用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 國際學校插班面試有感
樓主: monmonbbb
go

國際學校插班面試有感 [複製鏈接]

creambun 發表於 22-1-19 08:35
網友你到現在仍未分得清分享和盲捧盲眨的分別,難怪會覺得自已經常被曲解和批評。持平中肯分享是美德,但 ...

下,咁真係無奈喇請問當有網友不停無限loop或間中loop下你如「直屬中學自行分配問題、補習問題、又突然幫你總結自己小朋友學習歷程,即又讀過幾多間學校時等」咁作為父母,仲敢公開討論?咪惟有請想問問題既網友私下pm 回應,原來起有心人眼中又係另一回事?呢啲真係躺著也中槍
請問又如何得知不持平呢?那一個point係靠估嚟亂評論呢?只有本人一個?又邊一個位是貶某一學校呢?

PTL_L 發表於 22-1-19 08:52
下,咁真係無奈喇請問當有網友不停無限loop或間中loop下你如「直屬中學自行分配問題、補習問題、 ...

無限loop這個帖是講插班所見,好似係你無限loop我先,你自己衝出嚟「對號入座鐵粉」,「咁你把尺一致嗎」?
(抄蕾神)如果你喜歡又同意,我可以分享其他(你)哂(女兒)叻故事⋯事先聲明,我都係聽返嚟嘅。
用你嘅說法「針對」,我從來只對不正確嘅事才發文;你就會「針對」我所知,要「分享」資料給作證。但你的「估計」「聽返嚟」「網友認同」「對人哋中學部認識比較深」就是「對」嗎?「咁你把尺一致嗎」?
其實,你女兒只係插班讀咗人哋小學部4年,ek裡有咁多資深SPPCS/SPSS家長(12年?)都無好似你咁鍾意衝出嚟講人哋中學部(最弊係資料唔正確)。
正如之前所講,我從來唔會參與你對MSS/高主教/SJPS插班嘅post,因為我唔知資料正確與否。
我真正無限loop那句是「希望你可以多分享你孩子學校(MSS/高主教/SPJS(我認我估這間嘅),孩子成功學習之路」。

piyohk 發表於 22-1-19 10:34
無限loop這個帖是講插班所見,好似係你無限loop我先,你自己衝出嚟「對號入座鐵粉」,「咁你把尺 ...

唉!煩請望一望本人所回應既post係回應另一網友,並指出網上資訊一直有個人主觀因素存在,要自行分析,誤信而選擇錯誤,責任可完全推到人身上嗎?究竟是邊個「對號入座」呢?本人認為誤信網友意見而入讀不適合的學校不應將責任推到別人身上,是本人之睇法,而家已經去到呢個人睇法都唔可以發表,咁而討論區嚟做咩?

另討論區好多都是討論人地學校,何以你又唔逐一指責?又人地直中問題,本人只發表過直屬中學自行收直小生取向一項,亦有網友表達同樣說法,何以不逐一指責不應理會別人中學部?至於只是分享自己所見(何來衝出嚟講呢?見有網友問就分享,又叫衝出嚟講,應該好像網友咁,自己事情收收埋埋,唔講唔講但又評論人嗎?如有資深會員或現用家指正錯誤,是絕無問題,如你所言,朋友女兒就是直小自行時被收上直中,「哦,原本如此」本人就得知,有此情況,其實就可以完結了,但唔明點解又可以攞出嚟講?

最後再提問一次,請問本人在那兒提出人地都中學部的不準確消息?

網友,你覺得仲會答你有關本人私事嗎?唔驚網友大咀巴周圍講與事實不符既情況嗎?

PTL_L 發表於 22-1-19 11:08
唉!煩請望一望本人所回應既post係回應另一網友,並指出網上資訊一直有個人主觀因素存在,要自行分析,誤 ...

