用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 點先可以從小全面培育小朋友
go

點先可以從小全面培育小朋友 [複製鏈接]

bb剛15個月,希望可以從小開始培育佢各方面興趣,請教大家點做好
   1    0    0    0

全面培育都唔易,我諗先睇吓仔女邊方面比較有天份或興趣啦

睇到有些年紀好細小朋友玩樂器好叻,果d有天份真係要比佢提早接觸,用心栽培,話唔定大個有呢方面成就

2jkidsfather    發表於 23-1-20 12:33

Alicham 發表於 22-1-13 16:09
全面培育都唔易,我諗先睇吓仔女邊方面比較有天份或興趣啦

有興趣真係可以重點培養,小朋友本身有興趣,開心又學到野

cherryyuu 發表於 22-1-14 12:23
有興趣真係可以重點培養,小朋友本身有興趣,開心又學到野

我覺得我bb佢講嘢比其他同月齡既叻d,同埋對顏色既觸覺幾敏銳,例如佢面前有個藍色玩具波,佢會識得攞支藍色筆塗鴉,畫個好似圓形既身體,我同老公都估佢唔到

2jkidsfather    發表於 23-1-20 12:33

momoko1_1 發表於 22-1-14 18:53
我覺得我bb佢講嘢比其他同月齡既叻d,同埋對顏色既觸覺幾敏銳,例如佢面前有個藍色玩具波,佢會識得攞支藍 ...

咁細個識畫物件又真係算叻既

Alicham 發表於 22-1-16 14:18
咁細個識畫物件又真係算叻既

我唔知係唔係算叻,不過見佢咁有興趣,都想俾佢發展多d,但係好似大部份家長都係培養小朋友語言同學術方面才能,好少理藝術方面既發展

momoko1_1 發表於 22-1-17 10:07
我唔知係唔係算叻,不過見佢咁有興趣,都想俾佢發展多d,但係好似大部份家長都係培養小朋友語言同學術方面 ...

好正路,有邊個家長唔想小朋友將來成績好,入到心儀學校,學校揀人都係學術成績行先,除非有特異功能

好欣賞樓主有留意小朋友有藝術天份,可以喺呢兩方面栽培一下,上吓畫班,英文或中文playgroup,屋企添置多d故事書或繪本,多d同小朋友伴讀,營造一個學習環境

Carolinewongc 發表於 22-1-18 08:32
好欣賞樓主有留意小朋友有藝術天份,可以喺呢兩方面栽培一下,上吓畫班,英文或中文playgroup,屋企添置多d ...

我都打算買教材同繪本,同埋掛d畫係屋企,但係暫時未有頭緒

momoko1_1 發表於 22-1-17 10:07
我唔知係唔係算叻,不過見佢咁有興趣,都想俾佢發展多d,但係好似大部份家長都係培養小朋友語言同學術方面 ...

其實你小朋友有語言及藝術天份可以考慮買Dmind & The Prince 教材,本身我係買來俾小朋友學英文,不過我小朋友好鍾意畫畫,d繪本好靚,佢睇得特別投入,仲學識用顏色去表達情緒,我覺得套教材好幫到小朋友學好多生活上既野

Emma1219 發表於 22-1-19 10:12
其實你小朋友有語言及藝術天份可以考慮買Dmind & The Prince 教材,本身我係買來俾小朋友學英文,不過 ...
可唔可以介紹下你小朋友鍾意睇邊幾本繪本?

咁細個, 最重要係培養佢閱讀興趣

我小朋友15 個月果時就最鍾意係睇書, 睇書同睇書

回覆 momoko1_1 的帖子

要睇下你點樣睇,什麼全面培育/全人發展/多元化智能發展等,都係講緊點樣睇/實踐教養!可以講係更全面既發展,接觸更多唔同的範籌、技能,可以
~keep 住小朋友天生的「求知慾」
~開托小朋友更闊既視野,有更好既理解能力、學習能力
~提高競爭力

之餘,其實主要透過唔同「活動」的學習過程,能夠發掘到小朋友既「喜好」>「興趣」、「強弱項」、「潛能」!家長好容易同人「比較」,會容易慢慢受外界影響,由發掘「潛能」、「興趣」,變左點樣「贏左起跑線」!其實,最關鍵可能係家長有無「時間」、「耐性」、「觀察力亅去幫助小朋友搵到「喜好」、「興趣」、「潛能」!能夠將「潛能/強行」+「興趣」融合,就會相得益彰!但「興趣」未必一定係「強行」,但可以就住佢「強行」培養佢適合的「興趣」!亦可以由佢唔同既「興趣」增強佢一些唔同的能力!

