用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 英基小學用家評價
樓主: GloSee
go

[小學] 英基小學用家評價   [複製鏈接]

annie40 發表於 22-1-24 22:22
樓主,

教書育人從來不存在買家和賣家之間的交易關係,「用家」之詞泛指曾經光顧過的顧客。正常學校是沒有 ...

討論區傾下計洗唔洗咁執著?
我反而認為你留言留錯地方了, 呢度係家長分享學校資料o既地方,唔係討論中文用字準唔準確o既地方

就算真係要討論,你呢段文字形容非牟利既學校還可以講得過去.....
你諗清楚,真係apply到係國際學校/私校? 你敢講佢地完全無commercial?
你睇睇國際學校既private investment先啦

2jkidsfather    發表於 22-12-1 09:44

rai_fc 發表於 22-1-24 16:22
My son got bully by his classmate.  But after I emailed the teachers, they took action the next day  ...

Thanks
May I know more about their solution?

GloSee 發表於 22-1-24 23:40
討論區傾下計洗唔洗咁執著?
我反而認為你留言留錯地方了, 呢度係家長分享學校資料o既地方,唔係討論中文用 ...
自己甘心情願交學費,買denenture,有乜好計較,不少家長多錢得滯,還捐完圖書館又捐體育館都無計喎。入得學校個門,就用最虔誠的心態尊重老師,學校,家長和同學好了。

回覆 annie40 的帖子

始終未讀過,真係好難用「心甘情願」去形容點解要交學費同埋債券,大家都係以試下嘅心態去睇吓啱唔啱自己小朋友。
至於教學質素,每間學校真係有高低之分,
點解問下都要被批鬥呢?

利申:我都想了解多d ESF primary

Make your Child to study Year One in A international schools  this year,, B international schools next year, C international schools the following years and so on..and you will know the answer

唔明點解哩個post有咁多咁冇建設性嘅回覆

sabsab122 發表於 22-1-25 11:45

始終未讀過,真係好難用「心甘情願」去形容點解要交學費同埋債券,大家都係以試下嘅 ...

路過,有感而發!  

我也喜歡看討論區找資料,但時常看到發問者被質疑未有做足資料蒐集便發問,批評者亦沒有提供有關資料,討論區內互相和平理性討論交流相關資料的作用也沒有好好發揮。

sabsab122 發表於 22-1-25 11:45

始終未讀過,真係好難用「心甘情願」去形容點解要交學費同埋債券,大家都係以試下嘅 ...

我都唔明點解問下都唔得
呢個post某d回應者俾我既感覺係神化左國際學校,難道國際學校唔可以有缺點?

講真,對於普通中產黎講,ESF既學費+其他費用絕對唔係散紙,俾之前緊係想問清楚

a_bah0704 發表於 22-1-25 13:17
路過,有感而發!  

我也喜歡看討論區找資料,但時常看到發問者被質疑未有做足資料蒐集便發問,批評者亦沒 ...

認同,討論區本來就係咁用
之前search到既posts好多都幾年前
只係想問下而家最update既情況

GloSee 發表於 22-1-25 13:38
我都唔明點解問下都唔得
呢個post某d回應者俾我既感覺係神化左國際學校,難道國際學校唔可以有缺點?
我都係路過, 但睇完咁多回覆都係一頭霧水。當然每個家長對學校觀感都唔同,有家長認為好唔等於自己覺得好。 例如欺凌問題,任何一間學校都一定有。 又或者老師教學質素如何, 你今年可能遇到位好好嘅老師,但出年嗰位老師又未必係你鍾意嗰類型。 學校有冇課外活動,上網可以搵到資料。 至於國際學校 year one, 你可以放心一定唔會有好多功課, 可能每日做十分鐘咁上下。 如果你希望小朋友有個快樂嘅童年,ESF 的確係最經濟而又唔錯嘅選擇。

回覆 GloSee 的帖子

其實樓上已經答晒你8大訴求。試歸納一下:1. 學教質素冇保證;隨緣;
2. 老師熱誠?隨緣;
3. Y123功課不足, 大量家長要課餘上公文班, 中文班;
4.學生discipline一般活躍但普遍有禮, 卻不排除有少數沒有家教的孩子混進來;bully間間學校都有, 睇下你遇唔遇到,
5. 老師多影相/video:個人感覺偏少;
6. 老師多唔多同家長溝通, 除了每年2,3次3-way conference, student led conference, 一般唔會主動搵你;
7. Playground language:樓上答左, 我見過識中文嘅學生唔會係學校跟同學講中文;
8. After school activities : 自費活動, (我未join過)

