用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 英基小學用家評價
樓主: GloSee
go

[小學] 英基小學用家評價   [複製鏈接]

GloSee 發表於 22-1-21 11:33
因為岩岩收到Y1 offer, 請問有無英基小學用家可以俾下意見?

1. 教學質素如何?

準Y1的家長,你哋関注的問題好大路,但也不容易答。
ESF 是平民國際學校,學費不會太高,軟件和硬件算係唔錯。
1. 老師都合資格,不會太差;但是否最好就見仁見智。讀咗咁多年,遇過各種老師。
2.有超級関心型、也有懶惰型;越低年班,照顧越多。
3.Y1 冇乜功課
4.RC discipline 好好,無遇過欺凌。
5.老師不會花好多時間去影相、拍片。
6.如有需要,應該主動找老師。

GloSee 發表於 22-1-21 11:33
因為岩岩收到Y1 offer, 請問有無英基小學用家可以俾下意見?

1. 教學質素如何?

7. Playground 用語主要是英語
8.低年班的ASA不會太多,而且都是外面機構租學校地方營運而已。也有ESF 自己經營的,跟學校冇関。
高年班好多活動,多數是學生自己籌辦的。

回覆 Nbs 的帖子

請問一班30人,是否每班都會有一位老師+2助教?Thx!

sabsab122 發表於 22-1-25 22:51
回覆 Nbs 的帖子

請問一班30人,是否每班都會有一位老師+2助教?Thx!

停課前我以為係一個老師一個助教 (我女嗰班係28 人), 停課後zoom 時就見到有多一個助教,不知道之前上堂時佢有無喺到(但一路都無介紹過佢)

Radiomama 發表於 22-1-25 22:26
準Y1的家長,你哋関注的問題好大路,但也不容易答。
ESF 是平民國際學校,學費不會太高,軟件和硬件算係唔 ...

謝謝你

GloSee 發表於 22-1-26 10:14
謝謝你

ESF 國際學校mode, 如果入左去同返local 的評核方法去評分就唔太公平。
我小朋友轉左入esf. 明顯開心開朗左好多,學校英文好好多。
因為學期中插班入,學校比你感受到好關心新生。
y1插班,此刻見中文係弱,但見過y2 native 班中文一啲都唔弱,家長前輩話佢chinese reading 要求高,但writing 係簡單,其實都岩我,但你睇下岩唔岩你。reading有追本地小一中文科水平,但本地校如中文中小學就科科睇中文,咁本地中小d中文會叻過esf.

sabsab122 發表於 22-1-25 11:45
回覆 annie40 的帖子

始終未讀過,真係好難用「心甘情願」去形容點解要交學費同埋債券,大家都係以試下嘅 ...

其實不用太擔心。孩子學習的最佳態度是人學我又學,特別是小學,叻唔叻都唔多知道。
小女是2003年沙士后入讀ESF小一,班內有約25個同學,小學期開開心心,十分喜歡上學,同學間特別友愛,對老師態度尊重,成績?無考試大家就自我感覺良好便是,現在這些孩子已經大學畢業了。去了哪些大學?

2 個Cambridge
1 個Oxford
1個 LSE
1個 St Andrews
1個 Cardiff (architecture)
1 個 Exeter (CS and Maths)
1個 Portsmouth (呢位是奧運代表運動員)
1個 Yale
1個 Princeton
1 個 University of Michigan
1 個 UC Berkeley
1 個 CU Med
1 個 HKU Law
2 個 University of Toronto
1 個自殺了

其他的沒聯絡,不知現在怎樣。估計也是挺好的。

ps 大部分細個儍更更,又不特別用功,完全看不出是未來名校生的材料。快樂童年,喜歡上學,十分足夠。按經驗和觀察,愈喜歡把學校細分各項條件,愈努力保證不容有失的家長,最終⋯是好心做壞事。

bullying 間間學校多多少少應該都有,重點係睇學校點處理,我小朋友就無遇到。
但試過問老師問題,佢地覆得好快,仲係好多文字咁覆,唔係hea,文中睇到佢好有心關心啲小朋友。

annie40 發表於 22-1-26 11:19
其實不用太擔心。孩子學習的最佳態度是人學我又學,特別是小學,叻唔叻都唔多知道。
小女是2003年沙士后入 ...
還有一個 New York University

GloSee 發表於 22-1-26 10:14
謝謝你

小學跟幼稚園是不同世界,未來幾個月,培養孩子的自理能力,保持開朗好奇的性格,升到小學不會有太多難題。

其實我好多謝一位介紹我什麼是國際學校的朋友 (諷刺的是她最終以性價比原因跑回去傳統學校, 孩子至今仍在舊制度折騰)。
同時也見不少經濟條件比我優厚的親朋戚友悔不當初, 走上傳統的不歸路。
始終國際學校係少眾, 你行出街問人, 100個有95個都不會認同"值得"花錢讀(包括好多有錢人)
有得選擇的家長, 應該好好自行考慮。
從性價比角度:
以前D樓平, 我供2件, 等於冇左兩層樓, 但我仍然覺得值得, 如果再來一次, 我仍然選擇花錢比佢地讀書, 一定好過"享受"完免費教育後送層樓比佢地。