終於說出重點了,就是有鐡粉大咀巴周圍講與事實不符既情況,結果一句網上資訊有個人主觀因素存在,要自行分析,錯信是自己問題,不要怪罪在他/她頭上。

creambun 發表於 22-1-19 11:37
終於說出重點了,就是有鐡粉大咀巴周圍講與事實不符既情況,結果一句網上資訊有個人主觀因素存在,要自行 ...

一直都有講嚟提醒各位網友包括自己,但問題前設是「與事實不符」,總好過自己事情收收埋埋卻評論人,難道貴網友不是「聽自己朋友講」評論他校就可以,不停單打致人家消失,但個人分享就與事實不符,咁應該點呢?又何以見到與事實不符呢?請舉例吧!又不只一次說明,如本人有所錯誤,會立刻更正!做錯就要認,有咩問題?但請告知,那方面錯誤呢?
不過本人覺得網友尚好,不會大咀巴周圍講人家兒女事情仲總結,只係「把尺」不盡相同。

回覆樓主:

「大咀巴」是你自己大咀巴在網上和小學部分享女兒認叻的故事;否則,我點會有得「轉述」你自信多咗一點嘅故事。
你聽返嚟就可以分享,我聽返嚟就唔可以分享?請⋯你把尺一致⋯咁度!

piyohk 發表於 22-1-19 11:48
「大咀巴」是你自己大咀巴在網上和小學部分享女兒認叻的故事;否則,我點會有得分享你自信多咗一點嘅故事。 ...

又有問題喇, 貴網友講希望本人分享小朋友學習之路,但又視為認叻之故事,請問如何是好呢?一直以來本人都會分享,小女有良好閱讀習慣,記性好,好適合香港教育,何來認叻之處?至於插班問題,網友問,咪分享下經驗,又叫認叻,心底只係想可以俾有心網友做參考,點知別有用心之網友又大造文章,咪惟有請其他網友私下提問,又被視為自我膨漲,敢請問貴網友應如何是好?
又本人分享個人事情是本人之選擇,為來大咀巴之談呢?大咀巴是沒有經過別人同意而將別人事情周圍講,而本人已數次提醒不要涉露私人,如就讀學校及年級及年份等,貴網友已三番四次做出此事了,請收斂!

PTL_L 發表於 22-1-19 11:46
一直都有講嚟提醒各位網友包括自己,但問題前設是「與事實不符」,總好過自己事情收收埋埋卻評論人,難道 ...

你又錯重點了。我有「聽自己朋友講」但清楚明白只是朋友個人意見,所以不會隨便在網上發表,但比你批評為「收收埋埋」。你就相反,網上隨便發表「自己朋友」資訊後再等資深會員及用家糾正,有錯就擺出「做錯我會認」的「態度」。網上言論一發出,覆水難收,其他網友誤信,一個傳一個,後果嚴重。拋下一句網上言論要自行分析就逃之夭夭,非常不負責任!

PTL_L 發表於 22-1-19 11:54
又有問題喇, 貴網友講希望本人分享小朋友學習之路,但又視為認叻之故事,請問如何是好呢?一直以來本人都 ...

何來三番四次將別人事情四圍講?引述ek上見到嘅文字就唔得?
原先這個帖是寫插班嘅所見,in general 鐵粉嘅言論,你自己要衝出嚟認,跟著嘅post 就變成與你對話,再跟著就係人哋「針對」、「大咀巴」。
同你對答,咁就更係講返你所寫的事情,唔通講別人的女兒(那句英文呢!我唔寫出嚟,一陣間你又話洩露)啦。)?quote 別人嘅說話就唔算大咀巴?還是,因為無三番四次講所以唔算大咀巴?
你把尺真的很闊!
最後,我是2021年下半年才請你分享MSS和學習之路(這只是客氣說話),不要再講人哋學校(這個才是重點)。你的大咀巴(哂叻)是你幾年前已經開咗分享,請你自己檢查清楚你自己的post。

creambun 發表於 22-1-19 12:11
你又錯重點了。我有「聽自己朋友講」但清楚明白只是朋友個人意見,所以不會隨便在網上發表,但比你批評為 ...

