用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問各位建議大學生每月生活大概多少? ...
樓主: bkfans123
go

[英國] 請問各位建議大學生每月生活大概多少? [複製鏈接]

hei918 發表於 22-1-22 18:55
請問是否讀大學?35000磅包晒全部仲可以有錢剩,你小朋友好乖好識理財吖

時光倒流,女兒讀大學一年級,已經差不多六年前,現在已經在工作。

學費第一年17100磅,(第三年好似加到22000磅)。第一年住學校宿舍三人房,3500磅包weekday晚餐,全校最平,住近學校,又喜歡走路,幾乎不須交通費。第二年和第三年,與朋友合租,當年可做十個月租約,每年支出6500~7000,住倫敦zone 1的環境比較安全方便。另她說每星期生活支出約100磅。year 2暑假做實習生,year 3 做兼職,有收入喎。

衣食住行,最要注意的是住,租錯地方的留學生真的很悽慘。

疫情期間,各項生活支出難免增多,再加上部份學校活動受限制或取消了,孩子更需要正當的娛樂和社交,因此給孩子預鬆動點的生活費是應該的。

我也感嘆一句時光飛逝!轉眼我大女也即將畢業,回想送她入宿入學的時光,好似就是不久前的事⋯⋯我女兒也是很節儉的,Y2之後租住倫敦市中心的公寓,租金相對貴些,但省下交通費和時間,我覺得還是明智的!平時她會自己簡單煮食,方便起見她會一煮幾餐食,有時讀書考試、搵工面試好忙,佢都會買外賣,間中會同朋友去下特色小餐廳,見佢ig post嘅食評都係20磅內。我沒有set梗多少零用錢,因為我們用聯名戶口,我間中望下剩幾百磅了,就過800磅過去,基本上每個月都用唔到800磅,包括電話、交通、買衫、飲食和社交的費用了

annie40    發表於 22-1-24 21:57

Radiomama 發表於 22-1-22 10:41
你個女好乖!
其實生活費太濶鬆,我驚個細路駛慣咗,第日自己養唔起自己。
...

佢覺得英國出街食飯好貴,只係間唔中同同學去食個海底撈,2人使費都5丶60磅一餐,飲杯珍珠奶茶又三四磅,佢算係咁啦!但係香港用我哋錢又唔覺得係一回事囉

回覆 A4family 的帖子

我覺得400應該夠,唔夠叫佢假期做下part time

回覆樓主:

倫敦週邊地區zoon 5 and 6大約八百至一千磅一個月

chriwily 發表於 22-1-24 18:27
倫敦週邊地區zoon 5 and 6大約八百至一千磅一個月
倫敦生活費真係吾平,如果畢業之後留低做嘢,仲要交租、交稅,要養起自己都吾係甘易😅

回覆樓主:

我女因第一二年宿舍包食所以使費不大。每年5000鎊零用自己安排點用,佢應使則使,叫左唔夠用出聲,可能第一二年有錢剩,今年都ok。

Year 1時有做part time 不過後來疫情停左。假如生活一切正常,其實做下part time, 讀書之餘出去同朋友娛樂下,生活係幾多姿多彩嘅。

我個人唔建議比太多錢佢地,宗旨係應使則使。當然每人家庭狀況唔同,所以自己衡量下。

YuYuMother 發表於 22-1-24 20:08
我女因第一二年宿舍包食所以使費不大。每年5000鎊零用自己安排點用,佢應使則使,叫左唔夠用出聲,可能第一 ...

絕對贊成。始終:由儉入奢易,由奢入儉難。

女朋友女兒去英國入大學,朋友打算一次過把二百萬入囡囡戶口,等佢學下理財。(註:佢個女不嬲是慳妹,可以信頼其有節制)

我話若果被外人,甚至同學,知道妳個女有大把錢,被「謀才害命」的機會好大喎。後來港大收讀Law,先至無去英國。錢多招禍也是硬道理。

A4family 發表於 22-1-23 02:58
佢覺得英國出街食飯好貴,只係間唔中同同學去食個海底撈,2人使費都5丶60磅一餐,飲杯珍珠奶茶又三四磅, ...
真開心,原來香港咁多慳妹留學生。

jj100c 發表於 22-1-23 07:54

我覺得400應該夠,唔夠叫佢假期做下part time

佢平時幫人畫下畫,賺少少錢,本身佢係宅女又係慳妹,用錢真係唔多,係剛剛過去的Black Friday 買咗衫和化妝品先用多咗100磅左右仲問我可唔可以買和好唔好睇

真係好生性!

A4family 發表於 22-1-25 08:39
佢平時幫人畫下畫,賺少少錢,本身佢係宅女又係慳妹,用錢真係唔多,係剛剛過去的Black Friday 買咗衫和化 ...

乖女

http://hk.myblog.yahoo.com/

YuYuMother 發表於 22-1-24 20:08
我女因第一二年宿舍包食所以使費不大。每年5000鎊零用自己安排點用,佢應使則使,叫左唔夠用出聲,可能第一 ...

認同,有個限額會好啲,如沒有限住,真係會無意中用多左錢

醒目開學勳章

回覆 bkfans123 的帖子

我女唔係London,都係大城市,學費宿費幫佢比晒。9月尾上機時,比左cash £300。一張credit card,英國戶口有£400做生活費及零用。
每日晚餐通常都自己煮,有時同flatmate一齊煮, 午餐有時係出面食。暫時都冇問我地攞錢,仲搵左pt,一星期返幾個鐘。

peggy 發表於 22-1-25 17:05
回覆 bkfans123 的帖子

我女唔係London,都係大城市,學費宿費幫佢比晒。9月尾上機時,比左cash £300。一張 ...

這個budget 都幾好,謝謝
‹ 上一主題|下一主題