用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 英基小學用家評價
樓主: GloSee
go

[小學] 英基小學用家評價  

wingjaiii 發表於 22-1-26 15:12
你得閒留意吓而家醫生律師嗰啲仔女全部都去晒國際學校就真。留意吓診所有時放佢哋小朋友嘅相片,大部份都 ...
可能咁啱我識嗰幾個醫生律師唔同啦..

這個post好有參考價值,多謝樓主既題問,令大家對英基的認識加深。

利申:我都對英基好有興趣,好想了解多些

ckmammy 發表於 22-1-26 15:17
可能咁啱我識嗰幾個醫生律師唔同啦..

我算識得多醫生,大部份係專科
我身邊的,差唔多一半係入名校例如DGS, st paul co-ed, DBS, maryknoll
但更多係讀國際學校,ESF 佔多數,另外都有蘇浙國際,弘立,harrow 等
讀津校嘅,得一個

回覆樓主:

對於這些提問,我相信不同的人會有幾不的意見。作為一個家長,由另一角度去看,整體上學校給小朋友一個愉快的小學和中學生活。大部分同學在高中時開始努力讀書,IB平均成績37左右,這個成績接近三大普通科的入學要求。當中較叻的學生Ivy league和Oxbrige 都入到。希望這樣能夠給你一個整體大概評估。

IB 40分或以上的平均30%學生。今年唔少學生收到HKU Law offer 大約要求41分

oooray 發表於 22-1-26 13:55
回覆 wg_ann 的帖子

所以國際學校從來都是少眾參與。從性價比角度, 根本不用討論。行傳統一定平靚正。

國際學校學生只佔全港學生的7%,所以真係小衆。
咁我唔會話人比幾萬蚊坐business/頭等機位唔值,我坐Econ都去到目的地,留番啲錢shopping好過啦云云,始終值唔值人地自有分數。

2jkidsfather    發表於 22-12-1 09:42

Nbs 發表於 22-1-26 17:50
我身邊的,差唔多一半係入名校例如DGS, st paul co-ed, DBS, maryknoll
但 ...

我識個D,就算小學入咗名校,起碼一半到中學都係轉入IS,仲要好坦剔咁先轉到,睇到個分別係,問番都唔係特別享受小學尤其高小的生活,而且稔起測考都怕怕,咁起碼我小朋友而家係非常享受及零痛學習,賺哂了,仲未計性格文化上的影響。

964000 發表於 22-1-26 17:53
國際學校學生只佔全港學生的7%,所以真係小衆。
咁我唔會話人比幾萬蚊坐business/頭等機位唔值,我坐Econ ...
呢個例子比喻得好好!

964000 發表於 22-1-26 18:01
我識個D,就算小學入咗名校,起碼一半到中學都係轉入IS,仲要好坦剔咁先轉到,睇到個分別係,問番都唔係特 ...

係呀。我識嗰d 大部份都仲係小學。我d seniors d 小朋友就大喇,讀中學嗰d 就真係全部都喺國際學校或外國讀書,好似無人考DSE

回覆 964000 的帖子

比喻得好好

Ans:
1. 教學質素如何? No absolute answer. Some teachers more passionate, some laid back
2. 老師有教學熱誠同關心學生嗎?
Same as 1
3. 例如Y1要做咩功課?
Cannot answer. My child didn’t study from Y1
4. 學生discipline如何? 有無欺凌情況?
Some good some really terrible. I think it’s more obvious at senior grades. Not so for primary or junior secondary

5. 老師多唔多影相/video放上網俾家長睇?
No.  Not that I’m aware in secondary

6. 老師多唔多同家長溝通?
You can email teachers and they would respond. There are standard official student led consultation days like twice a school year. Our school runs trimester and there is a report every term.
7. Playground language係咪英文? Of coz
8. 多唔多After-school activities?
Many. But most are suspended due to covid. My child wasn’t very interested in those activities and only joined the soccer team. He would rather come home after school and rest other days.

回覆 ratafan 的帖子

1. 請問是否每間ESF primary 質素都差不多?2. 是否每一班30日都會有1 teacher + 2 teaching assistants?
3. Student mix 是否都local 學生為主?
我知道foreign passport 要七成, 但其實好多香港人都有外國passport
Thx!

