用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖馬加利 vs 天水圍李兆基
go

聖馬加利 vs 天水圍李兆基

數學強,高中有可能去外國留學,兩間返學時間差唔多。

二選一,想請大家俾啲參考意見,謝賜教。

聖馬加利, 識既同學會多方面D.

Kageyama 發表於 22-1-20 09:52

住邊?

小時了了 發表於 22-1-20 10:18
住邊?

可以唔考慮住邊,因為去兩間學校嘅時間差唔多。thx(emoji)(emoji)

聖DSE成績強啲!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

聖瑪加利班師比例好,有龍小可能整體英文程度高D,成績也好D,所以放唔放洋都應該係聖優勝D。

回覆樓主:

今日去交SMC留位費,和副校傾咗半個鐘,整體感覺好好,尤其係對小朋友嘅關愛上,學校好細心。

聖瑪加利 & 天水圍李兆基 同樣都有 IAL 課程. 聖瑪加利 IAL 學校網站暫時我未搵到提供有咩野科目. 而 天水圍李兆基 IAL 只提供純理科 Phy, chem, Bio

聖馬加利 DSE 有 Category C 讀
https://www.edu-kingdom.com/foru ... C%E5%8A%A0%E5%88%A9
天水圍李兆基 唔知有無 DSE Cat C 科目.

聖瑪加利不妨參考埋以下 post其他 EK 網友睇法及意見
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3851816&extra=&highlight=St%2BMargaret&page=1
#7 ….. SMC 中一二係冇地理及西史.....

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3852630&highlight=%E8%81%96%E7%91%AA

SMC 2021年英文/數學5+大躍進

2021年 | 2020年
中文5+ 10.9% | 12.9%
英文5+ 54% | 38.8%
數學5+ 31.7% | 18.8%
-----------------------------------------
CEM5+ 32.2% | 23.5%
通識5+ [<9.2%^] | 8.8%
-----------------------------------------
主科5+ [>24.2%] | 19.8%

33222 80.9% | [···]
港大 33.9% | [···]

^ 無公佈 估計低於全港

# 11

可以睇埋呢個討帖 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3846926&highlight=%E8%81%96%E7%91%AA
#27 小心, 實情見中ㄧ升中二, 有約十多人跟不上須要轉校, 由其英文科死得人最多。

回覆 Kageyama 的帖子

如果係數學強,又打算出國,我會選李兆基。因為數理科李兆基頗強,對出國好有幫助。英文又唔差。純粹個人意見!

請教一下,聽講過SMC文科強理科弱,但睇數據又唔似係,請問SMC係咪真係理科弱呢?

bo123 發表於 22-1-20 16:23

如果係數學強,又打算出國,我會選李兆基。因為數理科李兆基頗強,對出國好有幫助。 ...

理科強, 英文最強,所以今年S4開IAL理科班

Andymammy 發表於 22-1-20 17:36
理科強, 英文最強,所以今年S4開IAL理科班

請問是指李兆基嗎?

bo123 發表於 22-1-20 16:23

如果係數學強,又打算出國,我會選李兆基。因為數理科李兆基頗強,對出國好有幫助。 ...

請問有資料分享嗎?謝謝

小時了了 發表於 22-1-20 12:52
聖瑪加利 & 天水圍李兆基 同樣都有 IAL 課程. 聖瑪加利 IAL 學校網站暫時我未搵到提供有咩野科目. 而 天水 ...

SMC IAL 科目參考以下分享

請問SMC好唔好?#62
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3860239&pid=49042991&fromuid=2734087

HLC 2021年成績如下供參考

2021年 | 2020年 | 2019年 | 2018年
考生 92人 | [···] | 99人 | 91人

文憑試
英文4+ 56.5% | [···] | 52.5% | 63.7%
主科4+ 46.5% | [···] | 48.2% | 55%
整體4+ 43.1% | [···] | 47.5% | 57.1%

英文2+ 100% | [···] | 100% | 100%
主科2+ 98.1% | [···] | 96.5% | 100%
整體2+ 95.5% | [···] | 96.3% | 99.8%

33222 63.0% | [···] | 57.6% | 75.8%
22222 93.5% | [···] | 91.9% | 100%

聯招
學位 54 | [···] | 51 | 68
副學位 6 | [···] | 15 | 9
--------------------------------------------------------
取錄 60 | [···] | 66 | 77

學位 58.7% | [···] | 51.5% | 74.7%
副學位 6.5% | [···] | 15.1% | 9.9%
--------------------------------------------------------
取錄 65.2% | [···] | 66.7% | 84.6%

School Plans and Reports
https://www.hlc.edu.hk/school-plans-and-reports/

Annual School Report 2020-21 (p.12)
http://www.hlc.edu.hk/wp-content/uploads/2021/12/Annual-School-Report-2020-21.pdf

初初已註冊李兆基收,之後跳去SMC,現S2,功課甚少,英文speaking 好咗。

我想上傳最近校刊,但上傳不到,有關2021 考DSE 校長短寫報告

baby2baby 發表於 22-1-20 20:59
我想上傳最近校刊,但上傳不到,有關2021 考DSE 校長短寫報告

試吓影相 上載照片

Poyau 發表於 22-1-20 21:20
試吓影相 上載照片

寫發帖按個萬字夾之後,有上傳,但都唔得嘅~

baby2baby 發表於 22-1-20 20:54
初初已註冊李兆基收,之後跳去SMC,現S2,功課甚少,英文speaking 好咗。
同我囡一樣,註冊李兆基,去佐SMC,現S2,無跟佢功課,睇佢幾悠閒,有時quiz同test都幾多,中文在中間平均,英文好過中文。