有d磚家話, "享受"本地免費教育,留番d$供佢出國讀大學咪一樣?性價比更高? 我無法認同。

其實我好多謝一位介紹我什麼是國際學校的朋友 (諷刺的是她最終以性價比原因跑回去傳統學校, 孩子至今仍在舊制度折騰)。
同時也見不少經濟條件比我優厚的親朋戚友悔不當初, 走上傳統的不歸路。
始終國際學校係少眾, 你行出街問人, 100個有95個都不會認同"值得"花錢讀(包括好多有錢人)
有得選擇的家長, 應該好好自行考慮。
從性價比角度:
以前D樓平, 我供2件, 等於冇左兩層樓, 但我仍然覺得值得, 如果再來一次, 我仍然選擇花錢比佢地讀書, 一定好過"享受"完免費教育後送層樓比佢地。

有d磚家話, "享受"本地免費教育,留番d$供佢出國讀大學咪一樣?性價比更高? 我無法認同。

oooray 發表於 22-1-26 12:16
其實我好多謝一位介紹我什麼是國際學校的朋友 (諷刺的是她最終以性價比原因跑回去傳統學校, 孩子至今仍在舊 ...

"有d磚家話, "享受"本地免費教育,留番d$供佢出國讀大學咪一樣?性價比更高? "其實我都好有興趣知, 一個讀傳統學校中小學,直到大學才出國讀大學,同一個一直讀國際學校跟住出國讀大學嘅人, 分別有幾大?

oooray 發表於 22-1-26 12:16
其實我好多謝一位介紹我什麼是國際學校的朋友 (諷刺的是她最終以性價比原因跑回去傳統學校, 孩子至今仍在舊 ...

我覺得有唔少家長(包括我自己)都不自覺用性價比去比較本地及國際學校,尤其是越來越多本地直資開辦IB課程,單純以結果(公開試成績及升學成績)計,可能國際學校的性價比真的比本地學校低,但我自己也時常提醒自己學習是一個過程,甚至是一個終生的過程,過程所學到的東西其實和結果(成績)同樣重要,可能終生受用。

wg_ann 發表於 22-1-26 12:40
我覺得有唔少家長(包括我自己)都不自覺用性價比去比較本地及國際學校,尤其是越來越多本地直資開辦IB課 ...

你提到的問題,我經常有諗。因為我小朋友係可以讀傳統學校的類型,有時都會諗有無浪費錢,或者多此一舉。

後來到佢升中學,幾個以前認識的幼稚園時代朋友。當年升小去了男女拔或Coed的,都在中學重逢。讀落我小朋友成績比他們優勝,所以應該無揀錯。

回覆 ckmammy 的帖子

最終當然是拿到同一個學位。
個人認為, 分別不在於英語能力; 而是內在變化。

我沒有做過實驗, 把兩個雙生兒放在不同教育制度成長, 比較結果(有雙生兒我也不會做這種實驗)。只能用自己去比較。
當我逐一比較之下, 以同齡計,learning ability, presentation skills, reading ability, maturity也是完勝。內在的變化不在於孩子知道比人多或少, 而是他們有潛力去再學習多一些。

回應你的問題, 我認為完成國際學校課程的學生, 更能適應及享受大學的學習模式。

不竟我只有2個samples, 不能代表所有家長的感受。

ckmammy    發表於 22-1-26 14:15

回覆 wg_ann 的帖子

所以國際學校從來都是少眾參與。從性價比角度, 根本不用討論。行傳統一定平靚正。
偶然也有些不明白箇中價值的路人愛留下風涼說話, 我也懶得辯解。
(或許他們不是不明白, 只是要絕對否定別人的路, 才能反證自己選的路才是智者之道。)

ckmammy 發表於 22-1-26 12:32
"有d磚家話, "享受"本地免費教育,留番d$供佢出國讀大學咪一樣?性價比更高? "其實我都好有興趣知, 一個讀 ...

如果以獲得大學學位為「目標」,咁我真係覺得咩學制都冇所謂,有能力,自然喺咩學校都會achieve到呢個目標。

但我選擇國際學校,係由我嘅教育理念、學校嘅教學方法、小朋友嘅成長方式去諗。我想我嘅小朋友培養到點樣嘅mindset,以咩心態去學習,身邊圍繞住點樣mindset嘅同學(同埋我要同咩mindset嘅家長相處…)。呢啲嘢我喺香港嘅local school(加上學課程上)揾唔到。

我認為IS培養/裝備到小朋友嘅內在,比起學位更加係我地家庭想追求嘅嘢。

melobi12 發表於 22-1-26 14:05
如果以獲得大學學位為「目標」,咁我真係覺得咩學制都冇所謂,有能力,自然喺咩學校都會achieve到呢個目標 ...
我跟傳統學校已經脫離咗廿幾年, 而家聽到好多傳統學校又話小班教學又活動教學, 但事實上同廿幾三十年前有冇分別呢? 我認識嘅親戚裹面有搵錢比我多嘅 i banker,醫生律師, 我都好出奇佢哋全部送小朋友去傳統學校。 佢哋本身就係傳統學校出身,可能認為傳統學校教出嚟嘅小朋友比較有規矩?懂得尊師重道? 唔想入國際學校變鬼仔鬼妹?諗唔到有任何理由要花錢去讀國際學校....

ckmammy 發表於 22-1-26 14:34
我跟傳統學校已經脫離咗廿幾年, 而家聽到好多傳統學校又話小班教學又活動教學, 但事實上同廿幾三十年前有 ...

你得閒留意吓而家醫生律師嗰啲仔女全部都去晒國際學校就真。留意吓診所有時放佢哋小朋友嘅相片,大部份都係國際學校嘅相。
‹ 上一主題|下一主題