用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34校網女仔大抽獎
go

34校網女仔大抽獎 [複製鏈接]

34校網女仔大抽獎應點填好,謝謝!
   3    0    0    1

清 發表於 22-1-18 16:43

協恩/聖羅撒 如何?

2022年
34網 統一/學額 | 自行
女校 98/210(46.7%) | 105
協恩 42/90(46.7%) | 45
聖羅撒 56/120(46.7%) | 60

男女 723/1,375(52.6%) | 690
陳瑞祺 63/150(42%) | 75
福馬 56/125(44.8%) | 63
何壽南 70/150(46.7%) | 75

合一堂 44/100(44%) | 50
牧愛 23/50(46%) | 25
聖十架 58/125(46.4%) | 63
農官 48/100(48%) | 50
基道 37/75(49.3%) | 38
新獻 37/75(49.3%) | 38
舊獻 50/100(50%) | 50
靈光 25/50(50%) | 25

聖匠 50/75(66.7%) | 38
領島 75/100(75%) | 50
李炳 41/50(82%) | 25
紅磡信義 46/50(92%) | 25

總數: 821/1,585(51.8%) | 795

2022年度統一派位各小一學校網選校名冊
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/POA2022_CA_Booklet.pdf

想請問陳小同何小 升band1中學邊間較好呀
如果乙一放何小 乙二放新獻 三放牧愛會唔會太進取?

回覆樓主:

當然聖羅撤啦

Yyt123 發表於 22-1-19 07:56
...
何壽南有聯繫張永慶

清 發表於 22-1-18 16:43
有冇私小Backup? 如果有聖羅撒 及 協恩係唔錯既選擇
聖羅撒升中有Band 1直屬,有保障

協恩雖然脫左龍,只收大約40人上協中,學生谷足6年d英文真係有返咁上下,入唔到協中但同出面比都算高水既

hugub 發表於 22-1-19 17:24
有冇私小Backup? 如果有聖羅撒 及 協恩係唔錯既選擇
聖羅撒升中有Band 1直屬,有保障
請問hy1級幾多人?正常大校應過百,收大約40個真係唔多喎!英文好唔好固然重要,但b1%有幾多,入唔返中學部嘅學生升左去邊間中學都好重要。

https://www.edu-kingdom.com/foru ... ead&tid=3687877

好似從來沒見過分享非協恩中學的人的去向

ok3 發表於 22-1-20 00:49
請問hy1級幾多人?正常大校應過百,收大約40個真係唔多喎!英文好唔好固然重要,但b1%有幾多,入唔返中學部 ...

人數年年唔同,但大多數33人一班,每級一定係得3班,我估一般每級100人左右

協小分名級次如下:
全級名次分成 A,B,C,D,E 5個grade .. A grade最叻,如此類推

即當100人計
1-20名係 A grade , 21-40名係 B grade, 41-60名係 C grade,61-80名係 D grade, 81-100名係 E grade

協中收協小 A 及 B grade生... 以我所知 C grade 仍然係band 1生

每次考試後會有張等第紙, 老師只會講 grade 頭,  中 , 尾 , 但唔會講實考第幾

mechanics10 發表於 22-1-19 09:21
當然聖羅撤啦

X2
SRL直屬中學保留85%學位
小學有120個位  多HY一班 抽獎有56個位
中學有170個位保留93個位 只要係B2生必收 大概考頭80%就得

反之HY
HYS無答應收幾多HYPS生
小學得90個位 抽獎有42個位
中學5班開盡有170個位 住年收4X-5X個學生 大概要考頭60%先有機會入  中學要收學費每年3萬幾 除非HYS不嫁 但都要谷成積先有機會入到

大家都係九龍城校網 升中機會均等
SRL明顯著數啲

hugub 發表於 22-1-20 10:24
人數年年唔同,但大多數33人一班,每級一定係得3班,我估一般每級100人左右

協小分名級次如下:
非常清楚競爭非常激烈,照咁睇b1尾都已經上唔返中學部了

Yyt123 發表於 22-1-19 07:56
...

Delete

waihk 發表於 22-1-20 11:05
X2
SRL直屬中學保留85%學位
小學有120個位  多HY一班 抽獎有56個位

聖羅撒中學同協恩中學兩個唔同級數,全香港應該無任何一間小學可以有接近50% 入協恩中學。

maggie196 發表於 22-1-20 21:09
聖羅撒中學同協恩中學兩個唔同級數,全香港應該無任何一間小學可以有接近50% 入協恩中學。
...
果然睇通睇透

回覆 maggie196 的帖子

要係HY 讀到B1成績
係SRL都可以讀到B1成積 到時考協恩都可以
KEEP到B1成積係先決條件 六年後可以肯定KEEP到全級50%內?
SRL保障就大得多 B2生幾乎可以直升
小弟愚見
與其小學六年係度谷谷谷入HYS
不如花6年慢慢觀察兒女成長 再加以栽培

其實HY及SRL 都各有捧場客,事實SRL直屬又免費係比較吸引既

我知有協小生入唔返協中,自行入到SRL

waihk 發表於 22-1-21 09:07

要係HY 讀到B1成績

協小考入聖羅撒級數嘅中學唔難,聖羅撒考入協中又有幾多個?大家都係谷校傳統學校,無咩可比性,同樣係校內付出努力得出嘅回報相對而言協小得到嘅回報大好多。

如果目標係HYS HYPS的確係唔錯選擇
小六成積要保持係頭50% 數字上計係好似好容易
但每年有幾個私校他校入來既插班生 個個都劍指HYS
五年都有插班生的話 都唔少人數 一年3-5個五年15-25個 競爭一啲都唔細
咁當然 就算HYS唔收
HY SRL係九龍城校網 就算係B2都有機會入到B1中學

waihk 發表於 22-1-21 14:20

如果目標係HYS HYPS的確係唔錯選擇

HYPS冇收咁多插班生,一向都係有人走至有位插,年年keep住100人左右,我知有一年小六得93人乍
不過SRL真係比協小吸引既,始終有直屬中學競爭冇咁大, Band 2生都可以直入中學部,又係津校免學費,弱點只得一個係中學要入沙田
‹ 上一主題|下一主題