提出過,但個回覆都同你一樣。

但請問係咪國際學校嘅幼稚園就係咁?
要求幼稚園3-4歲小朋友自己去廁所?

我小朋友剛剛開學嘅時候兩歲幾,佢都係同我講自己去廁所。
但廁所係一個阿姐都冇,
我其實都好擔心。

唯一覺得幾好嘅地方係,
老師同學同家長個感覺好親切,小朋友好快都融入到。

sabsab122 發表於 22-12-2 11:44

我大仔讀過兩間國際幼稚園,唔會要求佢哋自己去廁所,一定有人帶。所以嚟到呢度先覺得咁奇怪。佢哋話要train佢哋上小學喎。問題係年紀細就係細,安全都要concern啩?而且,小朋友差幾個月已經能力差好遠,點解要要求個個做到呢?
我都覺得,老師質素係ok, 有心教同有方法。不過成個文化係唔想做咁多嘢,以想小朋友獨立D為理由嚟簡單化所有嘢,唔洗做咁多。

supervi 發表於 22-12-2 11:42

多謝你分享親身體驗, 其實佢既大班教學都係我concern 之一

其實admin職員好影響學校形象。我兩個小朋友,pre school 都試過去唔同幼稚園上堂, 譬如Tutor Time, Woodland, Highgate House, 間間D職員都好好。做幼稚園基本要求都要有禮吧?有愛心就更加好。擺個職員對外,態度咁差,真係令人會聯想好多嘢,我會諗,點解個校長會請個咁嘅人?究竟佢知唔知呢個人態度有問題?如果知仲繼續用,其他照顧小朋友嘅staff又係點呢?如果唔知,咁係咪代表架構有問題?
幼稚園小朋友唔識表達,佢哋透明度又唔係高,難免會令家長擔心。

-條龍唔憂做的感覺!幼稚園愛心係好重要!其實esf 小學都比其他IS 大班,不過都係果句,-條龍!大把人排隊入!

penp0319 發表於 22-12-2 15:14
-條龍唔憂做的感覺!幼稚園愛心係好重要!其實esf 小學都比其他IS 大班,不過都係果句,-條龍!大把人排 ...
小學係大班,但當年我大仔小學係唔錯。主要學校風氣好,老師大部分都好好,個校長管理得好,上上下下D教職員,行政人員感覺都有愛心,有心教學生。而且我眼見佢哋對SEN好關顧,我仔有個同學阿氏保加,個爸爸話完全無揀錯學校。學校對佢個仔用咗好多心機,亦好包容,會特別用好多方法去幫佢。

aidan08 發表於 22-12-2 15:27
小學係大班,但當年我大仔小學係唔錯。主要學校風氣好,老師大部分都好好,個校長管理得好,上上下下D教職 ...

呢點我十分同意,尤其係有比較之下,ESF 對特殊需要同學嘅包容係比一啲所謂「小班」嘅學校更多。

sabsab122 發表於 22-12-2 11:44

有關鞋呢個問題,我哋k1個時都有家長提出過,我讀個間當時都有做啲嘢回應家長,不過最後都係不了了之。我就冇咩所謂,不過感覺到有啲家長的確比較介意。我覺得著唔着鞋都可以,因為:

1. 其實小朋友嚮公園都係咁玩,小朋友都係著鞋周圍踩。
2. 可能外國對除鞋呢樣嘢唔太著緊,佢哋會著鞋跳上張床。(呢個我都接受唔到)

另外,有關去廁所方面,我小朋友有唔同嘅經歷。我仔基本上成個k1都著住片,學期中嘅家長會中,我有主動同老師提出過toilet training 既問題。當時老師同我哋講,唔需要太緊張,,小朋友感到有信心就會戒到片。我仔k1最後一個星期先冇著片(emoji)

我諗可能唔同分校有唔同感受,不過我一直都感恩我仔入咗英基。

esf我孩子幾年前參加過playgroup,好失望,感覺老師完全沒有愛心,分派勞作用品不均,我們沒有任何材料,提出都不理我們,所以之後完全不打算讀它的幼稚園!
不過我去參觀小學,就覺得那兒的職員很好,兩間是不同地點。

aidan08 發表於 22-12-2 10:17
我覺得佢師資無大問題,我仔兩年的class teacher 都幾好。問題係成間學校D文化、運作好麻麻,好因循,唔肯 ...

Del ……

侄女讀緊esf小學,話主要問題係大班,老師大部分都好好,不過好難兼顧咁多學生,每個學生present或者答問題嘅機會都分薄左,本身主動嘅小朋友可能著數d。同埋佢地放break時操場好多人跑黎跑去都唔夠人睇住,俾其他同學撞跌整親都無人知。佢細B,year 1開學都未夠5歲,不過學校都係話要佢地要獨立之類。

其他方面例如教學模式、家校溝通個d好似都滿意,無咩大問題。

佢媽咪結論係學費咁平,又一條龍,無得要求咁高
‹ 上一主題|下一主題