請指出錯誤?謝!

你又錯重點了。我有「聽自己朋友講」但清楚明白只是朋友個人意見,所以不會隨便在網上發表,但比你批評為 ...

希望大家不要「道聽塗說」「為哂囡而分享」,為師弟師妹做一個負責任發文者。在ek裡家長都係想為孩子早作準備而收風和分享。
至於哂囡,最終只會變成家長群嘅笑話,而今次只是咁啱連住係極區嘅都知道「資料唔正確」。
註:因為唔想再回應平行時空,抱歉借用你的文章來回應,請諒。(噢,我寫錯字「行」)

piyohk 發表於 22-1-19 12:24
何來三番四次將別人事情四圍講?引述ek上見到嘅文字就唔得?
原先這個帖是寫插班嘅所見,in general 鐵粉 ...

企鵝太太,去到呢到,本人覺得係時候暫停討論了,你堅持自己睇法,你講來講走都是人哋直中收生問題、補習問題及直小問題,我真係傻傻的去檢視自己曾發言的post(不是全部,未睇哂,亦未必再睇,唔想太花時間喇)起短短數個post,我有提到大約是「小朋友不需花太多時間做功課/小朋友從來都沒有參加補習社的功課班/小朋友有補專科」等,既然如此留意本人情況,有見到嗎?我估你就係冇,記憶仍然係停留在數年前小朋友初小階段時本人提及過既情況。企鵝太太,數年過去喇,唔好再番轉頭講啦!
本人已多次請貴網友指出你所提之情況,但都是未能說出,又加上偏見,根本不會有討論結果,故本人不再作回應了,希望網友明白的,謝謝!

Creambun媽媽,是的,你好少發表意見,但一發表意見引起的漣漪會令樓主delete post,單打到前用家不再回應!但請貴網友指出,本人何來有「拋下一句網上言論要自行分析就逃之夭夭」呢?如有,本人仍回應你?本人繼續回應,就係唔想網友「以為」當真嚟講!好喇creambun媽媽,我同你的討論都暫時停止喇,因繼續落去冇意思,大家平行時空,你睇你既,我睇我既,大家都冇結果!

PTL_L 發表於 22-1-19 12:40
請指出錯誤?謝!

不好意思,沒有Cap 圖留証據的習慣。你被糾正了幾多次自己心中有數。你可以說從來沒有,是我無中生有,我不會感到奇怪。EK 是自由討論的地方,歡迎你繼續分享,就此收筆。

piyohk 發表於 22-1-19 12:46
希望大家不要「道聽塗說」「為XX而分享」,為師弟師妹做一個負責任發文者。在ek裡家長都係想為孩子早作準 ...

沒有問題,歡迎歡迎

creambun 發表於 22-1-19 13:05
沒有問題,歡迎歡迎

突然想做個「認同的網友」,請問可以嗎?

piyohk 發表於 22-1-19 13:53
突然想做個「認同的網友」,請問可以嗎?

有你的認同,我以後就可以好似P網友講我的意見得到好多網友認同,多謝你先!

純粹路過........

其實....... 拗落去真係冇意思

用家讚自己小朋友的學校,人之常情,EK亦都經常出現。

反而用家覺得學校唔好,就真係好少會上 ek分享,寧願同身邊友人呻下,至少唔駛擔心“老豆搵仔”。

況且每個小朋友都係獨一無二嘅。同一個課程,有人讀得輕鬆,亦有人嗌辛苦。同一間學校,有人讀得開心,亦有人讀得唔開心,每個人感覺不一樣。

沒有對與錯,只有合適與不合。

2jkidsfather    發表於 22-12-20 17:08
zaba    發表於 22-1-21 10:23
b3410    發表於 22-1-19 16:39

kudon 發表於 22-1-19 14:59
純粹路過........

Deleted ~~~
‹ 上一主題|下一主題