用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 地區學術學卷 卓思 vs KV 根德園
go

地區學術學卷 卓思 vs KV 根德園 [複製鏈接]

想問問大家意見 今年9月k12間都係pm offer
Kv 有搵到校車 卓思要自己接送
二間都學術型

根德園學費是負擔到 但小學15分 應該會大抽獎
唔知考唔考到好既直資 私學費太貴需要考慮因為6年
卓思區內學術都出名深 值唔值得俾學費讀根德呢
Thank you
   1    0    0    0

我同你有同樣煩惱我係卓思pm vs 宣幼 am
本身打算宣幼 但原來校車要成一個幾鐘先到
卓思就屋企樓下 但下午校 未諗到點安排時間
宣幼有宣小backup 真係好難決定

屋企人全部prefer卓思 因近同有學卷…
但我仍然好驚幫小朋友揀錯 令佢錯失機會

Kismart0423 發表於 22-1-20 23:44
卓思就屋企樓下 但下午 ...

你目標是宣小嗎?
如果是,一定宣幼,有60%升宣小。
但要有準備宣幼是要自己跟足,因宣幼程度不太足以應付升宣小。上唔到宣小便要再出去另考小學/抽獎

Summer1983 發表於 22-1-20 22:56
二間都學術型

你放根德大把waiting多謝您。
我不了解卓思,但身爲前根德用家,覺得這學校太棒了!學費比左但物超所值,小朋友教得好好,學術夠,紀律好,家長非常舒服。到升小學時你會慶幸冇揀錯,因為基本上根德學生去邊間都適應到。
不過,車程同學費係要衡量一下

讀九龍塘私幼將來未必一定要讀直/私小,不少畢業生都讀官/津小學。你小朋友仍細,將來適合讀哪一類小學仍是未知之數 ,所以我會建議揀KV, 至少比較大機會考到直/私小作back up,可減低抽中寶校的壓力。見KV 用家講KV 畢業生叩門能力強,將來有多幾間學校係手去揀那一間適合自己小朋友,正所謂有得揀先至係老闆。
至於卷幼加外補做唔做到同一效果?這點我就唔肯定了。

你個case一定卓思,唔建議幼童坐咁耐校車

校車去根德車程大約40分鐘 我覺得都可接受 係貴d反而卓思無校車 要工人接送都麻煩

宣幼係咪保證上宣小先,有就唔怕讀。宣小係名私小,比我一定唔洗諗
:-D :-?

Summer1983 發表於 22-1-20 22:56
二間都學術型

你了解一下kv 的媽咪討論區,睇下值唔值得。kv出好多校巴,照計車程應該唔耐格。

Summer1983 發表於 22-1-21 20:51
校車去根德車程大約40分鐘 我覺得都可接受 係貴d反而卓思無校車 要工人接送都麻煩
...

我8到你住青衣,因為我都係,咁你唔洗諗,我係你一定揀k

昨天根德也打給我, 但我最終考慮左好耐還是選了卓思雖然卓思無根德咁出名,但區內都唔差
慳返坐車時間同學費 可能受而家停緊課影響
如果佢早兩星期打來我會選根德都唔定

回覆 csbaik 的帖子

多謝你的建議呢,宣幼不是直升 只有不多於一半機會而最終我選了屋企樓下的卓思了
可能會笑我很笨 根德宣幼都不選
最終選了卓思

Kismart0423 發表於 22-1-28 00:13
昨天根德也打給我, 但我最終考慮左好耐還是選了卓思雖然卓思無根德咁出名,但區內都唔差
慳返坐車時間同學 ...

我知點解你地话咁耐車程,因為有大细車,等人好似耐的

Kismart0423 發表於 22-1-28 00:13
慳返坐車時間同學 ...

你好,請問是否收根德園call waiting??謝謝!

如果卓思係樓下咁方便 你選卓思都合理既但我就唔係住青衣無校車 要工人接送係一個問題 會變左無時間買餸同做家務
真係好頭痕 仲要疫情多左考慮

Kismart0423 發表於 22-1-28 00:20
回覆 csbaik 的帖子

多謝你的建議呢,宣幼不是直升 只有不多於一半機會而最終我選了屋企樓下的卓思了

我好欣賞你的決定,出發點係為小朋友著想,將搭車時間用來比小朋友玩樂或上一些興趣更合適。漫漫長路,幼稚園只係讀書的起步,何必要小朋友奔波勞碌

Summer1983 發表於 22-1-28 13:48
如果卓思係樓下咁方便 你選卓思都合理既但我就唔係住青衣無校車 要工人接送係一個問題 會變左無時間買餸同 ...

呀女一上車zzz 落車,差哂電,放學不用午睡,做完功課,温陣書,仲可以去遊樂塲玩

回覆 joyjoy_521 的帖子

前日下午打來問我仲有無興趣,詳情我無問了,應該係call waiting中,耐心等候 希望你也有好消息呢

回覆 Summer1983 的帖子

原來係咁,咁根德園反而方便d了,咁睇自己budget 預埋停課要照交學費車費,
如果資金充裕 無咩所謂就根德園吧,
兩間都是好學校
當然根德園名氣大 對將來升小有幫助

Kismart0423 發表於 22-1-29 01:06
回覆 Summer1983 的帖子

原來係咁,咁根德園反而方便d了,咁睇自己budget 預埋停課要照交學費車費,

n 年前沙士,停課校巴好似唔诜交,學費照交,但疫情過後,延遲左放半個月。
‹ 上一主題|下一主題