用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 做得好的網課
go

[其他] 做得好的網課 [複製鏈接]

網課已經一段長時間,相信各間學校都儲了點經驗。自己只見識到自己或好友既仔女既網課,所以好奇想問下其他家長,可有見到自己小朋友讀既學校網課質素如何。如果大家願意,可否分享一下你見過既一些做得好的網課的例子?(不用公開學校名,但求了解多些IS網課的水平及一些好的例子)謝謝。
   0    0    0    0

mindfulmom 發表於 22-1-19 12:50
網課已經一段長時間,相信各間學校都儲了點經驗。自己只見識到自己或好友既仔女既網課,所以好奇想問下其他 ...

我仔果間網課我見都好豐富,不止教學,課堂上有不少活動,quizzes/tests, 網上安排的功課也好多原化,所以,我覺得我仔上網課同上面授的效益一樣,我真心欣賞我仔學校的網課安排,而老師用IT也很skilful, 是非常高質的網課,我真係大開眼界!
多人問我邊間,我仔讀ASHK(American School HK)in Tai Po

我小朋友學校的zoom算係做得好好。我留心過佢地老師教書、同學之間討論都係好唔錯。感覺應該係無乜落後課程,在學術方面無乜太大分別。Assessments亦係個個開住cam做,一切如常。但網課就係無咗快樂的校園生活。

國際學校其中一個美好的地方,係無論小朋友讀書叻定係麻麻,性格外向定係文靜,佢地多數係鍾意返學。困係屋企係好可惜。

我小朋友幼稚園都好好。首先反應好快,係2020年頭一話停面授好快plan好網課,比部分IS早左幾個月。其次係揀用Google Meet,當初zoom話security問題時佢安全。同埋一日起碼三個well planned既活動要小朋友完成,好清晰指引,好似有人幫我諗左呢幾個鐘點過同學到咩咁。

另外家長睇小朋友上堂好享受,大家主動表達意見,成日笑,落堂又會同我地講返今日上堂既趣事。邊玩邊學野,真係唔錯。

不足只係時間短左少少,不過始終幼稚園,對電腦太耐對眼唔好。
‹ 上一主題|下一主題