My child is in Y2 right now and can understand your concern.  But the questions don't really tell much in terms of what IS/ESF really is, they cater to what you'd ask at a local school...  Anyways -

1. 教學質素如何?  really depends on what you are looking for.  my daughter has improved a lot in "soft" skills - more proactive in asking questions/presenting in class, and curious when learning new topics.  But weaker in terms of hard knowledge (e.g. math, spelling, etc).  Overall I am satisfied.

2. 老師有教學熱誠同關心學生嗎?  Every school has good and bad teachers.

3. 例如Y1要做咩功課? None other than some chinese writing. Encourage reading everyday.  

4. 學生discipline如何? 有無欺凌情況?  No bullying so far.  But all school has it.

5. 老師多唔多影相/video放上網俾家長睇?  Depends on teacher.  the Y1 teacher posted a lot, but almost none for Y2.

6. 老師多唔多同家長溝通?  Open door policy.  I can reach out to them anytime in person or by email - but otherwise they don't contact you.

7. Playground language係咪英文?  Of course

8. 多唔多After-school activities?  Many - some free, some paid.

2jkidsfather    發表於 22-12-1 09:47

annie40 發表於 22-1-24 22:22
樓主,

教書育人從來不存在買家和賣家之間的交易關係,「用家」之詞泛指曾經光顧過的顧客。正常學校是沒有 ...

OMG(emoji) you think too much.
雖然個post唔係我開的,但樓主唔識先問大家意見啫。呢度好多新手爸爸媽媽,所以問呢啲問題好正常喎。

sumsum20 發表於 22-11-30 13:07
OMG(emoji) you think too much.
雖然個post唔係我開的,但樓主唔識先問大家意見啫。呢度好多新手爸爸媽 ...
我是咸豐年代的人,誤入新年代,是自己偏執了,莫怪。
依稀記得孩子年幼時,為了幫助她比較容易掌握中文學習,跟她說廣東話時儘量用詞文雅,希望日後寫作時做到我手寫我口,我口自我心,減少語病。

Nbs 發表於 22-1-26 17:50
但 ...

IS入面當然ESF佔多數,本身ESF學生就最多

回覆樓主:

認同覺得呢個post裏面有啲人真係過份偏激。樓主都係問返一啲好多是新手家長都想知嘅問題。唔使個個都咁高德高地去批評嘅。個個上網search下就知結果嘅話, 就唔使討論區啦。

我小朋友雖然唔係讀esf. 但係esf都係一個我不斷有留意嘅學校。我同意一啲家長講話其實學校只係一個平台, 大家最終都係各自修行, 同間學校未必有太大嘅關係。但有一樣嘢我真係好buy嘅就係每間學校都有佢嘅文化。文化好多時都係學生同埋家長手堆砌出嚟。所以選校嘅時候都要留意下, 呢一啲嘅文化啱唔啱自己。呢樣嘢比起老師同埋學校嘅教法反而更加緊要。

以下係我一啲個人嘅觀察同埋感覺。一啲esf嘅家庭可以指正對錯。

ESF 傾向比較多一啲本地家庭。感覺上呢啲家庭嘅想法都大約喺本地同埋國際學校之間。例如雖然學校本身唔會話太過著重中文, 但係呢間學校嘅小朋友中文都唔差, 因為佢哋嘅家庭多少都會對中文有一定嘅要求。所以簡單嚟講佢哋啲小朋友中文唔錯, 同間學校冇乜關係。

同樣地呢間學校出唔少狀元, 原因都係同呢啲家庭嘅想法有關。背後家長嘅發功都唔少。所以作為新手家長要認清楚究竟係學校令到呢班小朋友成績好。定係呢啲間學校有能力聚集一班成績好嘅朋友嚟讀。

我感覺上去呢間學校本身都屬於比較happy, 但係佢哋嘅家長有好願意去外補, 多少都受到本地文化影響較多。

呢樣嘢冇話對與錯, 但係正所謂物以類聚, 你要自問自己係咪呢一類型嘅家長。

......
.