ESF缺點多的是, 又試歸納一下:
1. 學費貴(但出面更貴);
2. 大班教學(1:30);
3. 中文差;
4. 冇功課, 冇考試(是缺點定優點, 看家長要求);
5. 冇得溫書(因為冇textbook);

至於值唔值得讀, 因人而異。
學校只係提供一個平台, 至於家長如果運用和發揮, 各師各法, 不能保證最後人人也是IB狀元。

其實隨住仔女漸大,家長視覺係會有唔同。我小朋友細個的時候,我都好在意一間學校學術點、老師點、校風點,我寶貝係度讀係咪最好。但耐咗,你慢慢會發現學校其實只係一個平台,最終都係靠自己修行。再「流」的學校都出到勁學生,只係每個人背後付出唔同。你問到的教學質素、老師熱誠、bully呢d嘢,每一間學校都有呢d問題,但香港有歷史的IS應該無一間有系統性的缺憾。但遇唔遇到,睇你彩數。

有時有網友答得比較玄,你而家覺得irrelevant,但過幾年,可能你諗番起,會另有感受。

Jane1983 發表於 22-1-25 17:39
其實隨住仔女漸大,家長視覺係會有唔同。我小朋友細個的時候,我都好在意一間學校學術點、老師點、校風點, ...

我都有同感,其實我都唔知怎樣回應這些問題。如果嘗試回答,我相信大部分答案都是一般或偏唔好的。我覺得國際學校這個平台,對一些小朋友非常之適合,我都認識一班從小一開始讀而又非常之出色的學生,因為這平台沒有什麼多餘和無謂的功課和考試去限制這類學生的學習動機。相反亦都見唔少讀得非一般的學生。

Jane1983    發表於 22-1-25 20:30

其實隨住仔女漸大,家長視覺係會有唔同。我小朋友細個的時候,我都好在意一間學校學術點、老師點、校風點, ...

agree with what u said!!!

點解d 回覆咁harsh 嘅?!

樓主,我女讀緊ESF RC year 1
停學前係無功課,一樣都無
Playground language 係英文
一班30 人,其實都大班,多嘢講嘅同學會得到多 d attention, 但感覺老師係有經驗有愛心同有熱誠的。之前有 d 關於我女嘅問題email 老師,佢好快覆,好encouraging 同好肯幫忙。不過跟住停課,所以問題solve 到未就未知。
國際學校嚟講ESF 學費算平,不過亦因為咁,多人讀,缺點係好大班教學。

Nbs 發表於 22-1-25 21:16
點解d 回覆咁harsh 嘅?!

樓主,我女讀緊ESF RC year 1

Thank you! 另外想問下,聽講疫情唔嚴重時,放學有課外活動可以選擇參加
例如有咩課外活動呢?

如果好似你咁講,即係間間學校都一樣,讀邊間都無分別

咁全部抽獎就得

而呢個forum其實都無存在意義啦

講笑, no offense

GloSee 發表於 22-1-25 21:32
Thank you! 另外想問下,聽講疫情唔嚴重時,放學有課外活動可以選擇參加
例如有咩課外活動呢?
...

有課外活動呀
不過我無特別睇,因為我帶唔到佢去。
即使係喺同一校舍,佢都要有人接咗小朋友放學,先再帶佢去課外活動。我地屋企離學校遠,我好難做到去接佢,所以無參加過學校嘅課外活動。大少少佢可以自己放學先啦。

回覆 Nbs 的帖子

路過,睇完某d回覆真係嚇一嚇。話「用家」又唔得,連問教學質素同老師關唔關心學生都好似覺得你哋d人唔了解國際學校話如果想要一定失望😖
其實睇返樓主小朋友只係Year 1,問多d好正常。

回覆 GloSee 的帖子

當然唔係間間一樣,只係分別唔在你的8項訴求。好像課程結構,有些IS考IB,有些係AP或其他,邊樣啱自己小朋友,家長buy邊樣。又譬如中文科,有些IS日日有堂,有些隔日,有些一星期一堂。又或者third language,有d唔係好多選擇,有d直頭無。甚至去到Univerisity placement,學校track record好唔好,counselor人腳係點,比到幾多support比學生….

‹ 上一主題|下一主題