用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問各位建議大學生每月生活大概多少? ...
go

[英國] 請問各位建議大學生每月生活大概多少?

是倫敦周邊地區,吾計宿舍費用,主要自己煮食,各位會比幾多錢仔女?想參考一下,謝謝

回覆樓主:

我都想知,我諗每星期£100買餸,再加多£50什項,慳慳哋定應該夠。

王家爸爸    發表於 22-1-22 16:25

我會直接叫佢自己計。hk 俾零用錢都係。

請問用大學設施係咪要比錢?例如sport centre

外甥女 留學英國,聽講一個月1萬港幣(伙食費 +零用錢等)

謝謝各位
http://hk.myblog.yahoo.com/

幸福花海 發表於 22-1-21 08:51

阿仔讀嗰間大學嘅 sport centre 要收費

pauline_c 發表於 22-1-21 10:18

我仔都係,比年費

pauline_c 發表於 22-1-21 10:18
原來要收費的,謝謝!

幸福花海 發表於 22-1-21 18:22
原來要收費的,謝謝!

唔使客氣 ~

回覆樓主:

我無限個女使幾多,一般會比定一千英磅佢放戶口,我暫時見佢只係食既費用,一個月唔過二千,

姸媽 發表於 22-1-21 20:21
我無限個女使幾多,一般會比定一千英磅佢放戶口,我暫時見佢只係食既費用,一個月唔過二千,
...

好的,謝謝,我都吾係話要限住阿仔用,但希望佢應用先用
http://hk.myblog.yahoo.com/

我現在每月比£600 給女兒做生活費,不計住宿費用

bkfans123 發表於 22-1-21 20:31
好的,謝謝,我都吾係話要限住阿仔用,但希望佢應用先用

大學有參考數目比海外留學生,我覺得個數字係要慳慳地咁用,睇吓你想比多幾多鬆動佢。我信阿仔使錢有分數,所以鬆動 d,預佢學車或者短途旅行都唔使另外比。
佢話朋友仔大部分每個月有£500咁上下。

我個女係慳妹,一個月大約£400生活費,大部分和同學夾分買菜煮飯

A4family 發表於 22-1-22 03:41
我個女係慳妹,一個月大約£400生活費,大部分和同學夾分買菜煮飯

你個女好乖!
其實生活費太濶鬆,我驚個細路駛慣咗,第日自己養唔起自己。

回覆樓主:

阿囝係倫敦,我哋畀900鎊一個月,佢自己煮早餐,其他出面食或叫外賣.  其實£900應該有多,如果夜晚自己煮埋,我相信£700就夠.

幸福花海 發表於 22-1-21 08:51

阿囝大學sport centre交咗學生會會費就可以免費用,不過peak hour 要另外收費,要買多一個pass

跟孩子商量後,確認每年給她35000磅包學費住宿生活費已足夠,有剩的她自己會儲錢,另加附屬咭一張,一般會用於online 買書,買用品,每月一般不超過HKD1000

親戚朋友每年都給孩子生日利是,新年利是,留學大利是等,佢有足夠pocket money 儲備作緊急突發之用。

暫時知道最高的生活費(除住宿和學費),是朋友前夫給兒子每月8000磅在倫敦生活。

annie40 發表於 22-1-22 11:43
跟孩子商量後,確認每年給她35000磅包學費住宿生活費已足夠,有剩的她自己會儲錢,另加附屬咭一張,一般會 ...

嘩!供樓都得囉!