樓主,我有兩個小朋友,一個已經14歲,一個現在4歲。大兒子Year 1開始讀,我諗我可以講吓我經驗。

首先,我絶對無後悔比小朋友讀ESF。所以細的都跟住阿哥入。

ESF的小學基本各自為政的,唔同學校風氣文化都會好唔同,好睇你讀邊間。我大仔小學讀Peak School,我嘅評價係,校長十分之好,睇得出佢好有責任感。佢帶領之下,各方面都做得好好。我仔好好彩,遇到嘅老師大部分都好好。六年以來,只有一年個老師係比較差,懶、唔盡責、求其。其他五年嘅老師,都十分之好,對學生能夠做到恩威並施,唔會放任,但又有愛心,了解學生。
我大仔嘅經驗,其實否定咗國際學校校風鬆散,小朋友無規矩之說。我仔六年來的class teachers,全部在管理小朋友行為上都幾嚴格,當小朋友行為不當時,佢哋其實都幾 ' 惡',d老師唔會放任小朋友嘅操行。當然,國際學校唔會有好多本地學校嘅無謂規矩,例如喺操場唔准跑,著錯對鞋又要罰呢D。但對bullying,同埋會影響其他人嘅行為,佢哋執得好嚴格。

我仔學校比較多鬼仔,佢哋係真係比較活潑d,但我係一個mindset好能夠適應IS嘅家長,我唔覺得佢哋係曳,我接受到佢哋嘅活潑。如果覺得小朋友唔郁,好聽話,唔會周圍走先係乖嘅家長,可能會唔啱讀。我仔六年以來,無遇過我覺得係bullying 嘅事。上咗中學反而有一次,但其實都唔算係好嚴重,不過我仔有唔開心,所以我都通知咗學校,學校處理得十分之好,基本上馬上解決。我嘅觀察係ESF面對呢D事,佢哋唔會坐視不理,會好認真處理。佢哋骨子裡嘅理念,真係well being 緊要過academic。尤其係小學。所以,如果好緊張學術,覺得讀少一日書,做少一日功課,無測驗考試就會輸在起跑線嘅家長,奉勸真係唔好讀,會對學校失望。以我所知,ESF都有呢類家長,尤其比較多中國人嘅學校,佢哋就會好多外補。
唯一要有心理準備,如果你對中文有要求,單靠學校嘅中文一定唔夠。佢哋中文真係教得好差吓。

由於我仔已經上咗中學,我可以講你知,佢哋只係小學階段唔太著重academic,一上到中學,基本上每年都會逐步感受到讀書壓力。佢哋其實好貼心,真係逐漸增加呢種壓力,比佢哋慢慢適應。我仔嘅年紀,好多由細玩到大嘅同學都去英國讀書,佢哋大部分都考到好好嘅學校,相信佢哋嘅學術水平係唔錯。

我仔已經過咗英國讀書,喺英國嘅寄宿學校,都遇到喺香港讀local school 名校嘅小朋友同年入讀,講真,我有殊途同歸嘅感覺,我仔成績算好,無落後於人,而佢嘅童年過得十分之快樂,呢樣嘢已經足夠。

仲有一樣要讚,就係ESF網課係做得好好。佢哋喺疫情未爆發前已經做好多準備。一開始停課,佢哋嘅網課比起大部分其他國際學校,係完善好多。佢哋人手多,資源夠,都係佢哋喺處理呢類危機時有嘅優勢。

我大仔喺ESF嘅經驗,總括嚟講都係好好。至於細仔,讀咗兩年ESF幼稚園,真心覺得如果唔係一條龍上小學,我唔會揀,對佢哋嘅幼稚園幾失望。

回覆 aidan08 的帖子

"至於細仔,讀咗兩年ESF幼稚園,真心覺得如果唔係一條龍上小學,我唔會揀,對佢哋嘅幼稚園幾失望。"

你能分享更多關於你失望的原因嗎? me 也有興趣了解更多關於 ESF 幼兒園的信息

非常感謝您提前提供寶貴的信息!

aidan08 發表於 22-12-1 16:07
樓主,我有兩個小朋友,一個已經14歲,一個現在4歲。大兒子Year 1開始讀,我諗我可以講吓我經驗。

首先, ...

真係聽好多朋友嘅經驗都覺得ESF幼稚園好一般(唔同分校都有),好多都係講呢句「如果唔係為左升小唔會讀」。

我自己只帶小朋友上過ESF playgroup,係嗰間幼稚園嘅TA教,我都覺得麻麻,上左一期冇再上。