用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 梓峰教育
go

梓峰教育 [複製鏈接]

想報小一面試班,請問哩間好唔好?
有沒有石門分校的用家?
   0    0    0    0

我幾鐘意,老師跟進得幾好,每次完堂都有幾meaningful嘅comments from teachers

Lotsomom 發表於 22-1-19 21:18
我幾鐘意,老師跟進得幾好,每次完堂都有幾meaningful嘅comments from teachers

宜家用緊?都係石門分校嗎?邊個老師教?有無得揀老師的?一對一嗎?

KateC2012 發表於 22-1-19 21:37

我朋友有上,上年叩一線+二線津,最後都有兩間二線津offe ...

你朋友扣一線係邊間?老師教得好唔好?

細仔上咗大半年,9月開始冇再上,因為佢哥哥之前成功插班,所以佢來年可以直接跟阿哥返呢間學校,我哋就再冇繼續上了。

冇得揀老師,亦唔係一對一,佢當時班入面有大約4個小朋友。

Lotsomom 發表於 22-1-19 22:53
細仔上咗大半年,9月開始冇再上,因為佢哥哥之前成功插班,所以佢來年可以直接跟阿哥返呢間學校,我哋就再 ...

我whasapp問佢話一對一。你地當時報幾錢?

Halooniki 發表於 22-1-19 22:54
我whasapp問佢話一對一。你地當時報幾錢?

有用家真係好,我一直擔心哩間唔知好唔好。唔敢落實

我自己試過,覺得嘛嘛地

Halooniki 發表於 22-1-19 20:46
想報小一面試班,請問哩間好唔好?
有沒有石門分校的用家?
考小學啫, 使乜上面試班

回覆 Halooniki 的帖子

我小朋友K2尾開始上這間,我主要想他習慣下不同面試模式,佢上完第一堂覺得開心又無抗拒,我便讓他繼續上。我覺得有幫助,至少佢習慣了面試模式,到實戰時係無咁驚;導師也會講解每堂做過D咩同小朋友有什麼改善地方,而我也暸解到出面小學面試有可能的形式。當然,有些導師講解會比較hea,要家長追問才可多暸解。不過,我覺得考小主要係家長自己要培養好小朋友,導師講了有什麼改善地方,家長不做嘢,也是沒用。我小朋友也在其他地方上面試班,都是K2尾開始,形式差不多,佢好喜歡個導師,也喜歡在梓峰教育上堂,所以佢兩邊上。我聽說有些面試班導師會對小朋友有負評,這類不是我想要的。
利申: 感恩我小朋友最終考到好心儀的學校,我覺得面試班有一定作用,但小朋友和家長的努力是最重要,當然,玩完個遊戲發覺也要靠運氣。

希望幫到你。

Debbie_Mama 發表於 22-1-25 13:01

我小朋友K2尾開始上這間,我主要想他習慣下不同面試模式,佢上完第一堂覺得開心又 ...

多謝你咁詳細的分享。其實上面試班不是為了要辛苦他。只是希望他可以從中改善自己不擅長的地方。同意你的想法,上課45分鐘而已,如果家長在家不練習的話上面試班也沒有作用。前幾天去報名了。希望扣門時有所改善。

回覆樓主:

上面試班有冇用,各有睇法,我大女有上面試班,而細女冇,實戰時係有分別,大女一參戰就進入狀態,因為佢知道要做乜,而且經過多次練習,會熟練,細女雖然幼稚園有提供訓練,但量一定冇面試班多,因為唔會重複鍛煉,實戰時要熱身,所以最初幾間面試都表現打折扣。當然,有啲父母有能力可以自己教導就另當別論了。
當個好爸爸

聽閒叩門多數睇學術,這方面也要下心思。祝你同小朋友成功!

阿女上年上得幾開心, 個個星期都期待去, 中間部份時間轉zoom class, 都算做得唔錯
我地無揀老師, 估應該無得揀, 一對四

佢地train soft skill 多, 如果想考學術為主既學校, 家長都要自己再發力操學術, 不過梓峰d 老師都會指出小朋友學術上邊方面較弱

Debbie_Mama 發表於 22-1-25 15:15

聽閒叩門多數睇學術,這方面也要下心思。祝你同小朋友成功!  ...

學術方面一直都有同阿仔操,都有信心。因為阿仔比較內向,唔想因為內向而表達唔到佢能力。所以上面試班都係左操返阿仔的對答禮貌,信心,表達能力之類。

Chan2015 發表於 22-1-25 15:34
阿女上年上得幾開心, 個個星期都期待去, 中間部份時間轉zoom class, 都算做得唔錯
我地無揀老師, 估應該無 ...

好似佢地扣門果個面試班係一對一。可能係針對性操,所以課程同普通面試班有點唔同。好似話針對小朋友的弱點來加強。

Halooniki 發表於 22-1-25 15:42
好似佢地扣門果個面試班係一對一。可能係針對性操,所以課程同普通面試班有點唔同。好似話針對小朋友的弱 ...
明白... 我女上年上普通面試班就一對四, 次次都好似玩遊戲咁, 好開心
聽你講仔仔學術本身好, 只係想train 面試技巧, 咁相信呢間會幫到你, 加油!

Chan2015 發表於 22-1-25 15:48
明白... 我女上年上普通面試班就一對四, 次次都好似玩遊戲咁, 好開心
聽你講仔仔學術本身好, 只係想train  ...

哎,其實都唔知係唔係好,自我感覺可以,但未必真係好,每日都有同佢讀中文故事書英文故事書,有被安排上學校的英語尖子班。
我覺得佢表達能力欠缺,複述故事邏輯方面唔得。平時係屋企玩玩具時模擬情景對話都用英文唔用中文。
‹ 上一主題|下一主題