而家係「早教」年代,加上「營養」、「資源」等的大不同其實,會發現到好多「超人BB」、「身懷異能」等,包括

~音樂
~數學
~語言

其實,如果真係刺激到小朋友既「興趣」,「早教」真係可以做到好多「常人眼中」的異能!但係唔好睇到成果就「狂操亅,令佢失去興趣!
(我小朋友20個月前已講到4個語言的數字,唔係123,係三個語言+20,一個+10,24個月前講到三個語言的句子等!小朋友既喜好係數字、游水、聽歌、睇書、星球等,佢雖然鍾意數字,但係我只係睇到佢係呢方面既「喜好」「興趣」,未睇到佢呢方面既「強項」,佢24個月前中英都可以數到+100,但我會用佢既興趣幫佢發展語言/認知等,ehg. Week/month /planet等!再由planet延伸到contingents>country flag, 佢係多語言、延伸學習、提問形式的學習過程中,令佢理解能力+綜合學習能力都有提升!)

其實18個月前,屬於「探索」學習階段,係唔同時間/階段,有些範籌有特定的黃金期,eg.

0-6個月,係由黑白色到彩色的敏感期
語言發展
0-3歲係超級黃金期
0-6歲係最佳學習期
0-10歲最後黃金期

全腦發展來看
右腦發展的黃金期係0~6歲,包括音樂、藝術、創意、記憶等

另外,兩歲前發展好七感+大小肌肉+基本語言表達+認知!
再處理好
~自理能力~社交能力~情緒管理~解難能力
這些一一都非常重要!不是簡單「全面發展」幾句可說完或說明

再大啲可參考
八大多元智能,已有九大

閱讀都係屬於早培養,有興趣可參考猶太教養

另外,要認識小朋友學習形態@VARK,才能有效學習!

🙏🙏🙏(總之,教養唔係全面培養甘簡單!係要好多時間+心機去慢慢領會!)

momoko1_1 發表於 22-1-19 11:15
可唔可以介紹下你小朋友鍾意睇邊幾本繪本?

我小朋友好多本都鍾意睇,其中一本我都好鍾意,覺得畫得好靚同好優雅

2jkidsfather    發表於 23-1-20 12:34

Emma1219 發表於 22-1-20 10:19
我小朋友好多本都鍾意睇,其中一本我都好鍾意,覺得畫得好靚同好優雅
又真係好靚,畫家畫得好用心

evitasing 發表於 22-1-20 00:04
回覆 momoko1_1 的帖子

要睇下你點樣睇,什麼全面培育/全人發展/多元化智能發展等,都係講緊點樣睇/實踐教 ...
好多謝你分享呀!因為內容都好多,我要認真細閱,所以唔好意思覆遲左

我諗大多數家長都不知不覺同人比較,都想自己小朋友比人叻,所以見到佢某方面表現好,都想佢發揮得好d

我好認同呀,父母既時間同耐性係好關鍵,兩樣都冇就乜都唔使講,而觀察力可以培養既,我諗只要多d關注小朋友,總會留意到

問題係上面三樣都有齊喇,點樣去培育,可以保持住初心,個團火可以長燒不滅先難呀!我都驚行錯左,唔好講有冇效,隨時有反效果

momoko1_1 發表於 22-1-20 10:51
又真係好靚,畫家畫得好用心

係,之前聽個d顧問介紹時,有提到d繪本畫家來自世界各地,仲有好多都攞過獎,當時我冇為意,都係諗住買俾小朋友學多d地道d既英文,買呢套教材真係有d喜出望外
‹ 上一主題|下一主題